İzmir2soğuk Çadırdan Sıcak Çatıya
Van'daki depremin ardından çadırlardaki donarak ve yanarak ölümler, bu kentten göçü hızlandırdı.
Van'daki depremin ardından çadırlardaki donarak ve yanarak ölümler, bu kentten göçü hızlandırdı. Çadırda eksi 10 derece soğukla mücadele eden, kar yağışı nedeniyle çamurun içinde, yıkanmadan, yeterince beslenemeden yaşama tutunmaya çalışan depremzedelerin bir kısmı İzmir'in Urla'da İlçesi'ndeki yaz kampına yerleştirildi. Halı döşeli, ranzalı, banyolu, sürekli sıcak suyu olan evlerde yaşayan depremzedelerin çamaşırları yıkanıyor, üç öğün yemek ve sürekli çay servisi yapılıyor. Çocuklar okula gidiyor, babaları denizde balık tutuyor. Anneler ise "Çadırda soğuktan donarken şimdi deniz manzaralı bir evimiz var" diye şükrediyor.Depremin ardından kurulan çadırlarda özellikle çocukların donarak ve yanarak öldüğü Van'dan kaçış sürüyor. Aşırı soğuk, çadırda yaşamı çok zorlaştırınca depremzedeler kamu lojmanlarına, misafirhanelerine yerleştirilmeye başlandı. İzmir'de de 208 kişi, Urla İlçesi'nde, Devlet Demiryollarına ait yaz kampında yaşamaya başladı. 88 bölmeli, 333 kişi kapasiteli kampa Van'dan göç sürecek. Urla Kaymakamı Şehmus Günaydın, kliması olmayan bu küçük evlere klima takıldığını, TEDAŞ'ın elektrik hattını yenilediğini, çamaşırhane kurulduğunu, çocukların basketbol ve futbol sahalarında oynadığını belirterek, "Burası yazlık bir mekan olduğu için fiziki koşullara buna göre düzenlenmişti. Kabin dediğimiz evlerin zeminini halı kaplattık, klima taktırdık. Üç öğün yemek servisi var. Depremzedeler isterlerse evlerinde isterlerse yemekhanede yiyebiliyorlar. İki tane televizyon salonu var. Sürekli çay servisi yapıyoruz. Çocuklarımız eğitimde geri kalmıyor. 39 ilköğretim, 11 ortaöğretim, üç de dersaneye giden çocuğumuz var. Bunlar eğitimlerine başladı. Ayrıca Urla Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kurslar açacağız. Öncelikle İngilizce kursu düzenleyeceğiz. Çocuklar için kampta anaokulu açacağız. 24 saat doktor ve sağlık ekibimiz hizmet veriyor. Depremzedeler cuma günü kampa yerleşti. Yaşadıkça çıkan sorunları ya da ihtiyaçları anında çözecek ekipler kurduk" dedi.
ÇOCUKLAR İÇİN İÇ GİYİM LAZIM
Türk Kızılayı Urla Şubesi Başkanı Nurgül Saltık, kampın içinde açtıkları büroda depremzedelerin giyecek ve temizlik maddesi ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirterek, en çok kadın pedi, bebek maması, çocuklar için iç giyim ve kıyafete ihtiyaç duyduklarını söyledi.
"BURADA UMDUĞUMUZDAN FAZLASINI BULDUK"
Depremde evleri ağır hasar gören sekiz kişilik Kıran ailesi, çeşmesinden sıcak su akan, yatağı, yorganı, banyosu olan, penceresinden denizi izleyip, ağaçlarından kuş seslerini dinledikleri kamp için "Burası cennet" diyor. Gülten Kıran, "Burası çok güzel, sıcak. Yiyip içip oturuyoruz. Herşey dışarıdan geliyor" derken evin gelini Kiraz Kıran, ilk kez geldiği Urla'yı gölü gören Van'ın Edremit İlçesi'ne benzettiğini belirterek, "Deniz manzarası çok güzel, insanları iyi. Balkonda oturduğumda kendimi Edremit'te hissediyorum. Oradaymışım gibi avutuyorum kendimi. İnsan memleketini ister tabi ama bugüne de şükür" dedi. Evin kızı Ilgın Kıran, 10 günlük çadır hayatında soğuktan donma tehlikesi geçirdiklerini vurgulayarak, "Burada çok rahatız, umduğumuzdan fazlasını bulduk. İlgi çok fazla" dedi.
"ÇADIRDA ÇAMUR İÇİNDEYKEN ŞİMDİ DENİZ MANZARALI EVİMİZ VAR"
Dokuz aylık kızı Sudenur Işık'a deniz havası aldıran Nurcan Işık, "Evimiz ağır hasarlı. Üç çocukla çadırda yaşadım. Soğuk ve çamur içindeydi, hiç geçmeyecek sandım. Şimdi buradayız. Buranın havası yeter. Şimdi deniz manzaralı bir evimiz var, çok şükür" dedi. Çamaşarhanede otomatik makinenin çamaşırını yıkamasını bekleyen Hatice Gök, "İki çocuğumla buraya göçtük. Bizi çok iyi karşıladılar. Sevgi ve şefkat gösterdiler. Çok beğendik. Eksiğimiz yok" dedi.