Haberler

İzmir Savaştan Kaçıp Geldiği İzmir'de Yeni Bir Hayat ve Ayakkabı İmalathanesi Kurdu

Abone Ol

Ülkesindeki iç savaştan kaçıp ailesiyle geldiği Türkiye'de yeni bir hayata başlayan Suriyeli Ahmet Hasan, Avrupa ülkelerine gitmeye çalışmak yerine yerleştiği İzmir'de, ihracat yapar hale gelen bir ayakkabı imalathanesi kurdu.

Ülkesindeki iç savaştan kaçıp ailesiyle geldiği Türkiye'de yeni bir hayata başlayan Suriyeli Ahmet Hasan, Avrupa ülkelerine gitmeye çalışmak yerine yerleştiği İzmir'de, ihracat yapar hale gelen bir ayakkabı imalathanesi kurdu. Hayatını ve gelecek planlarını anlatan Ahmet Hasan, İzmir mesleğimizi devam ettirebileceğimiz bir yerdi. Burada kendi ülkemizdeymiş gibi yaşadık, yabancılık çekmedik. Herkes ilgilendi. Biz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olacağız. Ülkemizde durum düzelse bile bu saatten sonra çocuklarım geri döndüğü zaman zorlanır. Artık buralı olduk dedi.

Ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçan Suriyeliler'in, gerek Avrupa ülkelerine geçmek için gerekse de yerleşip çalışmak için en çok tercih ettiği illerden birisi İzmir oldu. Özellikle çalışma izinlerinin verilmesi sonrasında, kayıt altına alınan Suriyeliler kendilerine yeni yaşamlar kurdu. Ahmet Hasan da Türkiye'de yeni hayata başlayan Suriyeliler'den oldu. Halep'te ayakkabıcılık yapan Ahmet Hasan, savaşın en etkili olduğu 2012 yılında, yanına eşini ve çocuklarını da alıp ölümden kaçtı.

AVRUPA'YA GİTMEK YERİNE İZMİR'E YERLEŞTİ

Türkiye'ye giriş yapan Ahmet Hasan, binlerce Suriyeli gibi Avrupa ülkelerine yasadışı yollardan kaçmak yerine ailesiyle İzmir'e yerleşti. Burada Suriye'deki mesleğini sürdürdü. Türk meslektaşlarının da kendisine yardım etmesiyle ayakkabıcılığa devam eden Ahmet Hasan, önce oturma izni, ardından çalışma izni aldı. Tüm işlemleri tamamladıktan sonra vergi mükellefi bir iş adamı olarak kendi imalathanesini kurdu, İzmir Ayakkabıcılar Odası'na da kaydını yaptırdı. Ahmet Hasan bugün yanında çalıştırdığı 40 işçisiyle, omuz omuza verdi. Yurt içinde önemli firmalara üretim yapmanın yanında Arap ülkeleri ve Azerbaycan başta olmak üzere onlarca ülkeye de ayakkabı ihraç etmeye başladı.

'İZMİR'DE ÜLKEMİZDE GİBİ HİSSETTİK'

Suriye'den İzmir'e kaçış sürecini anlatan Ahmet Hasan, Suriye Halep'te de ayakkabı imalatı yapıyorduk. Bu sırada Türkiye'ye de zaman zaman fuarlar için geliyordum. Savaştan dolayı ülkemizde isyan çıktı. Ailem için de sıkıntılı günler yaşandı. Artık işimizi de yapamaz duruma gelmiştik. Can güvenliğimiz kalmayınca Türkiye'ye kaçtık. Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra İstanbul ile İzmir arasında ne gibi bir iş yapabileceğim konusunda araştırma yaptım. Sonra İzmir bize uygun geldi ve buraya yerleştik. Suriye'de imalatımız olduğu zaman İzmir'de de dostlarımız vardı. Onlar bizim burada yeni bir hayat kurmamıza yardımcı oldu. Bana nasıl iş yeri açılır, çalışma izni, oturma izni alınır bu konularda yardım ettiler. Bunların sonrasında vergi levhamızı aldık ve işe başladık dedi. Üretimde iyi bir yere geldiklerini ifade eden Ahmet Hasan, neden Avrupa ülkelerine gitmediklerini ise Bizim elimizde bir mesleğimiz vardı ve burası o mesleğimizi devam ettirmemiz için uygun yerdi. Biz burada kendimizi ülkemizde gibi hissettik, ülkemizdeki ortamı bulduk. Yabancılık çekmedik. Herkes bizimle ilgilendi. Bu nedenle burada kaldık ve çalışıyoruz sözleriyle anlattı.

'TÜRK VATANDAŞI OLACAĞIZ'

Artık Türkiye'den ayrılmayı düşünmediklerini de söyleyen Ahmet Hasan, 2012 yılında geldiğim zaman çocuklarım, 9, 10 ve 12 yaşındaydılar. Büyük oğlum burada okuyor. Çocuklarımızın burada arkadaşları var. Kardeşim, yeğenim Türk vatandaşı oldu. Biz de Türkiye vatandaşı olacağız. Çocuklarım artık Türkiye'de okuyorlar. Bu saatten sonra ülkemize geri döndüğümüz zaman zorlanırlar. Çocuklar artık buralı oldu. Ülkemizde işler düzeldiği zaman bile buradaki imalathaneyi kapatmayız. Ülkemizde de açarız ve iki yeri aynı anda yürütmeye çalışırız dedi.

'KAYIT ALTINDA OLANLARIN BAŞIMIZIN ÜZERİNDE YERİ VAR'

Odalarına 12 Suriyeli imalatçının kayıt yaptırdığını söyleyen İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, şunları söyledi

Bu insanlar sektörün en çok geliştiği illerden birisi olan İzmir'i tercih etti. Şu anda en çok Suriyeli, iş kolu olarak burada çalışıyor. Kentimizde bizim sektörde 4 bine yakın Suriyeli var. Suriyeli imalatçıları kayıt yapmamız için tüm şartları yerine getirmeleri lazım. Yani vergi sicil kaydını yaptırması lazım. Bundan sonra çalışma izni olması lazım. Resmi olarak çalışan, vergisini ödeyen sigortasını ödeyen arkadaşlarımızın başımızın üzerinde yeri var. Ancak bazı Suriyeliler, kaçak, kayıt dışı, merdiven altı çalışıyor. Bunlara oda olarak biz karşıyız. Bunlara izin verilmemesi lazım. Kayıt dışı çalışanlarla, diğer arkadaşlarımız rekabet etmeye çalışıyor. Suriyeliler çalışmaya başladıktan sonra Türk çalışanlardan bazıları meslekten ayrıldı, farklı iş kollarına gittiler. 4 bin kayıt dışı çalışan Suriyeli var, bunlara karşıyız. Acil önlem alınması lazım.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Hasan Türkiye İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title