Haberler

Kadın-Erkek Eşitsizliği Masaya Yatırıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Mardin'de 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Sayım Başladı Kampanyası' kapsamında toplantı düzenlendi.

-mardin'de 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Sayım Başladı Kampanyası' kapsamında düzenlenen toplantıde, kadın-erkek eşitsizliğinin ortadan kaldırılması görüşüldü.

'Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Geri Sayım Başladı Kampanyası' kapsamında yerel ve ulusal düzeyde duyarlılığı artırma ve Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki deneyimlerin paylaşılması amacıyla Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak Bölgesi Bilgi ve Deneyim Paylaşma Platformu, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ve UNDP Türkiye ortak toplantısı yapıldı.

Erdoba Elegance Otel'de düzenlenen toplantıya Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Batman Valisi Yılmaz, Şırnak Valisi Vahdettin, Siirt Valisi Ahmet Arslan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Başkanı ve AK Parti milletvekilleri Azize Sibel Gönül, Gönül Bekin Şahkulubey, Mehmet Kerim Yıldız, Dilek Yüksel, Gökçen Özdoğan Enç, Safiye Seymenoğlu, Kemalettin Aydın, Nurdan Şanlı, Tülay Kaynarca, Abdurrahim Akdağ, Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Programının açılış konuşmasını yapan Mardin Milletvekili Gönül Bekin Şahkulubey, 7'ncisi yapılan toplantının en önemli konulardan birisinin de kadınlar arasındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

UNDP Yönetişim Programı Direktörü Dr. Leyla Şen, Toplumsal cinsiyet eşitsizliği endeksinde Türkiye'nin 187 ülke arasında 77'inci sırada olduğunu belirterek, "Kadınların sağlık hizmetlerine erişimde, ekonomik hayata katılımda, eğitim hizmetlerine erişimde ve karar verme süreçlerinde katılımda kadın ile erkek arasında uçurum 21'inci yüzyıla yakışmayacak kadar yoğun ve derin bir durumda. Kadına karşı olan eşitsizliğin giderilmesi için de BM bütün dünya ülkelerine üç alanda emek vermeye, çaba göstermeye davet ediyor. Bunlardan bir tanesi kadına karşı şiddetin son bulduğu bir dünya, ikincisi fırsatlara, kaynaklara erişimde eşitliğin sağlandığı politikalar, üçüncüsü ise kadınların vitrin sözü olarak görülmediği ama kararları gerçekten etkilediği pozisyonlarda ve güçte olduğu yeni bir dünya düzeni" dedi.

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, kadın erkek eşitsizliği konusunda söylem ve uygulamanın birbirini tutmadığını belirterek, kaymakamlık gibi bir mesleğe 1990'lı yıllara kadar kadınların kabul edilmemesinin acı bir gerçekleri olduğunu söyledi. Cengiz, "İnsanın içini acıtan en kötüsü, kadına karşı uygulanan şiddettir. Son günlerde uygulamaya konulan yaptırımlara rağmen bu durum maalesef halen devam etmektedir. Bu durum masum bayanların sinirli beylerin gazabına uğrayarak dövülmesi, hatta öldürülmesi, bence toplumsal cinnetin en dramatik boyutudur. Kadına yönelik şiddetin bir türü de evi yönetemeyen beceriksiz kocaların evi terk ederek eşlerini ve çocuklarını belirsizliğin kucağına bırakıp kaçmasıdır. Bunun en sık karşılanan örneği ise çocuğu ya da çocukları özürlü olduğu için evini terk eden kocalardır" dedi.

Şırnak Valisi Vahdettin Özkan, çalışma, aile, evlilik ve toplumsal hayat alanlarına ilişkin ayrımcılıkların kadının toplumsal statüsünü olumsuz yönde etkilemekte olduğuna dikkat çekti. Kadınların toplum içerisinde istenilen statüye ulaşamamış, çoğunluğu birçok alanda erkeklerin gerisinde kalmış ve cinsiyetler arası bir eşitsizlik ortaya çıkmış olduğunu ifade eden Özkan, "Anayasamızda 'herkes din, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir' denilmekte. Ancak bu evraklar üzerinde, metin üzerinde yazan ifadeler, zaman zaman uygulamada aksaklıklara uğramakta. Bu eşitsizlikler özellikle çalışma hayatımızın da, toplumsal hayatımızda, evliliklerde, aile hayatımızda daha fazla göze çarpmakta. Bunun önüne geçmek için valiliklerimiz birçok alan da çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Siirt Valisi Ahmet Aydın, kadın erkek eşitsizliğinin önüne geçmek için valilik olarak farklı alanlarda projeler hazırladıklarını belirterek, "Siirt'te bir muhtarımız, bir meclis üyemiz ve bir milletvekilimiz kadın. Sayıları az da olsa kadınlarımızın yerel yönetimlerde daha aktif rol almaları için çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

KADIN-ERKEK EŞİTSİZLİĞİNDEKİ FARKI KAPATIYORUZ

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Azize Sibel Gönül, Türkiye'nin kadın erkek eşitliğini sağlamaya yönelik başta anayasa olmak üzere çok önemli düzenlemeler yaptığını söyledi. Kadınların yerel yönetimler karar mekanizmalarında var olması gerektiğini ifade eden Gönül, bölge toplantılarının 7'ncisini gerçekleştirdikerini vurgulayarak, her bölgede farklı sorunların ortaya çıktığını söyledi.

Gönül, Türkiye'nin, ekonomide dünya ülkeleri arasında ilk 10'a girmeyi hedeflediğine değinerek, kadının üretime ve istihdama katılabilmesi adına birtakım teşvikler yaptıklarını dile getirdi. Gönül, "Kadınlarımızın istihdamına ve genç nüfusun devamına yönelik yeni düzenlemelerin yapılıyor. Şimdi yeni bir düzenleme daha geliyor. Kadın istihdamının artırılması ve genç nüfusun devamı için yapılan yeni düzenleme önümüzdeki günlerde meclise sunulacak. Gelişmiş bir ülke olmadan yaşlanan bir nüfus olursak işimiz çok zor. Dolayısıyla genç nüfusun devam etmesi lazım. Bu noktada en az 3 çocuk söyleniyor. Kadının hem aile hem iş yaşantısını sürdürebilmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi. - Mardin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Cengiz Türkiye Mardin Siirt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title