Kadınlar Daha Çok Kalp Emojisi Kullanıyor"
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, kadınların daha çok sevgi içerikli, kalp, çiçek, gülen surat, erkeklerin ise sert, kızgın surat, şaşırmış ikonlarla spor içerikli emojiler kullandıklarını söyledi.
Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, kadınların daha çok sevgi içerikli, kalp, çiçek, gülen surat, erkeklerin ise sert, kızgın surat, şaşırmış ikonlarla spor içerikli emojiler kullandıklarını söyledi.
Kırık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanal ortamda kelimelerin yetersiz kaldığı durumlarda emojilerin kullanıldığını belirterek, geçmişte mağara duvarlarına çizilen figürlerin yerini günümüzde emojilerin aldığına dikkati çekti.
Hayatın bir parçası haline gelen emojiler üzerine Türkiye'de 79 ilde bir araştırma gerçekleştirdiğini anlatan Kırık, çalışmada kadınların yüzde 80'inin, erkeklerin ise yüzde 20'sinin emoji kullandığı belirlediklerini bildirdi.
Yaş arttıkça emoji kullanımının azaldığı ancak eğitim seviyesine göre arttığına işaret eden Kırık, kadınların duygularını ifade etmek için daha çok emoji kullandığına işaret etti.
Kırık, Z kuşağı" diye ifade edilen 0-17 yaş grubunun da emojileri yoğun tercih ettiğini belirterek, sosyal medyada emoji kullanımının Facebook'ta yüzde 52, Instagram'da yüzde 30, Twitter'da yüzde 3 olduğunu anlattı.
"Emojiler, kültürel yozlaşmaya neden oldu"
"Kadınların daha çok sevgi içerikli, kalp, çiçek, gülen surat gibi samimi emojiler kullandığını, erkeklerin ise daha çok sert, kızgın surat, şaşırmış ikonlarla spor içerikli emojileri kullandıklarını gördük" diyen Kırık, şöyle devam etti:
"Ülkelerin kullandığı emojiler de sosyal yapısına, yaşadıkları coğrafyaya göre değişiklik gösteriyor. Türkiye'de daha çok sevgiye yönelik içerikler, Rusya'da romantik emojiler özellikle öpücük figürü, Arabistan'da çiçek, Avustralya'da palmiye ağacı ve güneş, Brezilya'da kedi, Malezya'da el ve kol, Kanada'da bıçak, bomba içerikleri tercih ediliyor. Kültürel yaşayış, hayata bakış açıları, coğrafi bölgenin şartları ve koşulları emojilere yansıyor."
Emojlerin kullanımının artmasıyla, kelime kullanımının azaldığına dikkati çeken Kırık, evrensel dil olan emojinin, kültürel dilin zedelenmesine ve kültürel yozlaşmaya neden olduğunu anlattı.
Kırık, az kelimeyle konuşmaya başlarken bir de emojilerin ortaya çıkmasıyla ikonlarla iletişim kurmaya başlanıldığını vurgulayarak, " Beğenme işareti, 'Evet bunu onaylıyorum', kızgın surat, 'Ben buna karşı çıkıyorum' anlamına gelebiliyor. İnsanlar birkaç cümleyle düşüncelerini aktarmak yerine emojileri kullanarak düşüncelerini karşı tarafa anlatmaya çalışıyor. Bu da dilin öz niteliklerini zedeliyor ve kültürel yozlaşmanın yolunu açıyor. Bu konuda tedbir almak gerekiyor. Bu kapsamda medya okur yazarlığı zorunlu ders olarak okutulmalı." diye konuştu.