İzmir'in Hayalet Köyündeki Yapılar Artık Tescilli
Osmanlı döneminde, askerlerden kaçan eşkıyaların saklandığı köy olarak bilenen ve hayalet köy olarak anılan İzmir'deki Lübbey bölgesindeki bazı yapılar, tescillendi.
Ödemiş ilçesindeki tarihi Lübbey bölgesinde önemli bir gelişme yaşandı. Son yıllarda kaderine terk edilen ve özellikle Osmanlı döneminde askerlerden kaçan eşkıyaların saklandığı bölge olması nedeniyle dikkatleri üzerine çeken mahallede, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından bir çalışma başlatıldı. Çalışmalarla birlikte, bölgedeki cami ile birlikte 54 evi tescilli hale getirildi. Kurulun, önümüzdeki günlerde bölgede harekete geçeceği kaydedildi.
KÖYDE NÜFUS ÇOK AZ
Köyde az sayıda insanın yaşaması ise herkesin dikkatini çekti. Lübbey'de bir elin parmağını geçmeyecek kadar az sayıda insan yaşarken, köy kısa bir süre öncede hayalet kent olarak anılmaya başlanmıştı.
ÇEKÜL Vakfı Batı Anadolu Koordinatörü Emin Başaranbilek, köye en kısa zamanda el atılması gerektiğini söyledi. Başaranbilek, "Ülkemizde kırsal alanlar, değişen yaşam koşulları karşısında çeşitli nedenlerle eski canlılığını yitirmekte, yöreye özgü yapım teknikleri ve mimari doku da giderek yerini betonlaşmaya bırakmaktadır. Temel bir sorun olarak karşımıza çıkan kırsal alanların nüfus kaybetmesi sorunu, bazı köylerin tamamen boşalması ya da terk edilmesi sonucunu ortaya koymaktadır. İnsanlık tarihi açısından kırsal yerleşimlerdeki yaşantının ve özgün mimari dokunun gelecek kuşaklara aktarılması son derece önemlidir.
"YALNIZCA 5-10 HANE VAR"
1930 yılında adı Çamyayla olarak değiştirilen Lübbey'de günümüzde yalnızca 5-10 hane ikamet ediyor. Lübbey gibi, eski Lidya uygarlıklarının kalıntıları olan Datbey ve Neikaia gibi kentlerin de gün yüzüne çıkarılabilmesi için üniversite ve sivil topluk örgütleri ile ortak çalışma yürütülmeli" dedi.