Kadınlar, Medeni Kanun ve Özgecan İçin Yürüdü
CHP Adana Kadın Kolları Başkanlığı, 17 Şubat 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanununun 89. yıl dönümünde, katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için yürüdü.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Kadın Kolları Başkanlığı, 17 Şubat 1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu'nun 89. yıldönümünde, acımasızca katledilen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için yürüdü.
Türkiye genelinde eş zamanlı olarak yapılan açıklamanın ardından Adana genelinde stantlar açan CHP'li kadınlar 'Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyorum' konulu imza kampanyası başlattı.
Özgecan Aslan'ın fotoğrafları eşliğinde Atatürk Parkı'na siyah çelenk bırakan katılımcılar adına konuşan CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, Medeni Kanun'un 89. yıldönümü için bir araya geldiklerini belirterek "Medeni Kanunlar, insanların doğumundan ölümüne kadar tüm yaşam faaliyetlerini düzenleyen kanunlardır. Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle kurduğu ilişkilerin büyük bir kısmı, medeni hukuk içinde yer almakta ve medeni hukuk tarafından düzenlenmektedir. Bir toplumun kişilere verdiği değeri anlamak için Medeni Kanun'a bakmak yeterlidir" dedi.
"MEDENİ KANUN, EŞİTLİĞE BÜYÜK KATKI SAĞLADI"
Medeni Kanun'un 17 Şubat 1926'da yürürlüğe girdiğini hatırlatan Av. Çinkılıç, Türk Medeni Kanunu'nun eski hukuk düzeninden tamamen farklı, çağdaş, laik ve yepyeni bir düzenleme ve anlayış getirdiğini vurguladı. Medeni Kanun'un en belirgin yanının kişisel hak ve özgürlüklere kattığı anlam olduğuna işaret eden Av. Rukiye Çinkılıç, şunları söyledi:
"Dönemin koşulları göz önüne alındığında, kadınlar açısından taşıdığı değer en önemli özelliğidir. Devrimci, laik ve demokratik yapısı ile kadınların eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesine sunduğu katkı çok önemlidir. Kadın erkek eşitliğine sağladığı katkı, eski mülkiyet anlayışı ve sisteminin tümüyle terk edilmesi, yenilikçi yapısı, yurttaş kavramanın altının çizilmesi, hiçbir sınıf ve zümrenin ayrıcalığını kabul etmemesi, birey ve toplum arasındaki dengeyi oluşturmaya çalışmasıyla, yaşadığımız coğrafyada örnek oluşturan toplumsal gelişime damgasını vurmuştur. Medeni Kanun'un kabulünden bu yana geçen süre içinde kadınlar, kazanılmış haklarını daha ileriye taşıma mücadelesini hep sürdürmüşler, kadın birlikteliği ve gücü ile de ciddi kazanımlar elde etmişlerdir. Bugün geldiğimiz noktada ise; kadın erkek eşitliğine inanmayan, kadın bedeni ve yaşamı üzerinde tahakküm kuran, kadınları toplumsal hayattan uzaklaştıran bir ideolojik saldırı ile karşı karşıyayız. Bu süreçte deneyimlerimizi paylaşmak, gücümüzü biraraya getirmek, ortak eylem ve ortak söylemde buluşmak oldukça önemlidir."
SLOGANLAR VE ALKIŞLARLA YÜRÜDÜLER
Medeni Kanun'un kabul edilişinin yıldönümü 17 Şubat'ta kazanılmış hakların korunması ve yeni hakların elde edilmesi mücadelesinde, üzerlerine düşeni yapmaya ve haklarına sahip çıkmaya devam edeceklerini kaydeden CHP Adana Kadın Kolları Başkanı Av. Rukiye Çinkılıç, "Bu yoldan asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyor, kadın dayanışmasının gerekliliği adına İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği'nin açtığı 'Medeni Kanunuma Sahip Çıkıyorum' imza kampanyasına desteğimizi sunuyoruz. Birleşe, birleşe kazanacağız" ifadelerini kullandı.
Atatürk Parkı'nda çeşitli sivil toplum örgüt temsilcileri, parti örgütleri, milletvekili aday adayları ve birçok erkeğin de destek verdiği açıklamanın ardından Atatürk Anıtı'na siyah çelenk bırakıldı. Eyleme katılanlar, 'Özgecanlar ölmez', 'Özgecan masumdur, hesabı sorulsun' sloganları eşliğinde İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Eyleme katılan kadınlar gözyaşlarına hakim olamadı. - ADANA