Haberler

Izmir Menemen- Çandarlı Otoyol Projesi'ni Alan Firmaları Açıkladı

Abone Ol

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çeşitli temaslarda bulunmak, kentteki yatırımları yerinde incelemek için geldiği İzmir'de, Karslı dernek temsilcileriyle kahvaltıdan sonra Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'ne geçti.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, çeşitli temaslarda bulunmak, kentteki yatırımları yerinde incelemek için geldiği İzmir'de, Karslı dernek temsilcileriyle kahvaltıdan sonra Karayolları 2'nci Bölge Müdürlüğü'ne geçti. Burada bürokratlarından bilgi alan Bakan Ahmet Arslan, basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında İzmir'in önemini anlatan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Avrupa ile Asya arasındaki köprü için önemsiyorum. Ulaştırma ana yollarındaki deniz aşırı ülkelere ulaştırılmasını önemsiyorum. İki ana güzergah var. Kafkaslardan gelen ülkemiz İstanbul üzerinden Avrupa'ya gitmesi çok daha önemli. Deniz aşırı ülkelere toplu taşımadan yararlanmak adına İzmir limanlarını kullanıp deniz aşırı limanlara ulaşmak önemli. İzmir'deki her projeyi ülkemizin ana koridorlarını tamamlayıcısı olarak görüyoruz. Karayolu demiryolu koridorlarının gelip denizle birleştiği konumda olması. Projelerin hepsini önemsiyoruz. Bu projeleri adım adım gerçekleştiriyoruz" dedi.

"TÜRK VE YABANCI ORTAKLAR, İHALEYİ KAZANDI"

Menemen- Çandarlı otoyol projesi için yapılan ihale ve alan firma hakkında bilgi de veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Önemli biri projenin kararını açıklamış olacağız. Menemen- Aliağa- Çandarlı ihalesini yaptık. 13 firmadan oluşan 6 grup teklif verdi. Bu tekliflerin içersinde en kısa süreyi, 9 yıl 10 ay 11 günlük süreyle IC İçtaş, Astaldi ve ülkemizden Kalyon inşaattan oluşan oluşan üçlü grup aldı. 6 grubunda teklifleri incelendi geçerli bulundu. En kısa süreyi vermiş olan IC İçtaş, Astaldi ve ülkemizden Kalyon grubu için ihale kararını onayladı. Sözleşmeye davet ettik. Menemen'den Aliağa'ya Çandarlı Limanı'na gidecek. İhale kararını aldığımız 18 Mart'ta temelini atacağımız Çanakkale Köprüsü'nün de koridor tamamlayıcısı olacak. Menemen'den sonra 76 kilometre duruyordu, ağır sıkışıklık vardı. Önümüzdeki ay temelini atacağız 3 yılı içerisinde bitirip hizmete açacağız. Kolay erişimi sağlayacağız. Yatırım bedeli 1 milyar 437 milyon TL'dir. Yap işlet devret gerçekleştirilecektir" dedi. Bakan Ahmet Arslan, bu ihalenin de Türkiye üzerinde oyun oynamak isteyenlere, olumsuz algı yaratmak isteyenlere, katılımcı firmaların çokluğuyla en iyi cevap olduğunu da vurguladı. Ahmet Arslan ayrıca, Aliağa'da iki kavşak yapacaklarını, projelerinin bittiğini, ihale sürecinin başladığını da anlattı.

"KÖRFEZ GEÇİŞ SÜRECİ İÇİN ÇED BİTTİ"

Körfez Geçiş Projesi hakkında da önemli açıklamalarda bulunan Bakan Ahmet Arslan, 'İzmir'in kendi içerisindeki trafiği azaltmak, ulaştırmayı kolaylaştırmak için, herkesin takip ettiği Körfez Geçiş Köprürü içinde ÇED süreci nihayi aşamaya geldi. En geç Mart ayında alacağız. İmar planlarına geçiş içini onun da çalışmalarını yapıyoruz. Süreci bitiyor. Buradan çıkan malzeme körfez çıkışında ada yapmak üzere kullanılacak. O da imar planlarına işlenecek. Yap işlet devret için YPK kararını Mart ayında çıkartacağız. İhale süreci biter bitmez inşaat başlatıcak. Üzerinde raylı sistemi de içeren ulaşımı İzmir'de ring haline getiren proje. Bu ticaretin büyümesi açısından önemli" dedi. Çeşme Alaçatı Havalimanı'nda da bütün süreçlerin tamamlandığını hatırlatan Bakan Arslan, projenin önceden onaylandığını, fizibilite çalışmasının bitmek üzere olduğunu, bu ay içerisinde onunda yap işlet devret modeliyle YPK'dan karar çıkıp en geç nisan ayında ihalesinin yapılacağını söyledi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İzmir - İstanbul otoyolu projesinde de, Bornova viyadüğü ile Belkahve Tüneli'nin açılacağını, 25 kilometrenin daha İzmirlilerin hayatını kolaylaştırmak için hizmete gireceğini ifade etti.

