Haberler

Kadınlar Artık 'Merdivenden Düştüm' Demiyor

Abone Ol

Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Ümit Atman, toplumsal baskı yüzünden eşinden şiddet gördüğünü dillendiremeyen kadınların artık hastaneye gittiğinde ‘Merdivenden düştüm’ yerine ‘Eşimden şiddet gördüm yardım istiyorum’ demeye başladığını ve bunun önemli olduğunu söyledi.

Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Ümit Atman, toplumsal baskı yüzünden eşinden şiddet gördüğünü dillendiremeyen kadınların artık hastaneye gittiğinde 'Merdivenden düştüm' yerine 'Eşimden şiddet gördüm yardım istiyorum' demeye başladığını ve bunun önemli olduğunu söyledi.

Yunusemre Halk Eğitim Merkezinde kursiyerlere yönelik 'Biz kadınız, kadının yanındayız' etkinliği düzenlendi. Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi ve Yunusemre Halk Eğitim Merkezi tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinlikle kursiyerlere şiddetin hem ülke hem de dünya gerçeği olmaktan çıkarılması gerektiğini anlatan Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Uzm. Dr. Ümit Atman, kursiyerlere de sığınma evinde kalan kadınlar için hazırladıkları mor şallar için teşekkür etti.

Düzenledikleri etkinliğin hem şiddet gören kadınların seslerini duyurmaya bir katkı olması hem de 25 Kasım için hazırlanan mor şallar için teşekkür amaçlı olduğunu anlatan Atman, "25 Kasım çok önemli bir gün. Bugün için ne yapabilirim diye düşünürken sığınma evindeki kadınlar aklıma geldi. Onları sarıp sarmaladığımızı göstermek için mor şallar hediye etmek istedik. Bunu da Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Aynur Özdemir'e ilettim ve o da seve seve bunu kabul etti ve şallarımız hazırlandı. Sığınma evinde yaşayan hanımlarımızın mahremiyeti çok önemli olduğu için Yunusemre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Aynur Özdemir ve ekiplerimizle birlikte sığınma evini bir iki gün sonra ziyaret ederek oradaki hanımlara 'Biz sizin yanınızdayız, sizi sarıp sarmalamak için bu şalları getirdik, empati yapıyoruz, varsınız, anlıyoruz, biz de kadınız' diyebilmek adına bu şallarla onları ziyaret edeceğiz. Şalları müdürümüzle birlikte hemcinslerimize teslim edeceğiz" dedi.

"Şiddet toplumun içine yerleşmiş durumda"

Şiddet rakamlarının sürekli arttığına dikkat çeken Atman Manisa'da ilk 10 ayda kadına yönelik şiddet rakamlarını da açıkladı. Atman, "Manisa'da 2016 yılı başından itibaren yaklaşık 688 kadın şiddet görmüş ve 888 erkek evden uzaklaştırma cezası almış. Onun dışında dünya genelinde ülke geneline baktığımızda her 3 kadından biri dünyada şiddet görüyor. Türkiye'deki oranlar da oldukça yüksek. Fiziksel şiddet ilk sırada, sözel şiddet onu takip ediyor ama fiziksel şiddete en iyi eşlik eden onun adeta ayrılmaz parçası olan cinsel şiddet var. Bu sıkıntı pek dillendirilmeyen bir konu olmasına rağmen yüzde 52'lerde olan fiziksel şiddet oranı yüzde 42 ile cinsel şiddet takip ediyor. Sözel şiddet, psikolojik şiddet var bu oranlar açısından da Manisa'da bundan sonra yapılacak olan çalışmalarla verilerin sağlıklı bir şekilde elde edilmesini sağlamak mümkün. Her şeyden önce toplumda bunun dillendirilmesini sağlamak gerekiyor. Çünkü şiddet gören kadınlar özellikle eğitim düzeyi yükseldikçe dillendirmekten imtina ediyorlar. Üniversite mezunu kadınlar arasında yapılan çalışmalarda şiddet gördüğü halde bunu dillendirmeyenlerin oranının yüzde 38'lerde olduğu tespit edilmiş. Kadın kendine ve statüsüne yakıştıramadığı için belki de eğitimli eşinden gördüğü psikolojik şiddeti, fiziksel şiddeti saklama gereği duyuyor. O yüzden veriler tam gerçeği yansıtmıyor. Yoğun bir şekilde şiddet toplumun içine yerleşmiş durumda. Her şeyden önce hiçbir canlıya uygulanmaması gerektiğini düşünüyoruz ve dünya gerçekleri de ülke gerçekleri de bunu destekliyor. Şiddeti ülke ve dünya gerçeği olmakta çıkarmamız şart." şeklinde konuştu.

"Kadınlar artık "Merdivenden düştüm' demiyor"

Atman, kadına yönelik şiddetin gerçekten artış mı gösterdiği yoksa kadınların bunu artık dillendirmeye başlaması nedeniyle mi rakamların arttığı yönündeki bir soruya da şöyle cevap verdi:

"Yaptığımız farkındalık çalışmaları sayesinde kadınlar çekinmeden 'Ben şiddet görüyorum, yardıma ihtiyacım var' diyerek ses vermeye başladı. Yoksa kadına yönelik şiddet buz dağı olgusu gibi üstte görünen bir kısım vardı o rakamlarla temsil edilmeye çalışılıyordu. 'Ayıp, kimse duymasın' toplumsal baskı, mahalle baskısı ile şiddet gören kadınlar bunları dillendirmiyordu. Şuanda hastaneye giden kadın 'Merdivenden düştüm' demiyor. 'Evet, kocam vurdu, kocam tarafından şiddete maruz kaldım, kayınpederim tarafından şiddete maruz kaldım' diyerek bunu rahatça dillendirebiliyor. O yüzden bizim ve benzeri kurumların yaptığı farkındalık eğitimlerinin hanımefendilere ulaşmasını ve onları yüreklendirmesini çok önemsiyorum. Kadınlarımız bunu dillendirdikçe, yardım isteğini ön plana getirdikçe kanun koyucular, yasa düzenleyicilerin de bu yönde çalışma yapma çabası içine gireceklerdir ve motive olacaklardır inancını taşıyorum."

Yunusemre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Aynur Özdemir de etkinlik için Atman'a teşekkür ederek mor şalların Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinin eşliğinde kursiyerler tarafından hazırlandığını söyledi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Aynur Özdemir Yunusemre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title