İzmit Körfezi'nde Toplu Balık ve Yengeç Ölümleri Korkuttu
Kocali'nin Değirmendere sahilinde, 17 Ağustos depreminde kırılan fay hattının karayla buluştuğu mevkide görülen toplu balık ve yengeç ölümleri halkı tedirgin etti.
Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde İzmit Körfezi'nin Değirmendere sahilinde, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde kırılan fay hattının karayla buluştuğu Yüzbaşılar mevkiinde son birkaç gündür görülen toplu balık ve yengeç ölümleri bölge halkını tedirgin etti.
Değirmendere sahilinde, özellikle fay kırığının karayla buluştuğu noktaya yakın alanlarda birkaç gündür görülen toplu balık ve yengeç ölümleri bu sabah daha da arttı. Yüzlerce yengeç ve balık ölüsü karaya vurdu. Bugün kıyıya vuran ölü balıklar iskorpit, kırlangıç, barbun, hani balığı ile yengeç, deniz yıldızı gibi dipte yaşayan deniz canlılarının oluşturdu. Tedirgin olan vatandaşlar Çevre İl Müdürlüğü ile Kaymakamlık ve belediye yetkililerine bildirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait deniz yüzeyi temizleme teknesi de ölen balıkları incelenmek üzere kepçeyle topladı.
'TEDİRGİN OLDUK'
Bu bölgede olta balıkçılığı yapan ve bunun gaz çıkışından kaynaklanmış olabileceğini söyleyen Necati Altıntop, "Ben olta balıkçılığı yapıyorum. Bu bölgede Marmara Mepremi'ne yol açan fay hattı da bulunuyor. Gaz çıkışından olabileceği gibi deniz içersindeki su kanallarında oluşan ısı farklılıklarından kaynaklanabilir. Denizdeki kirlilikten da kaynaklanabilir. Poyraz estiği için su seviyesi aşağı düştü. Vurgunu hızlandıran nedenlerden bir tanesi de o olabilir" dedi.
Olta balıkçılığı yaptığı için sık sık sahile geldiğini söyleyen Yıldırım Kayabaşı ise, "Gece yarısı burası balık kaynıyordu ama ölü değildi. Sabah geldiğimizde ölü balıklarla karşılaştık. Gece kıyıya yakın yunuslar görmüştük. Yunuslardan kaçan balıkların öldüğünü düşündük ama başka nedenlerden de olabilir. İri olan dip balıklarının çoğu ölmüş" diye konuştu.
Osman Elmas, adlı vatandaş da, "Sabah erken saatlerde yüzlerce balığın öldüğünü gördüm. Havalar bir sıcak bir soğuk olunca hayvanlar etkileniyor. Zaman zaman bu bölgede çevre kirliliğinden kaynaklanan nedenler dolayı balık ölümleri oluyordu. Su sıcaklığı yüksek şu anda ondan kaynaklanabilir" dedi.
Anıl Öztürk, ise "Akşam yem çıkartmaya sahile indik. Balıklar su yüzeyinde ağır ağır geziyordu. Kıyıda çok balık vardı gelincik balığını yendiğini bildiğimiz için kepçeyle çıkarttık. Bazıları denizden gaz çıkışı nedeniyle olmuş olabileceğini bazıları da çevre kirliliğindan kaynaklandığını söylüyorlar. Bizde Çevre İl Müdürlüğü'ne durumu bildirdik" dedi.
'BALIK ÖLÜMLERİ 1.5 AY ÖNCE BAŞLADI'
Balık ölümlerini yaklaşık 20 metrelerde 1.5 ay önce başladığını belirten Değirmendere Spor Sualtı Topluluğu (DESSAT) Dalış Eğitmeni Murat Kulakaç ise şunları söyledi:
"Balık ve kabuklu canlı ölümleri yaklaşık 1.5 ay önce başladı. Son 10 gündür de yüzeye 10 metre kala canlılar sıkışıp öldüler. Biz kirlilikten kaynaklandığnı düşünüyoruz. 15-20 metre aralığında deterjan atıkları da tespit ettik. Muhtemelen kirlilikten kaynaklandı."