Kadın Girişimcileri Konferansı
'Kadın Girişimcileri Konferansı' Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı.
Mustafa Kemal Üniversitesi Kariyer ve Girişimcilik Topluluğu ( MKÜ KAGİT ) tarafından, Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen 'Kadın Girişimcileri Konferansı' Mustafa Kemal Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda yapıldı.
MKÜ KAGİT Başkanı Birtan Şahin, konferansı düzenlemekteki amaçlarının; her biri kendi alanında çok başarılı, rol model olabilecek iş kadınlarını üniversite öğrencileriyle buluşturmak, kadın girişimcinin ülke ekonomisindeki önemini bir kez daha vurgulamak olduğunu söyledi.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, dünyada yapılan her türlü işin içinde kadınların varlığının inkâr edilemeyeceğini belirttiği konuşmasına şöyle devam etti:
"Kadınlar hayatımızın en önemli parçasını oluşturuyor. İlk çağlardan bu yana kadınların toplum ve iş hayatı içerisindeki yeri artarak genişliyor. Türkiye olarak kadınların iş hayatımızda yer edinmeleri biraz zor oldu. Bu konuda dünyayı oldukça geriden takip ediyoruz. Üniversite olarak amacımız; Cumhuriyet'in 100. yılını kutlayacağımız ve 2023'e yaklaştığımız bugünlerde kadın girişimciliğini teşvik etmek, geleceğin başarılı iş kadınlarını yetiştirmektir."
TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Ugutmen, Türkiye'de çalışan kadın oranının yüzde 26'dan yüzde 30'lara çıktığını söyleyerek "Bir işe başlarken kendinize rakip olarak gördüğünüz erkeklerden çekinmeyin. Onlardan birçok üstün yönünüz olduğunu unutmayın. Her zaman için dikkatli ve fırsatçı olun, fırsatları avantaja çevirmeyi öğrenin "dedi.
TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mehpare Kileci, başarılı bir iş kadını olmak için ailenin asla arka planda bırakılmaması gerektiğini söyleyerek; "Toplumda kadınların başarılı olamayacağı yönünde bir önyargı bulunuyor. Aslında bu ön yargıyı oluşturan da yine bizler yani kadınlarız, bu dezavantajı biz oluşturuyoruz. Şunu unutmayın ki başarılı olabilmenin ana kaynağı güçlü bir aile yapısıdır. Çalışalım, üretelim ve üretenin de kıymetini bilelim. " dedi.
"Gelecek Beklenmez, Tasarlanır… Geleceğinizi Tasarlayın."
KAGİDER Kurucu Üyesi, TOBB Bilecik Kadın Girişimciler Kur. Başk. Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Türk mermer sektörü için dünyanın en büyük pazarını Çin'de kendisinin kurduğunu ifade ettiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugün Türkiye Çin'e milyarlarca dolarlık ihracat yapıyor ve ben bundan gurur duyuyorum. Benim en büyük şansım, yaşadığım bu ülkelerin hiç birinde kadın-erkek ayrımı olmamasıydı. Ancak ülkemde çalışan kadın olmak, hele işveren olmak hala zor. 'Kadının çalışmasını destekliyorum' diyenlerin ne kadar samimi olduğunu anlamanız için; eşi, kızı, gelini veya kız kardeşi çalışıyor mu? Ona bakın. Oysa buna gerçekten inanmalı ve destek olmalılar. Çünkü Türk kadını daha kararlı daha savaşçı, daha akıllı. 75 milyon nüfusumuzun yarısı kadın ve devre dışı! Parası olmayana her türlü devlet desteği var. Kadın girişimci için; KOSGEB, ABİGEM, Kalkınma Ajanslarının iş fikri olana ayırdığı fonlar var. Dahası TOBB'a bağlı "Kadın ve Genç Girişimci Kurulları" var. Bu kurumlardan, fonlardan nasıl yararlanacağınız konusunda bilgi desteği alabilirsiniz. Bizim zamanımızda hiç bir imkân yoktu ama malzeme olmadan helva yapmayı başardım. Kararlı ve cesur olun, başarısızlık karşısında yılmayın. Demirin çelik olduğu an en kızgın andır, bunu unutmayın. Memleketimizin bize, girişimci olacak her bireyine ihtiyacı var! Gelecek beklenmez, tasarlanır, geleceğinizi tasarlayın."
KAGİDER, ANGİKAD ve BPW Hatay Kulübü Üyesi Zeynep Rüstemoğlu, Türkiye'de kadınların hala toplumsal üretimin dışında tutularak ucuz ve vasıfsız işgücü olarak görüldüğünü söylediğini söyleyerek sözlerine devam etti:
"Kadının ev-iş hayatı arasında denge kurmak zorunda olması; kadınların anne-eş rolünün bir uzantısı gibi değerlendirilen öğretmenlik, hemşirelik, gibi feminen mesleklere yönelmesine yol açıyor, böylece kariyerini oluşturması zorlaşıyor. Erkek egemen toplumda kadın olmanın zorluklarını zaman zaman yaşamak normal, ama üretimin cinsiyet üstü bir gücü olduğuna inanıyorum. Başarının yolunun erkek ya da kadın için farklı olmadığını düşünüyorum. Temel koşul kimselere dayanmadan, sadece kendi yeteneklerinize güvenerek yola koyulmak, başkalarının risk olarak gördüğü işleri fırsat olarak değerlendirebilmek, vizyon sahibi olabilmektir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'ne zırhlı araç üreten FNSS Savunma Sistemleri A.Ş.'de, teknoloji transfer bölümünde çalışırken firma küçülmeye karar verince işten çıkartıldım. Aynı yıl, beraber çalıştığımız bir arkadaşımla birlikte, aldığımız tazminatı sermaye yaparak "Forum Mühendislik"i kurduk. Kurulmamızdan sadece 3 ay sonra 1 milyon USD değerinde kontratlar üstlendik. Pes etmedim, çok çalıştım. Sektörümüzde bir kadın olmak ve özellikle de girişimci rolünü üstlenmem konusundaki gayretlerimi değerlendiren, Garanti Bankası, Ekonomist Dergisi ve KAGİDER, birlikte düzenledikleri, 5.600 kişinin katıldığı yarışmada "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" ödülüne beni layık gördüler. Bu ödül beni inanılmaz derecede mutlu etti." dedi.
MKÜ Rektörü Prof. Dr.Hüsnü Salih Güder'in konuşmacılara birer plaket sunduğu konferansa; TOBB Gaziantep ve TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu, BPW Hatay Kulübü Üyeleri, ayrıca çok sayıda öğrenci katıldı.