"İZBAN'A MARMARAY'DAN DESTEK"

Demiryolu çalışmalarına ilişkin ayrıntılı bilgiler veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Demiryolu İzmir için olmazsa olmaz. Gerek Alsancak Limanı ile gerekse de Çandarlı Limanı için, İzmir'in denizle buluşması adına önemli. Bunların demiryoluyla bağlantısı önemli. Yüksek hızlı trenle Ankara'ya oradan da ülkemizin doğusuna kadar bağlanmasını önemsiyoruz. Hızlı tren zaten Polatlı'ya kadar işletmede. Afyon'dan sonraki bütün süreçlere inşaat çalışmaları sürüyor. Salihli- Manisa arasında ihale süreci bitince güzergahta çalışma yapmadığımız bir alan kalmayacak. Hedefimiz 2019 yılı içinde bunu bitirmek" dedi. İzmirliler'e de müjde veren Bakan Ahmet Arslan, 'İZBAN Büyükşehir Belediyesi'yle işbirliği ile yaptığımız başarılı bir uygulama. Ray hattının Selçuk'a uzamasındaki inşaat devam ediyor. Bu sene 9 Eylül'de bitirmek adına söz aldık. Değerlendirmelerde de gördük ki işler takvimine uygun gidiyor. Biz hattı yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi istasyonları yapıyor. Daha önemlisi İzmirliler'in yaşamını kolaylaştırmak adına 10 dakikada bir olan çalıştırmayı, 6 dakikaya düşürecek uygulamayı da başlatıyoruz. Sefer sayısı 264'e çıkıyor. Biran önce hizmete devreye sokmak adına Marmaray projesinin 10 setini buraya devrediyoruz. Tren aralığını 6 dakikaya, kuzey ile güney arasındaki erişimi hızlı hale getireceğiz. Tren siparişini beklemek, İzmirlileri bekletmek demektir. Marmaray'dan yararlanır hale getiriyoruz" dedi.

"LİMANDAKİ KİRACILARA YÜZDE 70'LİK İNDİRİM SAĞLANDI"

Kruvaziyer turizminin bitmesiyle zor günler geçiren Alsancak Limanı'ndaki işyerleri hakkında da açıklama yapan buradaki kiracılara müjde veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Alsancak Limanı yolcu salonu için kiracılarımız var. Turizmin daralmasından dolayı sıkıntı yaşandı. İlk olarak ücretleri yüzde 50 düşürdük. Onlarla yaptığımız görüşmelerde, ilave yüzde 20 ile 40 arasında, toplamda yüzde 70'lik indirimler yaptık. 11 kiracının bir tanesinin ki yüzde 60 mertebesinde, diğerlerinde yüzde 70 mertebesindedir" dedi. İnşaşat süreci devam eden projelere ilişkin bilgi veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 'Sabuncubeli Tüneli İzmirliler'in, Manisalılar'ın önemsediği projeydi. Onu daha önce deklare ettik. 8 bin 115 metrelik tünelin toplam 6 bin 605 metresini bitirdik. 8- 9 Eylül tarihinde ışık görüntüsünü yapıyoruz. 2018 ortasında da tamamen tüneli bitirip hizmete sokmuş olacağız. İzmir'i Aydın üzerinden Denizli'ye otoyolla bağlanmasını önemsiyoruz. Aydın'dan Denizli'ye olan bölüm için yap işlet devlet modeliyle otoyol olarak yapılmasını sağlayacağız. Antalya'ya kadar olan sürecin projesini devam ediyor. Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali Türkiye'nin en büyüklerinden bu güne kadar, 25 milyon yolcu hizmet aldı. Bununla yetinmiyoruz, havaalanının hangarlarının yenilenmesi ilave apron yapılması ihaleyi sonuçlandırdık, yüklenici firma işe başladı. Buzlanmaya karşı uçakları koruyan sistemi de kuruyoruz. Bu kış görüldü ki bu israftır dememek' lazım. Bunu da bu proje kapsamında başlattık" dedi.

VARLIK FONUNA DEVİR ÖZELLEŞTİRME DEĞİL

Basın toplantısının sonunda soruları yanıtlayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Alsancak limanı'nın varlık Fonu'na devrine ilişkin olarak, 'Varlık Fonu'na devir özelleştirme değil. Gerek Alsancak Limanı gerek Türksat, gerek PTT bu varlıkların sahibi hazine. Şimdi sahip varlık fonu olacak. Bütün bu varlıklardan atıl duran bir fayda sağlamayan durumun fayda sağlanması ve fon marifetiyle bunlara gerekli ödeneğin sağlanabilmesi adına yapıldı" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Arslan Çandarlı Menemen İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title