İzmir Körfezi'nde Balon Balığı Tehlikesi
İzmir'de Doç. Dr. İlker Aydın, İzmir Körfezi'nde balon balığı türlerine rastladıklarını, yakalanması durumunda kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini söyledi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Doç.Dr. Aydın, Süveyş Kanalı'nın açılması ardından Akdeniz'e oradan Ege Denizi'ne gelerek burada kendisine yaşam alanı oluşturan balon balığının zehirli olduğunu ve tüketilmemesi gerektiğini belirtti.
TEKNEDE 'VATOZ' DOĞUMU
İzmir Körfezi'nde yaptığı çeşitli araştırmalarla dikkat çeken ve kısa süre önce 'Dasyatis pastinaca' türü dev bir dikenli vatozun teknede doğum yapmasını sağlamasıyla gündeme gelen Doç.Dr. İlker Aydın, İzmir Körfezi'ndeki balon balığı tehlikesine dikkat çekti.
BİYOLOJİK GÖÇ BAŞLADI
Akdeniz ile Hint Okyanusu'nu birbirine bağlayıp gemi yollarını kısaltmak amacıyla 1869 yılında açılan Süveyş Kanalı'nın, benzerlik gösteren iki deniz arasında biyolojik göçlerin başlamasına neden olduğunu belirtti.
"İZMİR KÖRFEZİ'NDE GÖRÜLDÜ"
Akdeniz'de bir türü bulunan balon balıklarının istilacı bir yapıya sahip olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. İlker Aydın, şöyle devam etti:
"İstilacı balon balıklarından özellikle son bir yıl içerisinde İzmir Körfezi'nde, 3 türün kaydını biz yaptık. Bu balon balıklarından Lagocephalus guentheri türü sadece İzmir Körfezi için değil Türkiye suları için ilk kez kaydedilmiştir. İzmir Körfezi'ndeki diğer bir balon balığı olan ve kaydı Akdeniz için ilk kez 2005 yılında Prof.Dr. Okan Akyol ve arkadaşları tarafından verilen Lagocephalus sceleratus türüne ait yavru denilebilecek boydaki bireylere körfezde rastlanılmış olması, türün bölgeye yerleştiğinin bir işareti olarak algılanabilir."
"CİDDİ ARAŞTIRMA YAPILMALI"
Japonya'daki lüks restoranlarda tüketilen çoğu balon balığının Türkiye'de tüketilmemesi, av araçlarına rastgele yakalanan bu balıkların ıskarta edilmesi ile sonuçlandığını dile getiren Doç.Dr. Aydın, balığın popülasyonu ve üreme hızının tespiti için ciddi araştırmaların yapılması gerektiğini savundu.
"KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİ"
Doç. Dr. Aydın: "Ticari ve rekreasyonel balıkçılık faaliyetleri sırasında balon balıkları tutulabiliyor, bu durumlarda balığın kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Balon balığı bünyesinde tetrodoksin adlı zehri barındırıyor, bu nedenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da balığın tüketilmesini yasakladı."