Haberler

Jandarmanın Zirvedeki Yardım Eli: Dağcılık Timi

Abone Ol

Sarp Özer - Dağlarda mahsur kalanlara yardım elini uzatan jandarmanın dağcılık timi için yükseklik veya soğuk fark etmiyor.

Sarp Özer - Dağlarda mahsur kalanlara yardım elini uzatan jandarmanın dağcılık timi için yükseklik veya soğuk fark etmiyor. Zor zamanlarda bekleyenlere umut olan tim üyeleri, "Yaşatmak için varız" sloganıyla doğa şartlarıyla mücadele ediyor. Tim, yurdun çeşitli yerlerindeki mağara, kanyon ve dağlardaki faaliyetlerinde 47 kazazedeyi kurtardı.

AA ekibi, Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı Dağcılık Timi'nin zorlu eğitimlerini görüntüledi.

Bir subay, bir astsubay ve 8 uzman jandarma olmak üzere 10 kişinin bulunduğu tim, alanında uzman personelden oluşuyor. Time katılmak isteyen jandarmalar yoğun eğitimden ve testlerden geçiyor. 8 hafta süren yeterlilik eğitimini başarıyla geçenler, time katılmaya hak kazanıyor.

Yoğun eğitimler time katılımların ardından da devam ediyor. Dağcılık timi üyeleri temel dağcılık, yaz ve kış dağcılığından çığda arama kurtarma ve kayağa kadar birçok eğitim görüyor.

Tim, birliklerindeki yapay tırmanma duvarı, dağcılık kulesi ve yapay buz duvarındaki çalışmalarının yanı sıra eğitimlerinin büyük bölümünü asıl görev alanları olan dağlarda yapıyor.

-Dağlarda zorlu eğitim-

Görev alan tüm Türkiye olan tim, dağcılık eğitimlerini Elmadağ, Hüseyin Gazi Dağı, Kızılcahamam, Hasan Dağı, Aladağlar, Erciyes, Bolkar, Kartalkaya ve Ilgaz gibi dağcılık faaliyetlerinin yoğun olduğu yerlerde yapan tim üyeleri, kayak, çığ ve kış dağcılığı eğitimlerini Elmadağ, Ilgaz, Uludağ ve Erciyes'teki kış eğitim merkezlerinde görüyorlar.

Tim üyeleri kanyon ve mağaracılık eğitimlerini ise Kastamonu-Varla, Isparta-Yaşılı, Antalya-Göynük kanyonlarıyla Ankara-İncek ve Konya-Ermenek'teki mağaralarda gerçekleştiriyor.

Dağ, kaya, uçurum, mağara, kuyu, kanyon ve bina benzeri yerlerde kazaya uğrayanları kurtarmak, şiddetli soğuklar ve derin karla çığda arama kurtarma çalışmalarını yerine getiren dağcılık timi, deprem, çığ, sel, su baskını gibi afetlerde de Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı'nın afeta arama kurtarma timleriyle birlikte çalışıyor.

-Kazazedeye yardım-

Jandarmanın bünyesindeki iki dağcılık timi, Türkiye'nin çeşitli mağara, tünel, kanyon ve dağlarında 47 kişi sağ olarak kurtarıldı, 5 kişinin ise cesedine ulaşılarak ilgililere teslim edildiği bildirildi.

Dağcılık timi birliklerindeki eğitimlerinde yapay tırmanma duvarı, dağcılık kulesi ve yapay buz duvarını kullanıyor. Tırmanma eğitimlerini gerçekleştiren tim üyeleri, sedyeyle kazazede kurtarma çalışmasını da burada gerçekleştiriyor.

Hüseyin Gazı Dağı'ndaki eğitimler ise daha zorlu şartlarda gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 20 metre yüksekliğindeki dik bir kayada tırmanış ve iniş eğitimlerini gerçekleştiren tim üyeleri, daha sonra yaralandığı varsayılan bir kazazedenin kurtarılmasını yönelik eğitimlerini de başarıyla gerçekleştiriyor.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Sarp Özer Türkiye Erciyes Elmadağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title