Haberler

Kaçak Kazıda Bin 900 Yıllık Lahit Bulundu

Güncelleme:
Abone Ol

Çorum'un Sungurlu ilçesinde, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu kişilerce yapılan kaçak kazıda bin 900 yıllık lahit bulundu.

Çorum Valisi Sabri Başköy, Sungurlu ilçesinde, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu kişilerce yapılan kaçak kazıda bin 900 yıllık lahit bulunduğunu söyledi.

Sungurlu'ya bağlı Turgutlu köyü Çağlamaz mevkisinde yapılan kaçak kazıda bulunan lahit, uzmanlar tarafından gerçekleştirilen kurtarma kazısının ardından bulunduğu alandan çıkarılarak, sergilenmek üzere Çorum Müzesine getirildi. Vali Başköy, müze bahçesinde sergilenen lahdi inceleyerek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve Müze Müdürü Önder İpek'ten bilgi aldı.

Başköy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Turgutlu köyü Çağlamaz mevkisinde lahdin bulunduğu tümülüsün, 2012 yılında kaçak kazıya maruz kaldığını belirterek, söz konusu bölgenin daha sonra 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendiğini hatırlattı.

Sit alanı olarak tescillenen tümülüste mart ayı içerisinde yeniden kaçak kazı yapıldığını anlatan Başköy, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu kişilerce yapılan kaçak kazının ardından bir lahit bulunduğu bilgisine ulaştıklarını söyledi.

Başköy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bulunan lahit, Çorum'un yer altı değerlerine, arkeolojik değerlerine ilave bir değer kattı. Çorum'un en büyük lahdi olması yönüyle de Türkiye'nin sayılı müzeleri arasında bulunan Çorum Müzesine de artı bir değer kattı. Dolayısıyla bu yönüyle Çorum'un tanıtımına ve ziyaretçi sayımızın artmasına katkı yapacağını umut ediyoruz."

Lahdin yapılan incelemede bin 900 yıllık olduğu bilgisine ulaştıklarını belirten Başköy, bölgede kaçak kazı yapan, aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu kişilerle ilgili adli ve idari soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydetti.

İçerisinden gümüş sikke, altın küpe ve yüzük çıktı

Müze Müdürü İpek de lahdin özellikleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Beşik çatı biçimli akroterli lahit kapağı 240 santimetre, eni 120 santimetre, yüksekliği de 58 santimetredir. Kapağın arkada kalan yüzeyi yarı işlenmiş halde bırakılmışken, ön tarafa bakan yüzeyi yan yana beş adet iri çatı kiremidi şeklinde işlenmiştir. Akroterler üzerinde herhangi bir bezeme olmayıp düz bırakılmıştır. Kapağın iç kısmı ağırlığı azaltmak için oyulmuştur."

Lahit kapağının her iki uzun kenarının da kaçakçılar tarafından içine girilmek için kırıldığını anlatan İpek, "Köşelerdeki akroterlerden bir tanesi yine kaçakçılarca kırılmıştır. Kırılan bu akroterin bulunabilen parçaları müzemiz konservatörü ve uzmanlar tarafından yerine yapıştırılmıştır. Lahdin yüzeylerinde, Yunan mitolojisinde aşk tanrısı olarak bilinen Eros, belden yukarısı insan, her iki bacakları ise yılan şeklinde işlenmiş. Bu soygun girişimlerinde ön yüzünde kalan Eros'un da baş kısmı tahrip olmuştur" ifadelerini kullandı.

İpek, lahdin içerisinden insan iskeleti parçaları ile bir gümüş sikke, birer altın küpe ve yüzük bulunduğunu kaydetti. - Çorum

Kaynak: AA / Güncel

Sabri Başköy Önder İpek Sungurlu Çorum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title