Jeoloji Mühendisleriden TOKİ Konutları Uyarısı
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, heyelan nedeniyle kriz yaşanan Çiğli'nin Evka-5 Mahallesi TOKİ konutları bölgesinin jeolojik ve jeoteknik etüdler yapılmadan imara açıldığını söyledi.
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, heyelan nedeniyle kriz yaşanan Çiğli'nin Evka-5 Mahallesi TOKİ konutları bölgesinin jeolojik ve jeoteknik etüdler yapılmadan imara açıldığını söyledi. TOKİ konutları temelinden çıkan malzemenin de şevlere yığıldığını, derelerin doldurulduğunu, bu nedenle arazide 27 metrelik dolgular olduğunu belirten Murathan, 1'inci derecede deprem bölgesi ve 13 aktif fayın olduğu İzmir'de 5.0 büyüklüğündeki bir depremin heyelanı aktif hale getirebileceği, bu nedenle riskli konutlarda oturanların başka alanlara yerleştirilmesi gerektiği uyarısı yaptı.
Jeoloji Mühendisleri Odası'nı düzenlediği 'İzmir'in enerjisi, jeotermal kaynaklar sempozyumu' İzmir Mimarlık Merkezi'nde yapıldı. Sempozyumun açılışına Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan'ın, bir haftadır İzmir'in gündeminde ilk sırada yeralan Çiğli Evka-5 Mahallesi TOKİ konutlar bölgesindeki heyelanla ilgili sözleri damgasını vurdu. Murathan bölgede TOKİ ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin konutları bulunduğunu, burada yaşayan insanların can ve mallarının ciddi tehdit altında olduğunu sölyedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası uzmanlarının bölgede inceleme yatıklarını belirten ve 9 Mayıs Cuma günü, hazırladıkları raporla ilgili basın toplantısı düzenleyeceklerini belirten Murathan, "Bölge jeolojik ve jeoteknik etüdler yapılmadan imara açılmış.TOKİ buraya konutlar yapmış. Temelden çıkan malzemeyi şevlere yığmışlar, dereler doldurulmuş. Yeni arsa elde edilmiş. Yapılan sondajda 27 metre dolgu olduğu ortaya çıktı. 100 hektarlık bir alan. Bakanlık imara açılma sürecinde kendi inisiyatifini uygulamış. Jeoloji mühedisleri uygulamaları olmadığı için yanlışlar var. Bugün ciddi risk olduğu için burada yaşayan insanların başka yerlere taşınması gerekir. Bu riskin ne AFAD, ne TOKİ ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi farkında! Bu kent 1'inci derecede deprem bölgesinde ve 13 aktif fay üzerine kuruludur. 5.0 şiddetinde depremde heyelan aktif hale gelecektir. Bu nedenle TOKİ konutlarında oturanlara 'başının çaresine bak' denemez. Buradaki vatandaşalrın başka yerlere yerleştirilmesi gerekir" dedi.
"KONAK'TAKİ KEŞİF ARTIŞI İLE BİNLERCE METRE JEOTERMAL SONDAJ YAPILIRDI"
Sempozyumun konusuyla ilgili da konuşan Alim Murathan, Türkiye'nin jeotermal kaynak açısından dünyada yedinci sırada, ciddi potansiyele sahip olduğunu söyledi. Son yıllarda enerji üretimi, seracılık çalışmalarının öne çıktığını belirten Murathan, Karaburan Yarımadası'nın doğru stratejik planlamayla dünya markası haline gelebileceğini kaydetti. Bölge halkının beklentsinin bu olduğunu belirten Murathan, "Mutlaka jeotermal kaynakların stratejik planlaması yapılmalıdır. Bunun için kaynak ayırmalıyız. Konak Tüneli'ndeki yanlış jeolojik tespitler nedeniyle 150 milyon TL keşif artışı meydana geldi. Sadece bu keşif artışı ile bile jeotermal sektörde binlerce metrelik sondajlar yapılarak yeni jeotermal kaynaklar bulunabilirdi" dedi. Jeotermal sondajlar için yerel yönetim ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün çalışması, çaba göstermesi gerektiğine dikkat çeken Murathan, "Öte yanda jeotermal sondajların pek çok yerde denetimsiz. Bu da geri dönülmez şekilde çevreyi olumsuz etkiliyor. Büyük Menderes ve Gediz Havzası'nda bu nedenle ciddi sorunlar var" dedi
EBSO Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin Vatansever ise açılışta yaptığı konumada, jeotermal kaynakların önemli olduğunu, yenilenebilir enerji kaynağı olarak doğru planlama yapılması gerektiğini söyledi.
Sempozyum iki gün sürecek ve jeotermalle ilgili 21 tebliğ sunulacak. - İzmir