Izmıt Körfezı'nın Karamursel Ilcesındekı Plaja Mavı Bayrak Cekıldı
Sanayi ve evsel atıkların boşaltılması sonucu bir ara ölü deniz haline gelen İzmit Körfezi alınan bir dizi önlemler sonucu temizlendikten sonra, bazı bölgelerde denize girilebilir hale geldi.
Sanayi ve evsel atıkların boşaltılması sonucu bir ara ölü deniz haline gelen İzmit Körfezi alınan bir dizi önlemler sonucu temizlendikten sonra, bazı bölgelerde denize girilebilir hale geldi. İzmit Körfezi'nin en temiz noktası olan ve Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın çevre ve turizm konusunda belirlediği 32 kritere uymasından dolayı Karamürsel'deki Altın Kemer Plajı'na, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katılımıyla bugün mavi bayrak çekildi.
Karamürsel İlçesi'ndeki Altın Kemer Plajı'nda düzenlenen ve ilçe sakinlerinin de büyük ilgi gösterdiği törene Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Ereoğlu'nun yanı sıra, Vali Vekili Ali Sözen, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Zeki Aygün, Fikri Işık ile il ve ilçe protokolü katıldı.
"15 YIL ÖNCE SEYLESEK DALGA MI GEÇİYORSUN DERLERDİ"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu törende yaptığı konuşmada, İzmit Körfezi'ne daha önce derelerin çamur akıttığını, her türlü atıkla Körfez'in kirlendiğini belirtti. Bakan Eroğlu, "Şu anda atık suların yüzde 99'u toplanıyor, arıtılıyor. İşte fark bu. Bundan 15 yıl önce Körfez'de denize girileceği söylenseydi herkes 'dalga mı geçiyorsun' derdi. Hayaller gerçek oldu. Bizim farkımız şudur. Bizim yaptıklarımıza başkalarının hayalleri bile ulaşamaz. Farkımız budur" dedi.
Bakan Eroğlu Körfez'de, Haliçlerde ve denizlerde araştırma yapan birisi olduğunu da belirterek, denizlerimizdeki mavi bayrak sayısının 400'e yükseleceğini, Karamürsel'e mavi bayrağın verilmesinde de atık suların arıtılması, derelerin ıslahı, gemilerin havadan kontrolünün etkili olduğunu anlattı. Bakan Eroğlu şöyle devam etti:
"Sadece denizin kirlenmesi atık sular değildir. Büyük bir gayret ve emek bilgi ve tecrübe sonucu bu bayrak burada dalgalanıyor. Balıklar, yunuslar gelmeye başladı. Daha güzel günlere gidiyoruz. Biz çevre konusunda başta İstanbul olmak üzere bütün Türkiye'de çok büyük yatırımlara imza attık. Havamız temiz, denizlerimiz temiz. Bizim ve başkanlarımızın gayretleri içersinde bunlara ulaştık. Geçmişte burada Yuvacık Barajı yapıldı. Biz aynı tesisleri 180 milyon dolara bitirdik. 150 milyon dolara yapılan arıtma tesisinin çok daha modernini 28 milyon dolara bitirdik."
MEDENİYET ANLAYIŞI DEĞİŞTİ
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise konuşmasında, medeniyet anlaşıyının değiştiğini, bunun artık çevre temizliği olduğunu belirterek, "Atalarımız bile aslan yattığı yerden belli olur demiş. Huzurlu ve sağlıklı yaşamak herkesin hakkı. Bu görev de yerel yönetimlere düşüyor. 8 yıldır yaptığımız tüm çalışmalarda her karış toprağı planlayarak yaptık. En ücra köşelerde bile imar planı yapıyoruz. Kocaeli'nin tamamını kucakladık" dedi.
Konuşmaların ardından mavi bayrak denizden bir balıkadan tarafından getirilerek plajdaki direğe çekildi.
MAYİ BAYRAK SAYISI ARTTI
Türkiye'de 2012 yılında mavi bayraklı tesis sayısı önceki yıla göre yüzde 9.5 artarak, 355 plaj, 19 marina ve 13 yata ulaştı.
Avrupa'da 33, Amerika'da 9, Afrika'da 3, Asya'da 2 ülkeye mavi bayrak verildi.
Dünyada mavi bayrak uygulamasını yapan kuzey ve güney yarım küre toplamında 47 ülke içinde Türkiye 2012 yılında plaj kategorisinde; İspanya (540), Yunanistan (394) ve Fransa'dan (358) sonra 355 plaj ile dördüncü sırada yer aldı.
Kocaeli de bu pay içinde Karamürsel Altınkemer Sahili ile dünyada toplam 3 bin 730 mavi bayraktan birinin sahibi oldu.
EA,EY(MB/AAA) - Kocaeli / Karamürsel