Japon Eriğinin Hasadı Yapıldı
Türkiye'de İlk Kez Sunar Grup Tarafından Mucıze Meyva
SUNAR GRUP'UN MEYVECİLİK ŞİRKETİ NÇS ÇUKUROVA'NIN BEREKETLİ TOPRAKLARINDA YETİŞEN JAPON ERİĞİ'NİN HASADINI GERÇEKLEŞTİRDİ
ÇUKUROVA BÖLGESİNİ MISIR AMBARI HALİNE DÖNÜŞTÜREN SUNAR GRUP BÜNYESİNDEKİ NÇS FİRMASI İLE 2011 SERT ÇEKİRDEKLİ SEZONUNDA JAPON ERİĞİ'Nİ PAZARA SUNAN İLK FİRMA OLDU
Bereketli topraklara sahip Çukurova Bölgesinde Sunar Grup bünyesinde yer alan NÇS firması tarafından; Japon Eriği'nin ilk hasadı gerçekleşti
Çukurova Bölgesi, bereketli topraklarıyla Türkiye'nin en büyük ovalarından biridir. Yoğun olarak mısır, pamuk, karpuz, soğan ve patates üretimi yapılan bu bereketli topraklarda, meyve üretiminde de başta narenciye ilk sırada yer almaktadır. Limon, mandalina, portakal ve greyfurt üretiminin yanı sıra şimdi de Sunar Grup bünyesinde Adana'da faaliyet gösteren NÇS firması tarafından, açık alanda Japon Eriği'nin ilk hasadı gerçekleştirildi.
Çukurova'nın bereketli topraklarında büyük yatırımlara imza atan Sunar Grup bölgede bir ilke daha imza atıyor. Sunar Grup bünyesinde faaliyet gösteren NÇS firması kalp dostu Japon Eriği'nin hasadını Sayın Adana Valisi İlhan Atış, Sayın Adana Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, Sayın Adana Tarım il Müdürü Fikret Coşkun ve Sayın Adana Bitki Koruma Şube Müdürü Ahmet Güneş'in katılımı ile gerçekleştirdi.
2011 sert çekirdekli üretim sezonunda Türkiye'de açık alanda ilk şeftali hasadını gerçekleştiren Sunar Grup'un bünyesindeki NÇS firması, açık alanda ürettiği Japon Eriği'nin özel çeşitlerini pazara sunan ilk kuruluş oldu. Sunar Grup, NÇS firmasıyla sert ve yumuşak çekirdekli meyve üretiminde arz eksikliğini görerek bu sektörde üretime yöneldi. 2010 yılı itibariyle yaklaşık 1000 dekar arazi üzerinde yeni nesil sert ve yumuşak çekirdekli meyve çeşitlerinde profesyonel üreticilik yapan firma, bu konuda Adana'nın önde gelen firmalarından biri haline geldi. Son olarak bu alandaki başarılarına Japon Eriği yetiştiriciliğini de ekleyen Sunar Grup şirketlerinden NÇS firması bu sezonun ilk Japon Eriği hasadını gerçekleştirerek bölgenin tarım çeşitliliğine de katkı sağladı.
İLK ÖRNEĞİ 1855 YILINDA İSTANBUL'DA
Ilıman iklimi seven ve Türkiye'de ilk örneğine 1855 yılında İstanbul'da rastlanan Japon Eriği Türkiye'de gümüş kayısı, fil kulağı, kız saçı isimleri ile de anılıyor. Yapılan melezleme ve ıslah çalışmalarıyla günümüzdeki halini almıştır. Bu alanda Japon Eriği adıyla üretiminde büyük başarı yakalayan ve zirai ilaç kalıntısı olmayan ürünler yetiştirmeyi ana öncelik olarak belirleyen NÇS, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden Avrupa standartlarında meyve üretimi gerçekleştiriyor.
