Haberler

Kadın İstihdamı Çalıştayı Sonuç Bildirgesi

Güncelleme:
Abone Ol

Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen, "Kadın İstihdamı Çalıştayı" sonuç bildirgesi açıklandı.

Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) tarafından düzenlenen, kadın istihdamının sorunları ve çözüm önerileri konusunda iki gün süren "Kadın İstihdamı Çalıştayı" sonuç bildirgesi düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.

Dicle Üniversitesi kongre merkezinde gerçekleştirilen toplantıda sonuç bildirgesini Dicle Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKSAM) Müdürü Prof. Dr. Nuriye Mete, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Gökdemir, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk birlikte açıkladı.

DÜKSAM Müdürü Prof. Dr. Nuriye Mete, çalıtaya 13'ü STK, 10'u kurum, 9'u üniversite olmak üzere 32 kurum ve kuruluşun katıldığını, 90'dan fazlada katılımcının olduğunu söyledi.

Çalıştayda toplamda 4 başlık altında grup çalışması yapıldığını vurgulayan Mete, iki gün süren çalıştayın sonucunda ortaya konulan temel saptamaları basın mensupları ile paylaştı.

Mete, Türkiye'de cinsiyet temelinde hukuk, ekonomi ve politika alanında eşitsizliklerin ve son yıllarda cinsiyet eşitliliği temelinde yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen uygulamada, günlük yaşamda kadınlar aleyhine sorunların devam etmekte olduğunu bildirerek, kadınların en fazla kayıt dışı çalıştığı sektör alanının tarım olduğunu, tarımda kadınların %98'inin kayıt dışı çalıştığını ifade etti.

Kadınların ev işi ve ev dışı rolleri itibariyle hem çok fazla çalışmakta olduğunu hem de fiziksel ve psikolojik olarak yıpranma ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Mete, yapılan saptamaları şu şekilde sıraladı;

-Bölgede istihdamın yetersiz kalmasının temelinde eğitim yetersizliği, toplum baskısı, yetersiz işgücü talebi, kalifiye olamayan işgücü varlığı ve işverenlerin cinsiyet ayrımcılığı yatmaktadır.

-Bölgede istihdam sorununun çözümünde; üniversite sanayi işbirliği, yeni istihdam alanlarının açılması, kalifiye mesleki eğitim, kadınlara yönelik özel girişimcilik ve kredi destekleme programlarının uygulanması önemli görülmektedir.

-Türkiye'de kadınlar arasında okuma-yazma oranı ve eğitim olanaklarına erişim zayıftır. Diyarbakır durum kalifiye işgücü açısından sorun yaratmaktadır.

-Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kız çocuklarının eğitiminde halen sorunlar yaşanmaktadır ve bu durum ilerleyen yaşlarda istihdama katılımda da sorunlara neden olmaktadır.

-Bölgede siyasette ağırlığı olan kadının istihdamda ağırlıklı yer alması kadının güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.

-Bölgede yaşanana huzur ve barış ortamının devamlılığı özellikle kız çocuklarının eğitimi ve kadınların istihdamı açısından önemli görülmektedir

Kaynak: Temsilci / Güncel

Ankara Üniversitesi Dicle Üniversitesi Nuriye Mete Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title