İzmir Zeytin, Zeytinyağı ve Organik Ürünler Fuarda Buluştu
Zeytin, Zeytinyağı ve Organik ürünler fuarda buluştuTariş Başkanı Çetin: Tağşişli üründen marketler de sorumlu olmalıZEYTİN ve zeytinyağı ile organik ürünler sektörünü Fuar İzmir'de buluşturan "Olivtech - 6. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı" ile "Ekoloji İzmir - 7. İzmir Organik Ürünler Fuarı" açıldı.
Zeytin, Zeytinyağı ve Organik ürünler fuarda buluştu
Tariş Başkanı Çetin: Tağşişli üründen marketler de sorumlu olmalı
ZEYTİN ve zeytinyağı ile organik ürünler sektörünü Fuar İzmir'de buluşturan "Olivtech - 6. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı" ile "Ekoloji İzmir - 7. İzmir Organik Ürünler Fuarı" açıldı. Tariş Zeytin ve Zeytinayağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, son dönemde dünyada Türk zeytinyağının imajını da zedeleyen tağşiş yapan firmalara verilen cezanın yeterli olmadığını ve bu ürünlere raflarında yer veren marketlerin de sorumlu olması gerektiğini söyledi.
Fuar İzmir'de gerçekleşen Olivtech - 6. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı" ile "Ekoloji İzmir - 7. İzmir Organik Ürünler Fuarı'nın ortak açılışı yapıldı. Açılışa katılan CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye'nin alanında en önemli firmalarını ağırlamaktan mutlu olduklarını söyledi. Fuarların büyümesinin Türk zeytin ve zeytinyağı ile organik ürünlerinin yurtdışında tanınırlığını artıracağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, organik sektöründe İzmir'in önemli bir merkez olduğunu kaydetti. Başkan Kocaoğlu, "Hem Olivtech hem de Ekoloji İzmir fuarlarını, daha da zenginlik ekleyerek, aynı MARBLE ve Gelinlik fuarlarında olduğu gibi büyütmek istiyoruz" dedi. C ve D hollerinde düzenlenen her iki fuarı da gezen Başkan Kocaoğlu, "Ekoloji Ormanı"na kendi adına bir fidan dikmek için imza attı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet de Başkan Kocaoğlu'na teşekkür plaketi sundu.
Sektöründeki tek ihtisas fuarı olan Olivtech ile Türkiye'yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden tek sertifikalı fuarı Ekoloji İzmir, bu yıl da yerli yabancı tüm sektör temsilcilerini İzmir'de buluşturdu. Eş zamanlı düzenlenen fuarlar, profesyonel ziyaretçiye yönelik olarak organize edildi. Profesyonel ziyaretçi girişlerinin ücretsiz olduğu fuarlar, son tüketiciler için 27-28-29 Nisan'da 10 TL, 30 Nisan Cumartesi günü ise ücretsiz olacak. Ziyaretçiler tek bir bilet ile iki fuarı birden gezebilecek. Birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak ve alanında uzman birçok değerli konuğu ağırlayacak olan fuarların ziyaret saatleri, 10.00 - 19.00 olarak belirlendi. Sadece organik sertifikalı ürünlerin sergilendiği Ekoloji İzmir'de; bebek eşyalarından, tekstile, kozmetikten organik gıdaya birçok ürün bulunuyor. Fuar İzmir D holünde gerçekleştirilen fuar, 22 ilden 113 katılımcıya ev sahipliği yapıyor. Ayrıca fuar kapsamında "Organik Pazar", tüm organik ürünlerin bir arada sergilendiği "Demo Dükkan" ile tüm gün açık olan ve menüleri katılımcıların teşhir ürünlerinden oluşan "Organik Restoran" ziyaretçilere hizmet verecek. Ayrıca organik tekstil ürünlerinin bir arada bulunduğu alan da fuar boyunca ziyaretçiler tarafından görülebilecek. Ekoloji İzmir Fuarı kapsamında geçen yıl oluşturulan Ekoloji Ormanı'na her katılımcı firma için fidan dikimi de gerçekleştirilecek.
