Haberler

İznik Viyolası Dünyayı Fethetecek

Güncelleme:
Abone Ol

Ung, Kancheli ve Gubaidulina gibi bestecilerin ve büyük yorumcuların katkısıyla altın çağını yaşayan İznik Viyola artık Türkiye damgalı olacak.

"İznik Viyolası", 7 Solo çalgı olarak uzun yıllar ikinci planda görülen ancak son yıllarda Chinary Ung, Gia Kancheli ve Sofia Gubaidulina gibi besteciler ve James Ehnes, Ruşen Güneş, Kim Kashkashian ve Yuri Bashmet gibi büyük yorumcuların katkısıyla altın çağını yaşamaya başlayan "viyola" artık Türkiye damgalı olacak.

Kemanın büyük kızkardeşi, oda müziğinin vazgeçilmezi, kuzeyin sagalarından güneyin "raga"larına ve orta doğu müziğine kadar geniş anlatım gücüne sahip olduğu keşfedilen alto sesli viyolanın solo ya da eşlikli yeraldığı aldığı sayısız albüm rafları doldurmaya başlarken çalgı, İznik Vakfı'nın gündemine geldi. Vakıf, İznik ve çevresinin eşsiz kültürel dokusuna sahip çıkmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmalarını sürdürüyor. İznik Vakfı tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Uluslararası Viyola Kampı, 7 - 14 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. 14 - 21 Temmuz tarihleri arasında ise kampa katılan öğrenciler ve usta Jürgen Manthey "İznik Viyolası"na imza attı.

Türk Ekonomi Bankası'nın desteğiyle İznik Vakfı tarafından düzenlenen 7. Uluslararası Viyola Kampı'na katılan öğrenciler, ayrıca Prof. Tatjana Masurenko ve Prof. Betil Başeğmezler gibi Türkiye ve Avrupa'nın çok değerli viyola hocaları ile beraber viyola ve teknikleri konularında tecrübe kazanma ve bilgi alma şansına sahip oldu.

Kamp kapsamında 14 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen kapanış konserinde ise kamp boyunca çalışılan tüm eserler İznik Vakfı Başkanı Işıl Akbaygil'in ev sahipliğinde icra edilirken, tüm misafirler benzersiz bir müzik ziyafeti dinleme şansını yakaladı.

-İZNİK AVRUPA'NIN YENİ KÜLTÜR BAŞKENTİ OLABİLİR-

İznik Vakfı Başkanı Işıl Akbaygil, 7. Uluslararası Viyola Kampı'na ilişkin açıklamasında "İznik Vakfı Viyola Kampı'nın bu yıl yedincisini yapmanın heyecanını yaşıyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Temmuz ayında çini seslerine viyola sesleri eşlik ediyor. Viyola Kampı sadece genç sanatçıları yetiştirmekle kalmıyor, ülkemiz viyolacılarının uluslararası diğer viyolacılarla tanışmasını sağlıyor. Ayrıca dünyaca ünlü viyolacı Tatiana Mazurenko onlara Leipzig yolunu açıyor. Bu yaz okuluyla İznik Vakıf çinilerinin sesini dünyaya viyola sesi ile duyuruyoruz. Hedefimiz İznik'in tarihteki yerini alması, yeni kültür başkenti olması. Bu konuda bize destek veren Bursa Belediyesi'ne, TEB Özel Bankacılık'a ve İznik Vakfı çalışmalarını gönülden destekleyen herkese minnet ve şükran duyuyoruz" dedi.

-ÇALGI YAPIM USTASI JURGEN MANTHEY-

7. Uluslararası Viyola Kampı kapsamında İznik'in eşsiz tarihi, havası, suyu, güneşiyle harmanlanan İznik Vakıf alanının doğal ve rahatlatıcı atmosferinde, Avrupa'nın en iyi keman yapımcılarından Jürgen Manthey'in önderliğinde Viyola yapımı gerçekleştiriliyor. İlk defa bu yıl, 14 - 21 Temmuz tarihleri arasında, Manthey ve geçtiğimiz altı yıldır İznik'teki Viyola Kampı'ndaki kurslarına katılan beş öğrencisi, viyolayı kendileri imal etti ve müzik dünyasına "İznik Viyolası" olarak tanıttı. Yaylı çalgıların yapımında ahşabın niteliği ve kalitesi ile işçilik kadar yöresel iklim de önem taşıyor. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

kim kashkashian türkiye iznik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title