"Jet" hızıyla karaciğer nakli yaptılar -
Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi ekibi, Giresun'da bağışlanan organları çıkararak, jet ambulansla Erzurum'a getirerek, ameliyat da dahil toplam 5,5 saat içerisinde karaciğeri yeniden nakletmeyi başardı.
AYŞE YILDIZ - Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Merkezi ekibi, Giresun'da bağışlanan organları çıkararak, jet ambulansla Erzurum'a getirerek, ameliyat da dahil toplam 5,5 saat içerisinde karaciğeri yeniden nakletmeyi başardı.
Giresun'da trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen Yaşar Turan'ın (37) organlarının bağışlanmasının ardından, Samsun Organ Nakli Koordinasyon Merkezi ve Atatürk Üniversitesi Koordinasyon Merkezi tarafından, organ çıkarma ekibi gönderildi.
Karayoluyla Giresun'a ulaşan ekip, Turan'ın organlarını alarak, Trabzon'a gitti. Organlar, Sağlık Bakanlığı'na ait jet ambulansla Erzurum'a getirildi.
Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip de karaciğer nakli için sırada bulunan ve dokuları yakın olan hastaları çağırarak, tahlilleri yaptı.
Tetkik sonucu, Çat ilçesinde yaşayan ve 12 yıldır Wilson hastası olan Sevilay Yıldıztaş'ın (20) dokularının uygun olduğu belirlendi. Hasta, ameliyat odasına alınarak, nakil için hazırlıklar tamamlandı.
Erzurum'a jet ambulansla getirilen karaciğer, hastalığının son evresinde bulunan kadına nakledilerek, yeniden hayata tutunması sağlandı. Jet hızıyla yapılan nakil sayesinde Yıldıztaş, bayram öncesi sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.
- "Bu hastalık yüzünden okulumu bırakmak zorunda kaldım"
Yıldıztaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yıldır wilson hastası olduğunu, 6 yıldır da kadavradan karaciğer beklediğini ifade ederek, nakil sayesinde hastalığından kurtulduğunu söyledi.
Bir organın, bir hayat demek olduğunu belirten Yıldıztaş, "Hasta olduğum için çalışamıyordum, yürüyemiyordum, bacaklarım titriyordu. Sık sık burun kanaması oluyordu. Hatta bu hastalık yüzünden okulumu bırakmak zorunda kaldım. Derslerde sürekli uyuyordum. Öğrenciyken, teneffüslere bile çıkamıyordum, derslerde sürekli uyuyordum. Bazen bir kalkıyordum, bütün arkadaşlarım dersten çıkmış tek ben varım" diye konuştu.
Organ nakli için daha önce üç kez geldiğini ancak dokuların uymadığını anlatan Yıldıztaş, "Dördüncüde dokular uygundu, dünyalar benim oldu. Artık bu hastalıktan kurtuldum. Kendimi çok iyi hissediyorum. Sürekli diyet yemekleri yiyordum. Kadayıf dolması, cağ kebabı, kızartmaları çok özlemiştim" ifadelerini kullandı.
- "Ciddi bir ameliyat, çok kısa sürede yapılıyor"
Merkezin müdürü Aydınlı da Giresun'da bir vatandaşın beyin ölümünün gerçekleştiğinin bildirilmesinin ardından organ çıkarım ekibinin bölgeye hareket ettiğini söyledi.
Öğretim üyesi Doç. Dr. Gürkan Öztürk başkanlığındaki ekibin Giresun'a ulaşarak, beyin ölümü gerçekleşen kişiden organları çıkardığını anlatan Aydınlı, "Oradan karayoluyla Trabzon'a geçildi. Sağlık Bakanlığı'na ait jetle ekibimiz Erzurum'a geldi. Biz de bu süre içerisinde seçilen hastayı ameliyathanede hazırladık. Karaciğerin, Giresun'daki kadavradan çıkarımından, bizim hastamıza nakledilip, çalıştırılmasına kadar geçen süre yaklaşık 5,5 saat. Bu aslında gerçekten 'jet' hızında bir organ nakli oldu. Bunu önemsiyoruz çünkü ne kadar erken nakledilirse nakledilen kişi de o kadar hızlı ve rahat olur. Bu koordinasyon ve yapılan ameliyat, gerçekten ülkemizin gücünü gösteriyor" şeklinde konuştu.
Aydınlı, eskiden yurt dışında çalışan doktorlardan dinledikleri bir ameliyatı artık Türkiye'de devletin bütün imkanları kullanılarak çok hızlı ve başarılı bir şekilde yapılabildiğine işaret etti.
İnsanların yeni bir hayata kavuşmasına aracı olduklarını ifade eden Aydınlı, sözlerini şöyle tamamladı:
"Giresun'a buradan gitmek beş saat. Beş saatte de geri döndüğünüzü düşünün. Nakli de hesaplarsanız 11-12 saat gibi zamanda nakletmemiz lazımdı. Devletimizin imkanları artık o hale geldi ki Sağlık Bakanlığı'mız, bölge koordinasyonumuz, bizim koordinasyonumuz öyle bir trafik yönetiyorlar ki biz 5,5 saatte organı yeniden çalışır hale getiriyoruz. Bu gerçekten ciddi ve önemsenecek bir iş. Hangi boyutta olduğumuzu gösteren bir iş. Gerçekten hastalarımız çok şanslı. Çok gelişmiş batı ülkelerinde belki Amerika'da bile organ nakli konusunda bu düzeyde değiller."
Görüntü dökümü:
1- Hastane önünden görüntü
2- Detaylar
3- Nakil yapılan hasta ile röp
4- Organ Nakli Merkezi Müdürü ile röp
5- Detaylar