Haberler

İZSU'dan İzmir Körfezi'nde müsilaj açıklaması

Güncelleme:
Abone Ol

İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'nde müsilaj oluşumuna rastlandığı iddialarına yanıt vererek, TÜBİTAK ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin bilimsel raporlarına dayandırdığı açıklamasında, İzmir Körfezi'nde müsilaj sorunu olmadığını belirtti.

İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'nde müsilaj oluşumuna rastlandığı ve önlem alınmazsa artacağı yönündeki iddialar karşısında açıklama yaptı. TÜBİTAK ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin bilimsel raporlarına dayanarak yapıldığı belirtilen açıklamada. "İzmir Körfezi'nde müsilaj sorunu yok. Büyük Kanal Projesi ve arıtma tesislerinin verimli çalıştırılması sayesinde evsel atıkların ve sanayi atıklarının Körfez'e deşarj edilmesi söz konusu değil. Ayrıca Körfezin iç dinamikleri, sığ oluşu ve akıntı sistemleri gereği müsilaj denilen deniz salyası oluşması imkan dışıdır" denildi.

İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi'nde müsilaj oluşabileceği yönündeki iddialar ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Resmi kurumların ve akademisyenlerin görüşlerine dayanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İzmir Körfezi'nde 2003 yılından bu yana TÜBİTAK tarafından Oşinografik İzleme Projesi yürütülmektedir. Gözlem istasyonlarından elde edilen veriler ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yürütülen inceleme verilerine göre, son günlerde haberlere konu olan gelişme alg çoğalması adı verilen bir oluşumdur. Halk çeşitli isimlerle anılan olarak bu türler bir araya gelerek bu şekilde deniz yüzeyinde topaklanmalar yapmaktadır.

Liman faaliyetleri sonucu deniz araçlarının neden olduğu kirlilik, nehirler yoluyla taşınan kara kökenli kirleticiler (evsel, endüstriyel, tarımsal vb.) ve erozyon sonucu gelen kirleticiler, körfezin su kalitesini etkilemeye devam etmektedir. Ancak İzmir Körfezinde deniz yüzeyinde yer yer görülen kirlilik deniz salyası değildir. Deniz marulu, kırmızı ve kahverengi alg çoğalmaları, durgun ve akıntısız iç kısımlarda ve kıyısal bölgelerde görülmekte ve denizin rengini kırmızıya boyayan dinoflagellat patlamaları yıl boyunca artan ve azalan şekillerde devam etmektedir.

ARITMA TESİSLERİ SAYESİNDE DENİZE ATIK ULAŞMIYOR

Körfezimizin iç dinamikleri, sığ oluşu ve akıntı sistemleri gereği müsilaj denilen deniz salyası oluşmaz. Ayrıca, 2000'li yıllardan bugüne faaliyette olan Büyük Kanal Projesi ve arıtma tesislerinin verimli çalıştırılması sayesinde denize evsel, sanayi atıklarının boşaltılması söz konusu değildir. İZSU Genel Müdürlüğü Körfezdeki besin tuzlarının azaltılmasına yönelik Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi Revizyonu, 4. Fazın yapımı ve Atıksu Arıtma Tesisi Deşarj Hattının değiştirilmesi çalışmalarını titizlikle yürütmektedir."

Kaynak: ANKA / Güncel

İzsu Genel Müdürlüğü Ege Üniversitesi Tübitak Müsilaj İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title