Haberler

İzmir Zaman Aşımına Bir Gün Kala Açılan Lice Davasına 2'nci Duruşma

Abone Ol

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan ve güvenlik nedeniyle İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın ikinci duruşması yapıldı.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin açılan ve güvenlik nedeniyle İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın ikinci duruşması yapıldı. Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 22 Ekim 1993 tarihinde çıkan olaylarda dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak 2013 yılının Ekim ayında, zaman aşımına bir gün kala dava açıldı. Dava güvenlik gerekçesiyle İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne alındı. Davanın ikinci duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya Diyarbakır Baro Başkanı ve davanın müdahil avukatı Tahir Elçi, 12 müşteki ve avukatlar katıldı.

BARAN TURSUN'UN BABASI DA MÜŞTEKİ

Ayrıca İzmir'de 2007 yılında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun'un da Lice'deki olaylar sırasında evinin yakıldığını gerekçe gösterip müşteki olarak katılma isteği kabul edildi. Haklarında 'taammüden öldürme', 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istenen dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ sağlık sorunlarını gerekçe gösterip duruşmaya katılamazken, Hatipoğlu'nun Avukatı Mehmet Eren Turan ile Yanardağ'ın avukatı Hikmet İşler duruşma salonunda hazır bulundu.

1500 KİŞİ DAVAYA KATILMA TALEBİNDE BULUNACAK

Müdahil avukatları, Lice olaylarında zarar gördüğünü savunan ve duruşmada hazır bulunmayan yaklaşık bin 500 kişinin, davaya katılma talebinde bulunacağını söyledi. Müşteki avukatlarından Zeynep Sedef Özdoğan, Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür'ün iddianameyi okumak istediği sırada söz alıp, sanıklar katılmadan yargılamanın başlamamasını, iddianamenin sanıkların yüzüne okunması gerektiğini ve duruşmaya katılmayan sanıklar hakkında 'Yakalama' kararı çıkartılmasını istedi, Mahkeme Başkanı Nurettin Küdür, sanıkların sağlık raporu sunduklarını belirtti. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise Adalet Bakanlığı ve Yargıtay 5'inci Dairesi'nin davayla ilgili nakil talebinde bulunmasıyla suç işlediğini ileri sürüp davanın Diyarbakır'da görülmemesini eleştirdi. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla kayıt altına alınan duruşma, mağdur avukatların taleplerini dile getirmesiyle devam ediyor.

CHP'Lİ TANRIKULU'NDAN YAZILI AÇIKLAMA

İlk duruşmaya katılan ancak ikinci duruşmada bulunmayan CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yazılı basın açıklaması yaptı. CHP'li Tanrıkulu açıklamasında şöyle dedi: "22 Ekim 1993 tarihinde Lice'de gerçekleştirilen askeri operasyonda Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın, sonraki üç gün içinde de 15 kişinin öldürülmesi tarihe karanlık bir sayfa olarak geçmiştir. 650 ev ve işyerinin tahrip edildiği operasyonun mağdurları 22 yıldır adalet bekliyor. Bugün İzmir'de görülen Lice davası bu açıdan tarihi bir önemdedir. Geçmişte yaşanan acıların üstünün örtülmesi politikası, adalet sistemine olan güveni derinden zedelemiştir. CHP olarak gerçeklerin ortaya çıkarılması, faillerin yargılanması konusunda yoğun bir çaba sarf ederek Lice olayı dahil geçmişteki tüm karanlık olayları aydınlatacak bir mekanizmanın kurulmasını talep ettik, ediyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bahtiyar Aydın Diyarbakır İzmir Lice Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title