Kadın isterse her mücadeleyi kazanır!
"Kadın İsterse Her Şey ile Mücadele Edebilir" sloganıyla gerçekleştirilen etkinlik kapsamında hastalar "Pembe Boks Eldiveni" ile fotoğraf çektirerek, düzenli kontrollerle meme kanseri ile mücadele edilebileceği mesajı verdi.
Meme kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekmek için 1-31 Ekim "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında 12 Ekim Çarşamba Günü Biruni Üniversite Hastanesi'nde Avcılar Belediye Başkanı Sayın Dr. Handan Toprakbenli, Oyuncu İpek Tanrıyar'ın katılımlarıyla etkinlik düzenlendi.
MEME KANSERİNE KARŞI DÜZENLİ KONTROL ŞART!
Kadınların korkulu rüyası Meme Kanserinin görülme sıklığı dünyada ve ülkemizde her geçen gün giderek artış gösterdiğine dikkat çeken Biruni Üniversite Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç Dr. Alper Öztürk "dünyada yaklaşık 2 milyon kadını etkileyen hastalıkla mücadelenin ancak düzenli kontrol ile sağlanabileceğini" söyledi.
MEME KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!
Tüm dünyada sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra 2'nci sırada yer alan bir toplum sağlığı sorunu olan kanser, erken farkına varıldığında, doğru tedavi yöntemleri ile hayat kurtarıcı bir rol oynuyor. Tedaviye ilişkin farklı yaklaşımlar ortaya çıkarken, tüm tedavi yöntemleri aynı cümlenin altını çiziyor: "Farkındalık, hayat kurtarır".
Özellikle kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, her ne kadar sık görülse de, erken teşhis edildiğinde tedaviye en kolay cevap veren hastalıklardan biri olarak ön plana çıkıyor. Bir tümör ne kadar erken teşhis edilirse, hayatta kalma şansı da o kadar yüksek oluyor.
"MEME SAĞLIĞI TARAMALARINI İHMAL ETMEYİN"
Meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması meme kanserine yol açıyor. Vücuttaki bütün hücrelerin çekirdeğinde, hücrelerin normal büyümelerini ve sağlıklı olmalarını kontrol eden genler bulunmaktadır. Bu genler, hücrelerin normal bir şekilde çoğalmalarını kontrol etme görevini yerine getirirler. Bu genler çeşitli faktörlerle bozulma gösterebiliyor. Şayet bu çoğalma belli bir sıralama ile meydana gelmezse, doku fazlalığı ortaya çıkar, bu doku fazlalığına tümör ismi verilir. Bu dokuda yer alan hücreler yayılma ve başka yerlere gitme eğilimi göstermesine kötü huylu tümör (kanser) adı veriliyor.
20 yaşından itibaren her kadının ayda 1 kez kendi eliyle meme muayenesini yapması gerekiyor. Ayrıca 40 yaşından sonra her kadının yılda 1 kez mamografi çektirmesi erken teşhis için büyük önem taşıyor.
MEME KANSERİNİN RİSK FAKTÖRLERİ
Daha önce bir memede kanser gelişmiş olması
1. Derece akrabada meme kanseri öyküsü olması
Uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak
Adet yaşının erken başlaması, adetin geç kesilmesi
Alkol kullanmak
Şişmanlık
Hazır gıdalarla batılı tarzda beslenme alışkanlığı
Hormon kullanımı
Stres
Doğum yapmamış veya geç doğum yapmak
İleri yaş
Belirtileri?
Meme başında çekilme
Meme derisinde portakal kabuğu görüntüsü
Koltuk altında ve memede ele kitle gelmesi
Meme başında geçmeyen yaralar ve kanlı akıntı
Memedeki kitlenin giderek büyümesi