SIRADA NAR ÜRETİMİ VAR
1000 dekar arazide Japon Eriği, Bodur Elma, Nektarin, Şeftali, Trabzon Hurması ve Amerikan Narı yetiştiren NÇS, çok yakında erkenci nar üretimine de başlamayı planlıyor. Bu sayede Ağustos ayında taze nar, tüketime sunacak olan NÇS firması mevcut genç ağaçların verime binmesiyle üretimini 5 bin ton civarına yükselmesini hedefliyor. Önümüzdeki yıllarda dış piyasada daha etkin hale gelip paketleme tesisi ve soğuk hava deposu projelerini hazırlayan Sunar Grup şirketlerinden NÇS firması, yeni nesil meyve çeşitlerinin AR-GE çalışmalarına devam ediyor. NÇS firması ayrıca Global GAP (Good Agricultural Practices) sertifikasına da sahiptir.
Kalp dostu Japon Eriği, Çin ve Japon ilaç sanayinde kullanılıyor
Japon Eriğinde bulunan potasyum tuzları ve organik asitler sayesinde arter ve diğer kan damarlarına ait sistem üzerinde uyarıcı etkiye sahip olup damar sertliği, kansızlık ve yüksek kolestrol hastalıklarında olumlu etkiye sahiptir. Potasyum kalp kasının iyi çalışmasını sağlayarak yeterli kan dolaşımının olmasını sağlar. Damar spazmı durumlarında gevşetici etkiye sahiptir. Gevşetici etkisi ile tansiyonu düşürür. Damar spazmı sonucu gelişebilecek felç oluşumu sıklığını azaltır. Bu nedenlerle Japon Eriği iyi bir kalp dostudur… Japon Eriği üretimi ekstra bir üretim modeli istemeden konvansiyonel ürün yetiştiriciliği ile yapılmaktadır. Stresten veya yoğun iş temposundan kaynaklanan unutkanlık sorunu olanlar için doğal bir çözümdür. Hafıza ve konsantrasyonu güçlendirirken aynı zamanda enerji takviyesi de sağlar. Bağırsaklarda bulunan fazla yağları bağlayarak fazla yağın karında, kalçalarda ve bacaklarda birikmesini engellemeye yardımcı olur. Hücre zarlarını güçlendirerek bağışıklık sistemini güçlendirir, böbrek taşı, ödem gut hastalığı, romatizma ve safrakesesi rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Japon Eriği, dünyada yaşayan en eski ağaçlardan birisidir. Yapraklarının beyine olan faydaları, öksürüğü ve astım semptomlarını azaltması ve filaria cinsi kıl kurdunun vücuttan atılması gibi etkileri yüzünden, geleneksel Çin ve Japon ilaçlarında yüzyıllardır kullanılmaktadır. Birçok ihtiyarlık vakasında, özellikle Alzheimer hastalığında büyük fayda gösterebilir. Alzheimer hastalığının ilk safhalarında, Japon Eriği, zihinsel gerilemeyi geciktirerek hastaların normal hayatlarına devam etmelerine kolaylık sağlamaktadır.
DETAYLI BİLGİ / JAPON ERİĞİNİN FAYDALARI
? Zihni açar, yorgunluk ve stresi azaltır.
? Beynin beslenmesine yardımcı olur ve hafızayı güçlendirir.
? Öğrenme yeteneğini arttırır, aktif ve zinde bir vücut oluşmasına yardım eder.
? İktidarsızlık ve sertleşme problemlerinde faydalıdır.
? Bağışıklık sistemini güçlendirir.
? Grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucudur.
? Metabolizmayı hızlandırabilir ve sindirime yardımcı olur.
? Sinerjetik etki ile vücut dayanıklılığını arttırır, enerji verir, yorgunluğu azaltır.
? Vücüdun enerji muhafaza etmesine yardımcı olur, nükleik asit ve protein sentezini hızlandırır.
? Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
? Çiçeklerin tozlanma zamanında allerjik reaksiyonların önlenmesinde faydalıdır. Anti-allerjik özelliği vardır.
? Zihinsel dayanıklılığı arttırır.
? Serbest radikallerin hücre tahribatını azaltır. (Doğal antioksidan)
? Kan yapıcıdır. Soğuk el ve ayaklarda faydalı olabilir.
? Yaşlılarda, bunama belirtilerini azaltabilir. Alzheimer hastalığında yardımcıdır.
? Kulak çınlamasını önlemede faydalı olabilir.
? Vitiligonun (ala) durdurulmasına ve yeniden pigment oluşumuna yardımcı olabilir.
? Troid bezinin düzenli çalışmasına ka