İzmir Karayalçın: Oturarak Nasıl Cevap Vereceğini Merakla Bekliyorum
Karayalçın: Oturarak nasıl cevap vereceğini merakla bekliyorumESKİ Başbakan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı CHP'li Murat Karayalçın, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik yeni anayasada olmamalı" sözlerini değerlendirirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Ayak üstü yanıt vermek istemiyorum" yanıtını hatırttı ve "Oturarak nasıl cevap vereceğini merakla bekliyorum" dedi.
Karayalçın: Oturarak nasıl cevap vereceğini merakla bekliyorum
ESKİ Başbakan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı CHP'li Murat Karayalçın, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik yeni anayasada olmamalı" sözlerini değerlendirirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Ayak üstü yanıt vermek istemiyorum" yanıtını hatırttı ve "Oturarak nasıl cevap vereceğini merakla bekliyorum" dedi.
Eski Başbakan Yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı CHP'li Murat Karayalçın, partisinin İzmir İl Başkanı Alaattin Yüksel'i makamında ziyaret etti. Karayalçın, basın mensuplarının sorusu üzerine TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın "Laiklik yeni anayasada olmamalı" sözlerini değerlendirdi. Karayalçın, açıklamayı üzüntü ve hayretle karşıladığını belirterek, bunun sadece CHP'nin değil her yurttaşın sorunu olduğunu ifade etti. Karayalçın şöyle konuştu:
"Açıklamaları çok derin üzüntüyle, hayretle karşıladım. Bir yönüyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin yeni anayasa çalışamalarından çekilmekte ne kadar doğru bir tavır sergilediği bu açıklamayla ortaya çıkmış bulunuyor diye düşünüyorum. Cumhuriyet Halk Partisi böyle bir niyetin parçası, aleti olmadı. Türkiye için laikliği bir yaşam nedeni olarak görüyorum. Sadece çağdaş yaşam biçiminin gereği olduğunu düşünmüyorum. Tabiiki çağdaş yaşam biçimidir. Tabiiki devlet inançlar karşısında tarafsız kalmalıdır ama bütün bunların dışında bizim için olmazsa olmaz bir koşuldur. Bu topraklarda yaşamımızı sürdürebilmemiz, tek parça olarak sürdürebilmemiz bana göre laiklik ilkesine bağlıdır. Laiklik olmadan Türkiye'nin ulusal birliğini koruyarak siyaseti, rejimini ayakta tutamaz. Orta Doğu'da sağa sola savrulmuş ülkelere baktığımızda onların yaşadığı trajediyi değerlendirdiğimizde, laikliğin Türkiye için ne denli önem taşıdığnı görürüz. Kurtuluş Savaşı'mızın karargahı olan Meclis'in başkanının bu ifadeyi kullanmasını üzüntüyle karşıladım. Düzeltirken 'bireysel görüşüm' şekilinde açıklamada bulundu. Meclis Başkanı bireysel görüşünü evlatlarıyla torunlarıyla paylaşabilir ama böyle bir bireysel görüşü açıklama hakkı bulunmamaktadır. Başbakanın 'ayak üstü yanıt vermek istemiyorum' yanıtı da akıl alır gibi değildir. Oturarak nasıl cevap vereceğini merakla bekliyorum. Bunu siyasi konu olarak görmüyorum. Sadece Cumhuriyet Halk Partisi'nin sorunu olarak görememek gerektiğini düşünüyorum. Bu herkesin sorunu. İnancımız, siyaset tercihimiz ne olursa olsun her yurttaşımızın sorunudur. Laiklik olmadan ulusal birlik, ulusun sürdürülmesi söz konusu olamaz. Öteki siyasi partilerin sivil toplum kuruluşu yöneticilerinin laiklik konusunda ifade ettikleri yüksek duyarlılığı da memnuniyetle karşılıyorum."