Kadınlar, 10 Bin 500 Yıl Önce de Güzelliğe Önem Veriyormuş
Konya'da yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip Boncuklu Höyük'de yapılan kazılar, kadınların günümüzde olduğu gibi o dönemde de güzelliklerine ve süs eşyalarına büyük ilgi duyduğunu gösterdi.
Konya'da yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip Boncuklu Höyük'de yapılan kazılar, kadınların günümüzde olduğu gibi o dönemde de güzelliklerine ve süs eşyalarına büyük ilgi duyduğunu gösterdi. Kazı başkanı Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Douglas Baird, kazılarda kadınların gömülü olduğu bölgelerde vücutlarını damgalamak için kullandıkları, üzerinde geometrik şekiller olan mühür ile boyun ve kollarına takmak için boncuklar bulduklarını; bundan da kadınların, erkeklere hoş görünmek için güzelliklerine önem verdiğinin anlaşıldığını söyledi.
Çumra İlçesi'ndeki yaklaşık 9 bin yıllık yerleşim yeri Çatalhöyük'deki insanların atalarının yaşadığı belirtilen merkez Karatay İlçesi Hayıroğlu Beldesi sınırları içindeki yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip Boncuklu Höyük'deki kazı çalışmaları sürüyor. Boncuklu Höyük'deki kazı çalışmalarının 2006 yılında başladığını hatırlatan Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Douglas Baird, bu yıl 15 Temmuz tarihinde 36 kişilik ekiple kazılara başladıklarını kaydetti.
Boncuklu Höyük'de, Çatalhöyük'deki insanların atalarının yaşadığını öne süren kazı başkanı Doç.Dr. Baird, evlerin içinde buldukları buluntular ışığında, bölgeyi Çatalhöyük'deki kültürün ilk başlangıcı olarak değerlendirmenin mümkün olduğunu söyledi. Bu yıl bölgedeki 4 ayrı alanda kazı yapacaklarını ifade eden Baird, "Kazılarımız ağırlıklı olarak mimari yapı içinde yoğunluk kazanacak. Alt seviyelere inerek mezarlara ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
O DÖNEMDE DE DOKUMACILIK YAPILMIŞ
Yaptıkları kazılarda ortaya çıkardıkları ev ve içerisinde bulunan malzemeleri anlatan Doç.Dr. Douglas Baird şunları söyledi:
"Evin içerisinde küçük delikler tespit ettik. Bu delikler dokuma tezgahlarına ait. Bu, o dönemde yaşayan insanların hasır gibi dokumacılık işleriyle uğraştıklarını gösteriyor. Dünyadaki ilk duvara oturtulmuş hayvan başlarının duvarlara monte edildiğini tespit ettik. Bunları güç göstergesi olarak duvarlara monte ediyorlardı."
Yaptıkları kazılarda özellikle kadınların gömülü olduğu bölgelerde vücutlarını damgalamak için kullandıkları üzerinde geometrik şekiller olan mühür ile boyun ve kollarına takmak için boncuklar bulduklarını belirten Doç. Dr. Baird, şöyle dedi:
"Yaptığımız kazılarda kadın iskeletlerinin yanında boncuk türü süs eşyalarına ulaştık. Erkek gömülerinin çevresinde genellikle ok uçları ve avlanma için kullandıkları malzemeler bulduk. Bu buluntular ışığında günümüzde olduğu gibi 10 bin 500 yıl önce de kadınların, erkeklere hoş görünmek için güzelliklerine önem verdiğini söyleyebiliriz." - Konya