Kadına Şiddet, 3 Bin 500 Yıl Önceki Belgelere Yansımış
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mehmet Karaosmanoğlu, kadına şiddetin antik dönemde de var olduğunu ve bunun 3 bin 500 yıl öncesinin belgelerine yansıdığını söyledi.
Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karaosmanoğlu, kadına şiddetin antik dönemde de var olduğunu ve bunun 3 bin 500 yıl öncesinin belgelerine yansıdığını söyledi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Karaosmanoğlu, Tarihte ve antik dönemde kadın konusunda birçok kaynak bulunduğunu, Hitit döneminde şiddet gören kadınların bunu metinlere, yani taş tabletlere yansıttıklarını anlattı. Prof. Dr. Karaosmanoğlu şu bilgileri verdi:
"O döneme ait ele geçen ve kitaplaştırılan fal metinlerinde, M.Ö. 1375- 1345 yılları arasında, yani zamanımızdan 3 bin 500 yıl önce krallar tarafından eşlerine şiddet uygulandığı belirtiliyor. Hitit Kralı İkinci Murşili'nin eşine şiddet uyguladığını metinlerde görüyoruz. İkinci Murşili'nin eşini gece ve gündüz tanrı ve tanrıçlara şikayet ettiği, lanetlediği ve beddualar sonucunda da gelinin öldüğü bildirilmektedir. Yine kraliçenin dilinin tutuk, yani kekeme olmasının nedeni de yine annesi tarafından yapılan beddulardan kaynaklandığı yazılmaktadır. Gelin- kaynana geçimsizliği nedeniyle geline şiddet uygulandığı o dönemde görülüyor. Sarayda yaşanan bu gelin- kaynana kavgası, halk arasında da yaşanmış olabilir." - Erzurum