Kadınlar Daha Az Kan Veriyor
Türk Kızılayı İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Tatar "Avrupa'da özellikle 40 yaşından sonra kadınlar kan verme konusunda daha bilinçli" dedi. Kadınların daha az kan bağışında bulunduğu bildirildi.
Türk Kızılayı İç Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Adem Tatar, merkezin Kayseri, Sivas, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray, Niğde ve Yozgat'a hizmet verdiğini, bölgedeki 110 hastanenin kan taleplerini karşıladıklarını söyledi.
Türkiye'nin gönüllü kan bağışı sistemine 2005 yılında geçtiğini belirten Tatar, eskiden ülkenin kan ihtiyacının yüzde 17'sini karşılayan Türk Kızılayıı'nın bu oranda yüzde 85'lere ulaştığını dile getirdi.
Kadınlar kan bağışına teşvik edilmeli
Tatar, gönüllü kan bağışında Türkiye genelinde ilginin yüksek olduğunu, testler sonucunda toplanan kanlardan sadece yüzde 1'inin pozitif çıktığını ve imha edildiğini ifade etti.
Türkiye'de kan bağışına daha çok üniversite öğrencilerinin gönüllü ve meraklı olduğuna dikkati çeken Tatar, şöyle konuştu:
"Öğrenciler kan bağışı konusunda çok duyarlı. 18-65 yaş arasındaki vatandaşlar kan verebiliyor. Bazen 18'ini doldurmadığı için gençlerimizden kan alamıyoruz. Buna üzülen gönüllülerden bazıları 18'ini doldurup doğum gününü kutladığı gün gelip bağışta bulunuyor. Bu duyarlılık mutluluk verici. Ancak maalesef kampanyalarda kadınların oranı az. Kadınların kan bağışına katkısı yüzde 10. Avrupa'da özellikle 40 yaşından sonra kadınlar kan verme konusunda daha bilinçli. Bizdeki oranın düşüklüğünün farklı nedenleri var. Kadınlar kan verme konusunda kararsız. Halbuki kadınlar da erkekler gibi kan bağışında bulunabilir. Bize kan verme isteğiyle geldiklerinde gerekli testler yapılıyor. Zaten sağlığı elverişli değilse, değerleri düşükse kan almıyoruz. Genellikle meydanlarda kan bağışı kampanyası düzenliyoruz. İçinde kan alınabilen, geniş, konforlu kapalı araç sıkıntımız var. Yakın zamanda mobil bir aracımız hizmete girecek. Rahat, geniş ortamı sayesinde kadınlar da bu araçta daha kolay kan verebilir. Ekim ayında bu araç hizmete girecek. Kadınların teşvik edilmesi için ayrıca çalışmalar yapılması gerekiyor."
"Ailelerin kan ihtiyacından haberi bile olmuyor"
Tatar, kan merkezlerinin hem kan toplamak hem de hastanelerin kan ihtiyaçlarını sağlamakla yetkili ve sorumlu olduklarının altını çizerek, İç Anadolu Bölge Kan Merkezi'nin kan ihtiyacının bu yıl yaklaşık 82 bin ünite olduğunu belirtti.
Bu yıl ki hedeflerinin bölge olarak 96 bin 500 ünite kan toplamak olduğunu anlatan Tatar, "Şu ana kadar 98 bin ünite civarında kan topladık. Kan bağışı kampanyanlarında bir ekibimiz ortalama 60 ünite kan topluyor. Bölge halkı, bağış konusunda çok duyarlı. Ortam hazırlandığı zaman halk büyük ilgi gösteriyor. Resmi kurumlar ve özel kuruluşlar talep ettiğimizde kesinlikle geri çevirmiyor" diye konuştu.
Kampanyalardan elde edilen kanların hastalara ulaştırılma sürecini de aktaran Tatar, şunları kaydetti:
"Sağlık Bakanlığının bize bildirdiği belirli bir kritik kan stoğu seviyesi var. Stoğu bu seviyenin üzerinde tutmaya çalışıyoruz. Tüm hastanelerle de online bağlantımız var. Hastaneler gün içinde belirli bir saate kadar taleplerini bildirirler, bu veriler toplanır. Hazırlanan kanlar, merkezlerimizdeki araçlarla hastanelere dağıtılır. Acil talepler olursa bunlar için ayrıca hazırlık yapıyoruz. Eskiden hasta yakınları kan bulmaya çalışırdı. Artık kan ihtiyacından ailelerin haberleri bile olmuyor. Hastaya bir serum takılacağı zaman nasıl hasta yakınından talep edilmiyorsa kan da aynı şekilde. Hala kan anonsları duyabiliyoruz ya da sosyal medyada kan bağışı talebinde bulunuluyor. Çünkü bazı hastanelerde kalp cerrahisi için 'sıcak kan' adı altında kan talep ediliyor. Hastane bu tür ameliyatlarda kan bankasının kanını kabul etmiyor. Dünyada gelişmiş ülkelerde bundan vazgeçildi, banka kanı kullanılabiliyor."