Kadavra Olması İçin Vücudunu Bağışladı
Antalya'da oturan ressam 62 yaşındaki Salahattin Selim Dursun'un 5 yıl önce kadavra olarak bağışladığı vücudu, öldükten sonra tıp derslerinde uygulamalı olarak 3 yıl kullanılacak.
Antalya'da oturan ressam 62 yaşındaki Salahattin Selim Dursun'un 5 yıl önce kadavra olarak bağışladığı vücudu, öldükten sonra tıp derslerinde uygulamalı olarak 3 yıl kullanılacak.
Türkiye'de tıp fakültelerinin en önemli eksikleri arasında yer alan gerçek kadavra üzerinde eğitim, genellikle plastik mankenler ya da Almanya'dan plastize edilmiş kadavra ithal edilerek yapılabiliyor. Almanya'dan ithal edilen plastize edilmiş kadavra, çok pahalı olması nedeniyle birçok üniversitenin tıp fakültesinde kullanılamıyor. Türkiye'de bu konuda yok denecek kadar az sayıda bağış bulunuyor. Antalya'nın Örnekköy semtinde yaşamını sürdüren ressam Salahattin Selim Dursun, tıp fakültelerindeki doktor adaylarının gerçek insan vücudu üzerinde eğitim alabilmeleri için 2007 yılında tüm vücudunu, kadavra olarak kullanılması için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne bağışladı. Ressam Dursun, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde de benzer sıkıntı yaşanmasından dolayı böyle bir bağışta bulunmaya karar verdiğini anlattı.
Mezara girmeyi anlamsız bulduğunu belirten ressam Dursun, şunları söyledi:
"Tıp öğrencilerinin eğitiminde kadavra sıkıntısı yaşandığı için böyle bir bağışta bulundum. Çok mutluyum, insanlara da inşallah bir ders olur. Dinimizce illa mezara girmemiz gerekiyor gibi bir düşünce var insanda. Keşke insanlar daha duyarlı olup, empati yapıp bu konuda daha hassas olabilseler. Çünkü onlarca tıp fakültesi var Türkiye'de ve kadavra bulma zorluğu yaşanıyor. Bildiğim kadarıyla yurtdışından ücret karşılığı kadavra alınıyor öğrencilerin iyi bir ders yapabilmeleri için. Plastik manken üzerinde yapıldığı için sağlıklı değil bir yerde. Üniversiteden Prof. Dr. Nurettin Oğuz beni yönlendirdi ve çok memnun oldu. Öğrencilerin özellikle kadavra üzerindeki derslerinde çok etkisi oluyormuş. Ben de şayet tıbba faydalı olabilirsem ne mutlu bana."
Öldükten sonra bağış kartı nedeniyle vücudunun Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne götürüleceğini belirten Dursun, bedeninin ilaçlı bir akvaryum içerisinde muhafaza edileceğini ve ilgili derslerde tüm uzuvlarının kesilip öğrencilere gerçek insan vücudu üzerinde gerçek organlarla ders işleme imkanı sağlanacağını aktardı. Dursun, vücudunun bu şekilde 3 yıl gibi bir süre kullanıldıktan sonra da parçaların toparlanıp Mezarlıklar Müdürlüğü'ne tesliminin yapılarak defnedileceğini kaydetti.
16 yaşından beri yalnız yaşayan Salahattin Selim Dursun, bir süre sonra huzurevine yerleşeceğini ve akrabalarından çok uzak olduğunu söyledi.
KADAVRA SAYISI ÖNEMLİ
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Dinç ise tıp fakültelerinde eğitimlerin teorik bilgiler dışında önce birtakım suni maketler, sonra kadavra ve sonra da canlılar üzerinde olacak şekilde yürütüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Dinç, kadavra sayılarının önemli olduğunu belirterek, ne kadar çok bağış yapılırsa da o kadar çok tıp öğrencisinin daha iyi eğitim alabileceğini açıkladı. - Antalya