Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması Projesi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Asan: "Yaşlarına bakmaksızın 40, 50, 60, kadınları ortaokul ve lise mezunu yapmaya çalışacağız. 'Zamanında treni kaçırdım, artık ben okuyamam' demek ...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, "Yaşlarına bakmaksızın, 40, 50, 60, kadınları ortaokul ve lise mezunu yapmaya çalışacağız. 'Zamanında treni kaçırdım, artık ben okuyamam' demek mümkün olmayacak. Bu sisteme adapte olmalarını sağlayacak her türlü çalışmayı bitirdik" dedi.
Asan, Bakanlık, Dünya Bankası Türkiye Ofisi Direktörlüğü ve İsveç Büyükelçiliğince bir otelde düzenlenen Kadınların Ekonomik Fırsatlara Erişiminin Artırılması Projesi Tanıtım Toplantısı'nda, kadınların eşit fırsat ve imkanlardan yararlanarak ekonomik ve sosyal hayata katılımının, kalkınma ve barışın sağlanması, demokrasinin güçlenmesinin en temel koşulu olduğunu söyledi.
Kadın erkek arasında eşitliğin sağlanmasının önemine işaret eden Asan, Türkiye'de kadın erkek eşitliği, fırsatlara eşit erişim konularında yasal altyapının çok güçlü olduğunu ancak uygulamada ve özellikle iş hayatı ile karar alma mekanizmalarında halen sorunlarla karşılaşıldığını bildirdi.
Ancak bunun sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirten Asan, "Herkesin önünde engeller var ama kadınların önünde aşılması daha zor olan engeller var" diye konuştu. Türkiye'de kadın istihdamının temel sorun alanlarından biri olduğunu dile getiren Asan, bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
-"Pozitif ayrımcılık konusunda engelleri ortadan kaldırmaya çalışıyoruz"
Aşkın Asan, Türkiye'de pozitif ayrımcılık konusunda hem kanunlar nezdinde hem de uygulamada engelleri ortadan kaldırmak için çalıştıklarını ifade etti.
Asan, 6111 sayılı Kanun'da "İşveren kadın çalıştırıyorsa, yeni aldığı çalışan kadınsa, onun sosyal sigorta primleri 5 yıl süreyle devlet tarafından ödenir" şeklinde bir teşvik bulunduğunu hatırlatarak, "Bu teşviği devam ettirmeyi düşünüyoruz. Hatta 5 yıl değil tamamıyla ucunu serbest bırakma şeklinde de çalışmamız var" diye konuştu.
Kalkınmanın en önemli faktörlerinden birinin kadın istihdamı olduğuna işaret eden Asan, "Ancak bu çocuk sahibi olmamaya bir neden değil. Ona göre politikalar üretip, tedbir almanız gerekiyor ki iş ve ev yaşamına uyumlu şekilde devam edebilsin" dedi.
-Bakanlık, kreşlerle ilgili çalışma yapıyor
Kreş desteği mekanizmasının çok etkili işlemesi gerektiğini ifade eden Asan, ancak Türkiye'de kreş fiyatlarının oldukça yüksek olduğunu söyledi. Anne ve babaların, kreşin hem iyi hem de fiyatının uygun olmasını istediklerini anlatan Asan, "Bununla ilgili birçok çalışma yaptık, Dünya Bankası ile etraflıca çalışıp güzel bir rapor da oluşturduk. İnşallah önümüzdeki günlerde, bu konuda çalışmış olduğumuz paket birçok sorunun üstesinden gelecek, yenilikleri de içerecektir" dedi.
Proje hakkında bilgi veren Asan, 4,5 milyon dolarlık projenin üç bileşeninin, kadın temelli politika oluşturmanın güçlendirilmesi, bilgi ve farkındalık artırma ile kadın kooperatiflerinin desteklenmesi olduğunu dile getirdi.
Aşkın Asan, sözlerine şöyle devam etti:
"Kreşle ilgili bir sorun var, düşündük taşındık, dedik ki 'Niye kadınlar kreş kurmasın?' Hem kadın için iyi bir istihdam olur, niye bunu yapmasınlar? Yaptığımız analizler sonucunda Türkiye'de de uygulama örneklerini çok inceledik. Buradan elde ettiğimiz çıkarımlar, 'Daha derli toplu ve sorunları da ortadan kaldırmış şekilde bu modelin pilot çalışmasını yapalım ve bu şekilde yaygınlaştırılsın' düşüncesine getirildi."
Kadın eğitiminin önemine işaret eden Asan, "Yaşlarına bakmaksızın, 40, 50, 60, okuma yazmayı artık geçtik, kadınları ortaokul ve lise mezunu yapmaya çalışacağız. 'Zamanında treni kaçırdım, artık ben okuyamam' demek artık mümkün olmayacak. Bu sisteme adapte olmalarını sağlayacak her türlü çalışmayı bitirdik" ifadesini kullandı. - Ankara