Japonya'da Takahama Nükleer Santralindeki Reaktörler
Japonya'da yerel bir mahkeme, Kyoto yakınlarındaki Takahama nükleer santralinde bulunan 3 nolu reaktörün kapatılması, henüz faaliyete geçmeyen 4 nolu reaktörün de kapalı tutulması gerektiğine hükmetti.
Japonya'da yerel bir mahkeme, Kyoto yakınlarındaki Takahama nükleer santralinde bulunan 3 nolu reaktörün kapatılması, henüz faaliyete geçmeyen 4 nolu reaktörün de kapalı tutulması gerektiğine hükmetti.
Otsu Bölge Mahkemesi, 2011 yılında meydana gelen Fukuşima nükleer felaketinin ardından santraldeki 3 ve 4 nolu reaktörlerde mevzuata uygun iyileştirmeler yapılmadığına karar verdi.
Bu noktada mahkeme, çalışır durumdaki 3 nolu reaktörün kapatılması ve henüz tekrar çalıştırılmayan 4 nolu reaktörün de yeniden faaliyete geçmemesi yönünde karar aldı.
Kansai Elektrik Üretim Şirketi, yaptığı açıklamada, karara uyacağını ve 3 nolu reaktörü kapatma çalışmalarına başlayacağını duyurdu. Ancak kararı "umut kırıcı" olarak nitelendiren şirket, temyize gideceklerini de belirtti.
Öte yandan, reaktörlerin kapatılmasını isteyen grubun avukatı kararı, "adil, teskin edici ve akıllıca" bulduğunu ifade etti.
Japonya Hükümet Sözcüsü Yoşihide Suga, basına yaptığı açıklamada, hükümetin nükleer santrallerin çalışma standartlarını düzenleyenlerin yanında olduğunu ancak Takahama ve diğer nükleer santrallerin güvenli sayılmaları durumunda yeniden çalıştırılmaları planlarında değişiklik olmadığını kaydetti.
Fukui Eyalet Mahkemesi, bölge halkının itirazlarına rağmen geçen yılın aralık ayında Kansai Elektrik Üretim Şirketi'nin işlettiği santraldeki 3 ve 4 nolu reaktörlerin yeniden çalıştırılmasına onay vermişti. 3 nolu reaktör ocak ayının sonunda yeniden faaliyete geçerken, 4 nolu reaktör çalışmaya başladıktan 3 gün sonra teknik problemler nedeniyle faaliyetini durdurmak zorunda kalmıştı.
Nükleer enerjinin ülkenin önemli güç kaynaklarından biri olduğunu belirten Japonya hükümeti, mümkün olduğu kadar çok sayıda santralin bir an önce tekrar çalıştırılmasını istiyor.
Japonya'da Mart 2011'deki Fukuşima felaketinin ardından güvenlik testleri ve onarım nedeniyle devre dışı kalan 48 reaktörden sadece Kagoşima eyaletindeki Sendai nükleer santralinde bulunan iki santralin yeniden faaliyete geçmesine onay verilmişti.