Kadın İstihdamı, Sesim Olur Musun" Paneli
Kırşehir'de, "Kadın İstihdamı, Sesim Olur Musun" konulu panel gerçekleştirildi.
Kırşehir'de, "Kadın İstihdamı, Sesim Olur Musun" konulu panel gerçekleştirildi.
Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde sunucu Duygu Canbaş'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Kırşehir Baro Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu, sunucular Habertürk TV'den Didem Arslan Yılmaz, TRT'den Fuat Kozluklu, ATV'den Nihan Günay ve NTV'den Buket Aydın katıldı.
Yılmaz, panelde yaptığı konuşmada, Neşet Ertaş ve Muharrem Ertaş'ın memleketi Kırşehir'de olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Bir anne olarak medya sektöründeki çalışmalarını ve yaşadığı sıkıntıları anlatan Didem Arslan Yılmaz, bu sektörde 25 yıldır çalıştığını, muhabirlikten başladığını ifade etti.
Yılmaz, "Kendimi bildim bileli çalışıyorum. Çalıştığım için de mutluyum. Çalıştıkça mutluğu olduğumu ve daha özgür olduğumu düşünüyorum." dedi.
"Biz kadınlar istersek, hayal edersek, erkekler yapmak zorunda"
Mesleğini icra ederken eşinden çok destek gördüğünü vurgulayan Yılmaz, "Ama eşi olmayan kadınlar da var. Kariyer yapabilmek için sadece çalışmak yetmiyor. Ben kadınların yönetici olmalarını da çok arzu ediyorum. Burada kadın baro başkanını görünce çok mutlu oldum. Kadınlar sadece çalışmamalı, kariyer yapabilmeli, yönetici, belediye başkanı olabilmeli. Bazı örnekleri var ama, az. Biz kadınlar istersek, hayal edersek, erkekler yapmak zorunda."
Medya sektöründe kadınların, önce fiziksel özellikleri nedeniyle yer almaya başladıklarını aktaran Yılmaz, "Daha sonra haber kanalları olmaya başladıkça sadece kadınların fiziksel özellikleri ile bu sektörde yer almamaları gerektiği görüldü. Alanında uzman, başarılı, kendi tırnaklarıyla bir yere gelen insanlar bu sektörde yer almaya başladılar. Bu çok önemli. Bu sektörde çalışmak o kadar kolay da değil." diye konuştu.
Yılmaz, kadınların iş gücüne katılım oranında Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında istenen yerde olmadığına işaret ederek, "Umarım bu panellerle bir farkındalık yaratırız. Yöneticilere, Ankara'daki siyasetçilere, umarım yol gösterebiliriz. Bu panellerden sonra bildiri de yayınlanacak." değerlendirmesinde bulundu.
"İnsanları sömürüyorlar"
TRT haber'>Haber sunucusu Fuat Kozluklu da Türkiye'de kadının iş hayatına hazır hale gelebilmesi için koşulların giderek iyileştiğini, ABD'nin bu alanda daha kötü durumda olduğunu vurguladı.
Uzun süre ABD'de çalıştığını anlatan Kozluklu, şunları söyledi:
"ABD'de kadınların büyük bir bölümünün her anlamda çok acı çektiğini söyleyebiliriz. İş hayatında özellikle Amerikan kurumlarında çalışanların neredeyse doğum izni diye bir şey yok. Bunu kullanmak için izin biriktiriyorsunuz. İki üç ay sonra da iş hayatına dönüyorsunuz. Maalesef böyle bir şey var. Türkiye'de annenin sosyal edinimleri, yani anne olduktan sonra iş hayatına hazır hale gelebilmesi için koşullar giderek iyileşiyor."
"Türk medyası ve halkı için çok ciddi bir tehdit içeren yayın kültürüne sahibiz." diyen Kozluklu, sözlerine şöyle devam etti:
"Siz, sigarayı mozaikliyorsunuz, silah serbest görüntülerde. İkincisi, komedi programlarında' itilmiş, kakılmış' diye bir olayı gördü Türkiye. Halkın talebi diyorlar. Yok öyle bir sahtekarlık. Aslında bu tamamen ticari bir sahtekarlık. İnsanları sömürüyorlar. Üçüncü sayfa güzeli olarak kadın bedeninin aşağılandığı bir medyada çalıştım. Benimle yapılan röportajlarda söyledim, 'meslektaşlarımın yani kadınların olmadığı bir medyayı istemiyorum' dedim. 'Ana haber bültenleri çok maço' dedim."
ATV sunucusu Nihan Günay da Türkiye'de kadın istihdam oranının yüzde 25, Avrupa Birliği'nde ise yüzde 59 olduğuna işaret ederek, kadın istihdamını artırmada en büyük görevin erkeklere ve işverenlere düştüğünü bildirdi.
İşverenlerin kadın istihdam etmek istemediğini savunan Günay, şunları söyledi:
"Bana göre kadın istihdamı önündeki en büyük sorunlardan biri ön yargılar ve geleneksel düşünceler. Kadın istihdamını artırmada en büyük görev erkeklere düşüyor, işverenlere düşüyor. Dost sohbetlerinde konuşuyoruz. 'Kadınların sesi olalım' diyoruz. İşveren de 'ben kadın işçi çalıştırmak istemem' diyebiliyor. Kadın evlendikten sonra çocuk sorun olabiliyor işverenlere göre. İşten erken çıkmak, çocuğuna zaman ayırma, süt izni, çocuğuyla daha çok zaman geçirmek istiyor kadın haklı olarak. Kadının istihdam edilmek istenmesindeki rol, ailenin ekonomik olarak ferahlaması değil, aynı zamanda kadının kendini ifade edebilmesi için bir platform."
"Kadının kadına mobbing yapma oranı yüzde 46"
NTV sunucusu Buket Aydın da Mobbing ile Mücadele Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya değinerek, "Mobbing ile Mücadele Derneği, kendilerine şikayette bulunanlardan bir araştırma yapıyor. Kadının kadına mobbing yapma oranı iş yerlerinde yüzde 46. En fazla akademik personel daha sonra da sağlık sektörü geliyor. Bu çok ciddi bir sorun." değerlendirmesini yaptı.
Bu rakamın çok çarpıcı olduğunu anlatan Aydın, "Bunların bir son bulması gerekiyor, bizim bunları daha çok dile getirmemiz gerekiyor." dedi.
Panelde, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve Kırşehir Baro Başkanı Mehtap Karaburçak Tuzcu da birer konuşma yaptı.
Panelin ardından konuşmacılara birer plaket takdim edildi.