İzmir'li Balıkçılar Canlı Yayın Konuğu Oldu
Karakaya'nın sorularını yanıtlayan İzmir'li balıkçıların temsilcileri Ege balıkçılığının sorunlarını anlattı.
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Kemal Yılmaz, Yardımcısı Hasan Eser ve Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, SKY TV'de Yunus Karakaya'nın hazırlayıp sunduğu canlı yayınlanan "İzmir Soruyor" programına konuk oldu. Karakaya'nın sorularını yanıtlayan İzmir'li balıkçıların temsilcileri Ege balıkçılığının sorunlarını anlattı.
DENİZ KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Programda deniz kirliliği sorununa değinen Başkan Kemal Yılmaz,"Deniz kirliliği her geçen yıl artıyor.Yaşanan kirliliğin deniz üzerinde ki etkileri çok fazla. Kirlilik arttıkça deniz suyunda ki oksijen azalıyor. Bu durumda tüm deniz canlıları zarar görüyor ve yok olma tehlikesi altında kalıyor.Gelecek nesillere miras bırakacağımız denizlerimiz korumak zorundayız. Bilinçli davranmalıyız. Denize bir pet şişe attığımızda o şişenin denizin içinde 450 yılda yok olabildiğini bilmeleyiz" dedi.
"TERMİK SANTRAL DENİZ EKOSİSTEMİNE ZARAR VERİR"
Termik santrallerin soğutma suyu deşarj edildiği denizlerde canlı yaşamını bitirdiğini ileri süren Yılmaz, "Denizlerimizde su sıcaklığında değişime neden olacak olan termik santral soğutma sistemleri popülasyonu azaltacağı gibi deniz eko sistemini de kalıcı olarak bozacağını bilim adamlarımız sık sık dile getiriyorlar.Bir zamanlar akvaryum gibi olan denizlerimiz her geçen gün felakete sürükleniyor" diyerek deniz kirliliğinin felaket seviyesine kadar çıkabileceği vurgusunu yaptı.
Foça Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ceyhan Çetin, Foça'nın Türkiye'deki 14 tane özel çevre koruma bölgesinden biri olduğunu belirterek, "Foça'da balıkçının avlak sahaları çok kısıtlı bir konumdadır. Gerek özel çevre koruma bölgesi olması, gerekse askeri sahalar nedeniyle balıkçılarımız çok dar bir alanda avcılık yapmaktadırlar" dedi.
ESER: "ARZ TALEP DENGESİNİ KURMAK ZORUNDAYIZ"
İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Eser, ise su ürünleri avcılığında sürdürülebilirliğin önemine değindi. Bilinçsiz avcılık yüzünden balıkçılığın her geçen yıl dahada kötüye gittiğini anlatan Eser, "Türk balıkçılık sektöründe arz talep dengesi kurulamadığı taktirde denizlerimizde balıkçılığın tamamen yok oluşu kaçınılmaz olur" dedi.
Gelişmiş dünya ülkelerinde su ürünleri istihsali yapan balıkçı teknelerine kota sisteminin uygulandığına dikkat çeken Eser, "Türkiye'de kota uygulanmadığı için arz talep dengesi de kurulamıyor. Balığın ihtiyaçtan fazla yakalanması balık piyasasını alt üst ediyor. Tabiri caizse balık pırasa fiyatına satılıyor. Avlanan balık kıymetli ise ihracat firmalarına yarıyor. Değilse yine yok pahasına un fabrikalarına, balık çiftliklerine yem olarak gidiyor." diye konuştu.