Kadınlara Dika'dan 2 Milyonluk Proje Desteği
GAP BKİ “Sosyal Kültürel ve Ekonomik Destek Programı” kapsamında DİKA’nın teknik destek ve iş birliğiyle geliştirilen Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyon TL bütçeli “Öğren Kazan-Üret Kazan Projesi” GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 2018 yılında desteklenmeye hak kazandı.
GAP BKİ "Sosyal Kültürel ve Ekonomik Destek Programı" kapsamında DİKA'nın teknik destek ve iş birliğiyle geliştirilen Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin 2 milyon TL bütçeli "Öğren Kazan-Üret Kazan Projesi" GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 2018 yılında desteklenmeye hak kazandı.
DİKA'dan yapılan açıklamada, "Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile yaptığı iş birliği çerçevesinde GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin (GAP BKİ), 'Sosyal Kültürel ve Ekonomik Destek Programı' kapsamında sunmuş oldukları 'Öğren Kazan-Üret Kazan' adlı projeleri GAP BKİ tarafından başarılı bulunarak desteklenmeye hak kazandı. Toplam bütçesi 1 milyon 994 bin TL olan projenin amacı Mardin ili ve çevresinde eğitim odaklı olarak kadınların istihdam edilmesini sağlamaktır. Bu istihdam da kadınlara yönelik dikiş kursu, el sanatları kursu ve engelli kadınlara yönelik sinema etkinlikleri verilerek kadınların sosyo-ekonomik düzeylerini yükseltmektir. Burada hedef kitle 18-45 yaş arası kadınlar ile özellikle engelliler olacaktır" denildi.
"El sanatları ve dikiş atölyeleri açılacak"
DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ proje hakkında yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
"Ülkemizde ve özellikle ilimizde kadınların sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı konumda oldukları görülmektedir. TÜİK verilerine göre 800 bin nüfuslu Mardin ilimizde 400 bin civarında kadının olduğu göz önünde bulundurulduğunda çocuk ve yaşlılar çıkarıldığında hedef kitlenin 130-150 bin kadın olduğu görülmektedir. Proje ile birlikte el sanatları ve dikiş atölyeleri açılacak olup bu atölyelerde giyim üzerine çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca kadınlarımıza psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmeti verilecektir. Sinema salonu açılıp engelli bireylere göre dizayn edilerek engelli bireylerinde bu etkinlikten yararlanmaları sağlanacağından bu çalışmanın ne denli kıymetli olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca Ajansımız faaliyet gösterdiği dört ilde kamu kurum ve kuruluşlarına proje yazarak kendilerine teknik destek sağlamaktadır. Bunu da amaca yönelik olarak sürdürülebilir bir şekilde yapmaktadır" dedi.
"60 kadına sürekli iş imkanı sağlanacak"
Proje kapsamında 60 kadına sürekli iş imkanı sağlanacağını ifade eden DİKA Genel Sekreteri Altındağ, "Projenin hayata geçirilmesiyle kadınlara yönelik spor salonu yapılarak 18-45 yaş arası kadınlar spor eğitmeniyle birlikte burada faaliyet gösterecektir. Spor yapan kadınların daha sağlıklı ve formda olmasına katkı sağlanacaktır. Kreş imkanı sağlanarak kursiyerlerin çocukları ve spor etkinliğinden yararlanacak kadınların çocuklarına hizmet verilecektir. Böylece kadın kursiyerlerin çocuklarının kreşe gelmesiyle çocukların eğitilmesi, sosyalleşmesi ve becerilerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklerle kadınların sosyalleşmesi ve dolayısıyla eğlenmesi sağlanacaktır. Festival etkinliği düzenlenecek olup bu etkinlik ile ülkenin her tarafında yapılan kadın emekleri Mardin'de festival şenliği şeklinde sergilenecektir. Gezi etkinlikleriyle kadınların kültürel kaynaşması sağlanacaktır. Çarşının işlek bir yerinde ürün sergileme ve satış mağazası kurulacaktır. Böylece projenin sonunda 60 kadına sürekli iş imkanı sağlanacaktır. Kurslardan mezun olan kadınların en az %50'si kendi evlerinde üretim yapacaklardır. Kadınları sosyo-ekonomik ve psiko-sosyal yönden güçlendirecektir. Engelli bireylerde sosyal ve kültürel yönden aktif hale gelecektir. Ev ekonomisine katkı sağlayan kadınlar eşleri ve çocuklarıyla daha mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürecektir" diye konuştu. - MARDİN