Haberler

İzmirli Öğrencilerden Farklı Buluş

Abone Ol

Türkiye'nin ilk güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalyesi Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından üretildi.

Türkiye'nin ilk güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalyesi Yaşar Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından üretildi.

Güneş enerjisiyle çalışan otomobilden sonra, engelliler için aynı teknolojiyle çalışan tekerlekli sandalye üreten üniversite öğrencileri bir ilke imza attı. Güneş enerjisiyle çalışan otomobil üreterek TÜBİTAK Formula G yarışlarına katılan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, aynı sistemi engelliler için geliştirerek, güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye üretti.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Hacer Şekerci koordinatörlüğünde yürütülen projede, 3 ve 4'üncü sınıf öğrencileri Salih Poyraz, Erhan Acar, Muhammet Özdemir ve Yunus Emre Kursav görev aldı. Yaklaşık dört ay süren projede öğrenciler, ilk olarak engellilerin kullanabileceği ve aynı zamanda aküyle de hareket edebilen engelli aracını tespit etti. Ardından aracın üzerine yerleştirilecek güneş enerji panellerini belirleyen öğrenciler,

İstanbul'da özel bir şirketten destek alarak, teknikerler gözetiminde araca uygun panelleri hazırladı.

İzmir'deki bir krom atölyesinden de panellerin montajıyla ilgili destek alan öğrenciler, elektrik bağlantılarını da tamamlayıp, aracı hareket ettirmeyi başardı.

Proje sayesinde engellilerin kullandığı araçlar, güneş enerjisiyle şarj edilebiliyor. Akü ile çalışan bir engelli aracı yaklaşık 4 saat boyunca hareket ederken, güneş enerjisiyle şarj olan araç yaklaşık yüzde 30 oranında daha uzun süre kullanım sağlıyor. Verimi daha yüksek güneş enerji panelleri kullanılarak bu sürenin artırılabileceğini belirten öğrenciler, farklı panellerle performans testlerini sürdürüyor.

Çevre dostu projenin en büyük avantajının çevre dostu olması olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Hacer Şekerci, öğrencileriyle gurur duyduğunu söyleyerek; "Bir yardımsever ya da hayırseverin icat ettiğimiz aracı engellilerimizin faydalanması amacıyla çalışma başlatmasını diliyoruz. Zaten aracımızı hala geliştirmekteyiz. Öğrencilerimizle beyin fırtınası yaparak daha farklı icatlara imza atacağımıza inanıyorum. Şimdi

sıra aracımızın tescil belgesini almada."

Türkiye'nin büyük bir oranla elektriği doğalgazla

ürettiğinin altını çizen Yrd. Doç.Dr. Şekerci, bu durumun sera gazı salınımına neden olduğu ve doğaya zarar verdiğini söyledi. Güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye projesinde yer alan Elektrik

Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Erhan Acar ise; "Bazen günlerce uyumadık. Ama aracımızı birleştirip bir bütün haline getirdik. Aracımız mevcut şarjı ile dört saat çalışabiliyor. Tabii ki aracımızı geliştirmeye devam ediyoruz. Daha da

geliştireceğimize inanıyorum" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Muhammet Özdemir Erhan Acar Politika Türkiye Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title