İzmir Katip Çelebi Üniversitesi- İaosb Danişma Kurulu Protokolü İmzalandi
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile İzmir Atatürk Sanayi Organize Bölgesi arasında imzalanan protokolle bir danışma kurulu oluşturularak üniversite-sanayi işbirliği resmiyet kazandı.
Gelişimini hızlı adımlarla sürdüren İzmir'in 4. devlet üniversitesi olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, 'sanayide üniversite' konseptiyle önemli bir protokolü İzmir Atatiürk Organize Sanayi Bölgesi ile imzalayarak hayata geçirdi.
İASOB toplantı salonunda düzenlenen imza törenine İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş'ın yanısıra; İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tancan Uysal, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Malas, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih Okur, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Danışmanı Taha Aksoy, Genel Sekreter Gülten Gültekin, İASOB yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Protokolün üniversite-sanayi işbirliği açısından çok önemli adımlardan biri olduğuna dikkat çeken İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, 1.yılını dolduran üniversitelerinin bu süreçte temelini sağlam atarak gelişimini hızla sürdürdüğüne işaret etti. Prof. Dr. Akhan, tüm dünyada sanayide üniversite konseptinin geliştiğini, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi olarak bilginin kağıt üzerinde kalmaması üretime yansıması için Atatürk Organize Sanayi Bölgesiyle 1 yıldır görüşmeler yürüttüklerini söyledi.
Prof Dr. Akhan, "Öğrencilerimizin birebir faaliyet veren fabrikalarda eğitim alması, onların yetişmesinde, istihdam olanaklarını sağlamakta çok büyük önem arzediyor. Bu anlaşmayla oluşturulacak kurullar, öğrencilerimizin nerede, nasıl çalışacağına yol haritası çizecek. Diğer taraftan saniyicilerimizin de ihtiyacı oldugu alanlarda eğitimlerimize önem vereceğiz" dedi.
Sanayicilerle yapılan görüşmeler, diğer üniversitelerle yapılan toplantılar ve arama toplantıları sonucunda ilk hedef olarak makine, inşaat, elektrk-elektronik ve malzeme bölümlerinin açılacağını belirten Prof. Dr. Akhan, "İnovasyon ve ARGE çalışmalarına destek olarak, önümüzdeki süreçte Teknopark'ın kurulmasıyla da bölgede yer alan sanayicilerimizin önünü açacağımıza inanıyorum.
Teknopark ayrıca öğretim üyelerimize yeni çalışma alanları sağlayacak. Bu sürecin başından bu yana destek veren Sayın Uğurtaş'a Sayın Aksoy'a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ise bu protokolün üniversite-sanayi işbirliğini hayata geçirmesi açısından oldukça önemli bir örnek teşkil ettiğini söyledi. Uğurtaş," Ne mutlu ki bize İzmir Katip Çelebi Üniversitesi sınırımızda kuruluyor.
Sürecin başından beri başta Sayın Rektörümüz ve Taha Bey üniversite sanayi işbirliğinin gerçekleşmesi için bizleri devamlı motive ettiler. İAOSB yönetimi olarak bizde buna hep inandık. Kurulurken sanayicinin ihtiyaç ve isteklerini göz önüne alan bizden görüş isteyen Sayın Rektörümüze teşekkür ediyorum" dedi.
Uğurtaş, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en iyi 10 ekonomi arasına girmesi için, eğitimli işgücünün yanında; ARGE ve inovasyon alanlarında yapılacak atılımlara önem vermesi gerektiğini vurguladı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin bu anlamda yaptığı atılımların önemine vurgu yapan Uğurtaş, " Üniversitede bölümler oluşturulurken Sayın Rektörümüze taleplerimiz belirtmiştik. Açılacak bölümlere baktığımızda gerçekten sanayicimizn ihtiyacı olan bölümler olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Sanayici olarak öğrencilerimizin staj konusundaki sıkıntılarına da çözüm olacağız." şeklinde konuştu.
Teknoparkın kurulması ile ilgili çok hızlı yol aldıklarını da sözlerine ekleyen Uğurtaş, Urla'daki Teknopark bizler için çok fonksiyenel değil İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ile kuracağımız Teknopark'ın, Türkiye'de en iyi işleyen Teknopark olacağını düşünüyorum" dedi.
Rektör Danışmanı Taha Aksoy da üniversitelerin artık eğitim veren, yeni fikirler üreten yerlerin olmasının yanında; artık bu fikirlerin pazarlanabilir ticari nitelikte ürün haline getirebilen yerler olarak tanımlandığını belirtti.
Aksoy, " İzmir Katip Çelebi Üniversitesinin oluşturulma aşamasında sanayiyle birlkte nefes alan sorunlara çözümleri birlikte üreten bir üniversite oluşturma hedefiyle yola çıktık. Üniversitenin böyle bir hedefle kurulması üniversite kültürünün oluşması için de çok önemli. İlk aklımza gelen komşumuz olan İAOSB oldu.
Aynı hedefler doğrultusunda büyük bir sinerji çıkarabiliriz diye düşündük. Bu işbirliği çok önemli sonuçlar doğuracak ve İzmir'e de büyük bir örnek oluşturacak" diye konuştu.
Konuşmaların ardından İKÇÜ ve İAOSB Danışma kurulunu resmiyete kavuşturan protokol imzalandı.