Japonlar "Yaran Gecelerini" Sevdi
Çankırı'da, Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran gecelerine Japon Sumitomo Rubber Industries Fabrikası'ndan davetliler katıldı.
Çankırı'da, Ahilik kültürünün bir parçası olan yaran gecelerine Japon Sumitomo Rubber Industries ile Abdülkadir Özcan Otomotiv Lastik AŞ yatırımıyla inşası süren 516 milyon dolarlık lastik fabrikasının yetkilileri misafir olarak katıldı.
Çankırı Valiliği Yaran Evi'nde gerçekleştirilen yaran gecesine, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, Mülkiye başmüfettişi Atilla Şahin, TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin, Japon Sumitomo Rubber Industries Fabrika Müdürü Yojiro Miki, Ürün Pazarlama Departmanı Genel Müdürü Yoshıtaka Kaji davet edildi.
Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan yaran toplantıları kapsamında, okunan manilerin yanı sıra Japonların ve bürokratların katılımıyla çeşitli oyunlar oynandı.
AK Parti Çankırı Milletvekili Hüseyin Filiz, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaranın Çankırı'ya özgü bir esnaf teşkilatı olduğunu ifade ederek, bu kültürü tanıtmak için uğraşlar verildiğini anlattı.
Japon yatırımcıların Çankırı'da konut satın alıp, kente yerleştiklerini belirten Filiz, "Çankırı'nın örf ve adetlerini merak ediyorlar. Japonlar, Türk milleti gibi gelenekçi bir toplum. Gelenekleri de bize yakın, bundan dolayı hiç yabancılık çekmiyorlar. Bizim örf ve adetlerimizden zevk alıyorlar. Biz de onlardan memnunuz" diye konuştu.
Japon Yojiro Miki de Çankırı'nın geleneksel yaran kültüründen etkilendiğini ifade ederek, yaranda düzenlenen oyunları beğendiklerini kaydetti.
TOKİ Başkan Yardımcısı Ahmet Şahin de yaran gösterilerine Çankırı Valisi Vahdettin Özcan'ın daveti üzerine geldiklerini dile getirerek, "Burada yoğun bir ilgiyle karşılandık. Yaranı şu ana kadar televizyonlardan seyrediyorduk, gerçekten içinde bulunduk ve değişik oyunlar tespit ettik. Yaranların, Türk, örf ve adetlerini tanıttıklarına şahitlik ettik. Arkadaşlarımızla güzel anlar geçirdik. Çankırılı yaranlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Yaranın sorumlusu olan büyük baş ağa İsmail Karcı ise "dostluk, kardeşlik ve arkadaşlık" anlamına gelen yaranın Türk geleneklerini İslam ahlak ve faziletiyle bütünleştirdiğini anlattı.
-Mani satma oyunu
Yaran gecelerindeki oyunlardan biri olan "mani satma" oyununda, tura adı verilen bezden yapılmış iple yarana katılanlara maniler söylenip, ellerine vuruluyor.
Oyun kapsamında, Japon Sumitomo Rubber Industries Fabrika Müdürü Yojiro Miki, Vali Vahdettin Özcan'ın yanına giderek Japonca bir söz okuyup, turayı eline vurdu. Vali Özcan da Çankırı Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mehmet Tahiroğlu'na mani okuyup turayı devretti.
-Yaran
Yaran, en büyük terbiye ve disiplin ocağıdır. 24 kişiden oluşur, bir baş ağa, bir küçük baş ağa ve yaranlardan ibarettir. Oğuzlardan bugünlere kadar özü Ahilikten gelen daha sonra esnaf lonca teşkilatı haline dönüşmüş sosyal bir kurumdur.
Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdikleri esnaf birlikteliği yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında, cumartesi günleri bir araya geliniyor. Sadece eğlence değil, dayanışma biçimi görülen gecelerde katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor.
Yaran müziğinde genellikle bağlama, keman, cümbüş, ud, klarnet, darbuka, kanun, def ve zilli maşa kullanılır. Yaran çavuşu tarafından belirlenen yaranlar ortaya çıkarak Çankırı'ya has zeybek oynar. - Çankırı