İzmir Kitap Fuarı 16'ncı Kez Kapılarını Açtı
-tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen 16'ncı İzmir Kitap Fuarı, Kültürpark'ta kapılarını açtı.
-tüyap Tüm Fuarcılık Yapım A. Ş. ve Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen 16'ncı İzmir Kitap Fuarı, Kültürpark'ta kapılarını açtı. Açılışta konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, adını vermediği bir yazara atıfta bulunarak İzmir'in 'hoşgörü' kenti olduğunu vurguladı.
Türkiye genelinden 300 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu ile 600 yazarın katıldığı 16'ncı İzmir Kitap Fuarı açıldı. Toplam 130 etkinlik ve imza gününün yer alacağı ve şair Refik Durbaş'ın onur konuğu olduğu fuarın açılışı için düzenlenen törendeki konuşmalara düşünce özgürlüğü sorunları damga vurdu. Fuarın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, gelinen süreçte basılmamış kitapların peşine düşüldüğüne dikkat çekerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Parlementer Meclisi'ndeki sözlerini eleştirdi. Celal, Erdoğan'ın daha önce hapishanede gazeteci bulunmadığını söylediğini hatırlatarak, "Söz konusu toplantıda 27 gazetecinin tutuklu bulunduğunu söylemesini de bir gelişme olarak görüyorum. Diğer yandan Başbakan kitap taslaklarını bomba malzemelerine benzetti. Bunlar 12 Eylül'de kitapların yanında silahlarla çekilen fotoğrafları hatırlattı" diye konuştu.
HIZLAN: 'OKUMUYORUZ' ALGISI YANLIŞ
TÜYAP Kitap Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan ise geçmişten günümüze yönetimlerin sorunları yasakla çözebileceği gibi yanlış bir fikre kapıldığına dikkat çekti. Toplumda 'okumuyoruz' algısının doğru olmadığını da söyleyen Hızlan, genç neslin bilimkurgu, fantastik edebiyat, polisiye gibi türlere ilgi duyduğunu, çağımızın kitaplara yansıdığını belirtti.
İzmir'E EDEBİYAT EVİ KURULUYOR
Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, 'edebiyat evi' açma projelerinin bulunduğunu ve buraya İzmirli şair ve yazar Attila İlhan'ın adını vermeyi düşündüklerini söyledi.
Şair Refik Durbaş ise İzmir'i ve İzmirlileri çok sevdiğini belirterek, "İzmir bana hayatı öğretti, İzmir bana gavurluğu öğretti" diye konuştu.
-----KUTU-----
BAŞKAN KOCAOĞLU'NDAN İLGİNÇ ÇIKIŞ
Törende açılış konuşması yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, geçen aylarda yayınlanan İzmir'le ilgili bir kitapla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İzmir'in hoşgörü, yaratıcılık, sevgi ve kültür kenti olduğunu, sanatla yaşamak isteyen hemşerilerinin bulunduğunu dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Geçtiğimiz aylarda bir araştırma ve kitap yayınlandı. İzmir'i belli konularda irdeliyor ve İzmir'e belli sıfatlar yüklemeye çalışıyor. Yapılan yüz yüze görüşmelerdeki 90 kişi kendine göre seçilmiş. Ben sabah gazetede okudum, bir akademisyenin böyle bir araştırma yapması yahut böyle bir yönlendirilmiş kitap yazması son derece üzücüydü. Sonra konunun uzmanlarına İzmir'de algı araştırması yaptırdım. Baştan beri söylediklerim o algı araştırmasında çıkan sonuçlar. Son yıllarda ülkemizde çok şey çarpıtılıyor. Öyle bir çarpıtma yaşıyoruz ki neyin doğru, neyine yanlış olduğunu birkaç yerden test etmeden bizler de çözemiyoruz" diye konuştu.
İzmir GÖÇLE GELENLERLE KENETLENDİ
Bu gibi algılamaların yaşanmaması için sanat ve edebiyatın büyük önem taşıdığını vurgulayan Kocaoğlu, "Bunu İzmir'deki hemşerilerimiz de çok iyi biliyor. İzmirli, İzmir'i hep birlikte yaşıyor. İzmir'de 'şunlar burda oturur, bunlar burda oturur' diye bir şey yok. İzmir'de insanlar Kordon'da, Konak'ta aynı havayı teneffüs ederek yaşıyor. İzmir 60 yıllık göçü, gelenlerle kader birliği yaparak, kenetlenerek yaşayan bir kent. Kimliğini koruyan bir kent. Kentleşme sürecinin en önemli örneği. İzmir'e böyle bakmak, İzmir'de zihinsel sıkıntı olmadığını bilmek, İzmir'e böyle bir nitelik, sıfatlandırma yüklememek bence en doğru yaklaşım olacaktır. İzmir herkese kapılarını açmıştır" dedi. - İzmir