OLİVTECH'E 254 KATILIMCI
254 katılımcıyı ağırlayan Olivtech Fuarı ise zeytin ile zeytinyağını ziyaretçilerle 6. kez bir araya getiriyor. 4 gün sürecek fuarda zeytin, zeytinyağı, süt ve süt ürünleri, turşu, zeytinyağlı sabunlar, fidan, tohum, gübre, ambalaj malzemeleri, üretim teknolojileri, saklama üniteleri, zeytin stoklama tankları, cam şişe, mantar, gıda analiz laboratuvarları, laboratuvar analiz cihazları, zeytin işleme makineleri ve ekipmanları, hasat makineleri, sektörel yayınlar ve kuruluşlar sergileniyor. Fuar özel tadım atölyeleri, çeşitli yörelerin zeytin ve zeytinyağlarını buluşturan Oil Bar'lar, interaktif paneller, ünlü şeflerin yemek şovlarıyla devam edecek. Ünlü şeflerden Refika Birgül 28 Nisan'da, Özgür Şef ise 29 Nisan'da birbirinden lezzetli yemek tariflerini ziyaretçilerle paylaşacak.
CAVİT ÇETİN'DEN TAĞŞİŞ TEPKİSİ
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, sektörde teknoloji anlamında önemli ilerlemeler kaydedildiğini, amaçlarının tüketiciye en uygun yağı ulaştırmak olduğunu, ancak önemli noktanın güvenli gıda olduğunu sölyedi. Dünya pazarında rakiplerle mücadele etmek için kaliteli ürünün yanı sıra ürünün üretildiği yer ve cinsiyle ilgili bilginin etiketinde yeralması gerektiğini belirten Çetin, "Batı bunu yapıyor. Türkiye'nin dünya rakip ülkelerle olan rakabetinde aynı formasyonu yakalaması şart. Tüketici bu bilgiyi edinmeli. Batı tüketcisi etiketin üzerinde zeyitnyağının menşeini, çeşidini arıyor. Bu bizde yok. Sanayiciye çağrı yapıyorum. Lütfen ürünlerinin cinsini, menşeiini yazalım" dedi.
Çetin, son dönemde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yayınladığı tahşiş yapan firmaların sayısının arttığını gördüklerin söyledi. Cezaların caydırıcı olmadığını belirten Çetin "Tağşişi yapan firmalara Allah merhamet versin, hicap, utanma duygusu versin. Bunu sürekli yapan firmaların kapısına kilit vurulmalı. Anahtarı da denize atılmalı. Cezası 14 bin TL. Peşin öderse 9 bin TL'ye düşüyor. Bunu ödemekle bir anlamda sahtekarlık yapma hakkını satın alıyorlar. Böyle şey olur mu? Devlet bunu farkında olmadan yapıyor. Tarım Bakanlığı'na sesleniyoru! Bakanlık, bu sektör için milyarlarca lira harcıyor. Bu emeğin karşılığını üç kuruş menfaat için karalama çalışanlara yapılacak, verilecek olan ceza bu mudur? Zeytinyağında ülke olarak hedeflere ulaşılacaksa piyasa istismarı yapmak isteyen, utanç duymayan insanlara gerekli cezayı vermek gerekir. Dürüst çalışan insanların, tüketicinini kabahati ne? Söktörün genelinde dünyadaki imajın bozulmasına da neden oluyorlar" diye konuştu.
Cahit Çetin, marketlerin de ürün pazarlaması için, tüketicinin ucuz ve güvenli gıdaya ulaşmasında önemli yerleri bulunduğunu söyledi. Ancak marketlerin, raflarında yakalanan tağşişli ürünlerden, kötü ürünlerden de sorumu olmaları gerektiğini söyleyen Çetin, "Buraya koymuşlar, haberim yoktu" denilemeyeceğini söyledi. Çetin, "Marketlerle ilgili kanun değişmelidir. Bunu yapanlar kadar satan marketler de sorumlu hale getirilmeli. Bir anlamda suça iştirak ediyorlar" dedi.