Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Her yıl şiddetin daha da azaldığı, kadınların hem çalışma hayatında hem aile içinde hem toplumsal hayatta hem de siyasette ayrımcılığa tabi tutulmadığı, şiddet görmediği ve kendilerini rahat hissettiği bir ortamın oluşturulmasını arzu ve temenni ediyoruz.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Her yıl şiddetin daha da azaldığı, kadınların hem çalışma hayatında hem aile içinde hem toplumsal hayatta hem de siyasette ayrımcılığa tabi tutulmadığı, şiddet görmediği ve kendilerini rahat hissettiği bir ortamın oluşturulmasını arzu ve temenni ediyoruz." diye konuştu.
Arslan, Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz ve komite üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla sendika genel merkezi önünde basın açıklaması yaptı.
Hak-İş'in her yıl Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlediğini anımsatan Arslan, bunun sadece bir güne özel yapılan bir uygulama olmadığını vurguladı.
Arslan, "Hak-İş'in kurulduğu günden itibaren durduğu yer, temsil ettiği medeniyet değerleri, ilkeleri, yaptığı faaliyetler itibarıyla kadını erkekten ayırmayan, eşit iki varlık olarak gören, her türlü şiddeti reddeden, sadece kadına, erkeğe değil, hayvanlara bile şiddeti reddeden bir geleneğin, kültürün mensuplarıyız." ifadelerini kullandı.
"Olup bitenler bizi temsil etmiyor"
"Bugün hem ülkemizde hem de dünyada olup bitenler bizi temsil etmiyor." diyen Arslan, Hak-İş'in hem Türkiye hem de dünyada kadına yönelik şiddetin sona ermesi için çok ciddi projelere, faaliyetlere, kararlara imza attığına dikkati çekti.
Bu kararların hayata geçirilmesi konusunda önemli mücadeleler verildiğine dikkati çeken Arslan, "Her yıl şiddetin daha da azaldığı, kadınların hem çalışma hayatında hem aile içinde hem toplumsal hayatta hem de siyasette ayrımcılığa tabi tutulmadığı, şiddet görmediği ve kendilerini rahat hissettiği bir ortamın oluşturulmasını arzu ve temenni ediyoruz." dedi.
Arslan, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nün kadına yörelik şiddetin son bulmasına vesile olması temennisinde bulundu.
"Kadınlar için şiddetten arınmış bir dünya umut ediyoruz"
Hak-İş Kadın Komitesi Başkanı Fatma Yavuz da yaptığı açıklamada, kadınlar için şiddetten arınmış bir dünya umut ettiklerini belirterek, şiddetin dünyanın hemen her bölgesinde, sınır, milliyet, din ve sınıf farkı gözetmeksizin yaşandığında dikkati çekti.
Şiddetin her yaştan, öğrenim düzeyinden, gelir düzeyinden, bekar, boşanmış, evli kadınların acı bir gerçeği olduğunu dile getiren Yavuz, dünyada her üç kadından birinin şiddete maruz kaldığını ifade etti.
Hak-İş olarak kadına yönelik şiddeti bir insan hakkı ihlali olarak gördüklerini ve kabul edilemez bulduklarını vurgulayan Yavuz, kadına şiddet konusunda kamuoyunda duyarlılığın arttığını bildirdi. Yavuz, "Son dönemde daha da yoğunlaşan çalışmalardan kamunun, sivil toplum kuruluşlarının, yazılı, görsel, işitsel ve sosyal medyanın bu konuyu kamuoyunun gündeminde tutma konusunda gösterdikleri çabalardan memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Geçmişte uğradıkları şiddeti konuşamayan, gizli tutan kadınların artık konuştuklarını aktaran Yavuz, şiddete maruz kalan kadınların resmi makamlara ve sivil toplum kuruluşlarına daha yoğun şekilde başvurduklarını söyledi.
"Kadınlar için şiddetten arınmış bir dünya umut ediyoruz"
Yavuz, "şiddete sıfır tolerans" yaklaşımının bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çalışmaların daha caydırıcı, daha kapsayıcı ve daha etkili araç ve politikalarla sürdürülmesi gerekmektedir. Hak-İş olarak kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarının kararlılıkla devam etmesi gerektiğine ve bu süreçte tüm kesimlerin sorumluluk alması gerektiğine inanıyoruz.
İnsan onuruna yakışır hayat için özgürlük arayışına sahip çıkmak, en temel yaşam hakkını tahrip eden tüm odaklara karşı dik durmak, insan olarak da kurumlar olarak da sorumluluğumuzdur."
Hak-İş Kadın Komitesi olarak birçok projeyle kadınların yanında olduklarını aktaran Yavuz, "Bu bağlamda 7 Mart 2016 tarihinde açılışını gerçekleştirdiğimiz 'Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın Dostu İş Yerlerini Belgelendirme Projesi'nin kapanış toplantısı ile sertifika ve ödül törenini 30 Kasım'da Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşi Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin katılımlarıyla görkemli bir şekilde yapacağız." diye konuştu.
Basın açıklaması esnasında komite üyeleri ellerinde "Şiddete ortak olmayın", "Dünya kadının emeğiyle değişir", "Şiddet kadınların kaderi olmasın" yazılı dövizler taşıdı.