"Kadınlar Ciddi Bir Yoksulluk İçinde"
Diyarbakır'ın Bağlar İlçe Belediye Başkanı Yüksel Baran, Diyarbakır ve Bağlar ilçesinde kadınların ciddi bir yoksulluk içerisinde olduklarını söyledi.
Bölgede iş kadınlarını ihracat konusunda bilgilendirmek amacıyla Diyarbakır Ticaret Borsası, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Diyarbakır İş Kadınları Derneği, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği'nin ortaklaşa düzenledikleri sempozyumda kadınlar bir araya geldi.
Sempozyumda bir konuşma yapan Diyarbakır Bağlar İlçe Belediye Başkanı Yüksel Baran, İşsizlik ve yoksulluğun oldukça fazla yaşandığı Bağlar'da belediye olarak özellikle kadın istihdamı açısından kendisini sorumlu gördüğünü aktararak, bu bakış açısıyla çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
İŞ KADINLARI ZİRVESİ ÖNEMLİ SONUÇLARA YOL AÇACAK
Güneydoğu İş Kadınları Zirvesi'nin hem bölge hem de Diyarbakır açısından önemli sonuçlara yol açacağına inandıklarını dile getiren Baran şunları söyledi:
"Buradaki kadınların başarı öykülerini dinlediğimizde iş dünyası içinde bireysel başarıların gerçekten önemli olduğunu görüyoruz. Bireysel başarıların yanı sıra hep birlikte, kadın istihdamına yönelik bir çalışma yürütmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnanıyorum ki bu zirve önümüzdeki süreç açısından bizler için hem bir perspektif hem de işbirliği olanağı sunar. Bölgede kadınların iş yaşamına katılımı oldukça düşüktür. İşsizlik ve yoksulluğun oldukça fazla yaşandığı Bağlar'da belediyemiz özellikle kadın istihdamı açısından kendisini sorumlu görmektedir. Bu bakış açısı doğrultusunda çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Biz bağlar belediyesi olarak her çalışmada kadın kotasına riayet eden bir belediyeyiz. İstihdam konusunda da böyledir. BDP'li belediyeler açısından bu genel bir politikadır"
"KUZEY IRAK'TA YÖNETİMLERDEKİ KADINLARIN SAYISI YÜZDE 50'Yİ AŞMIŞ DURUMDA"
Sempozyumda bir iş kadını olarak yaptıkları çalışmaları paylaşan Kuzey Irak iş Kadınları Derneği Başkanı Ferda Cemiloğlu ise "Kadem'in kurucusuyum. Aşağı yukarı yaşamımda 12 şirket kurdum ve bugün binlerce insan orada çalışmaktadır. Irak'ta Kadın kotası yüzde 25 ama şu an Kürtler bunu aştılar ve yüzde 33'lük bir oranla temsil ediliyorlar. Erbil'in Duhok'un ve Süleymaniye'nin yönetimlerindeki kadınların sayısı yüzde 50'yi aşmış durumda. Üniversitede okuyan kadınların oranı yüzde 52 ve en ilginci de Federal Kürt bölgesinde arazisinin yüzde 7'sinin kadınlara ait olması. Ancak burada AKP hükumeti politikasıyla kadını iş hayatından bertaraf edip eve hapsediyor" diye belirtti.
Engin ÖZTÜRK