"Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkı"
Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi, kadınlara seçme seçilme hakkı verilişinin 78. yıl dönümünde kadın üyelerini bilgilendirdi.
Bursa Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından kadınlara seçme seçilme hakkı verilişinin 78. yıldönümünü sebebiyle düzenlenen toplantıda, kadınların günümüzde yaşadığı sıkıntılar ve bu sorunların çözümü için yapılması gerekenler konuşuldu.
Bursa Kent Konseyi ofislerinde düzenlenen toplantıya AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Sünay Özkul, Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Avukat Sibel Özbudak, Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Lütfi Taşçı, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ayşe Hacıoğlu, Kadın Meclisi Başkanı Kadriye Sarıbıyık ile çalışma gruplarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle kadın muhtarlar katıldı.
Örnek çalışmalar
Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, gönüllülerin desteğiyle Türkiye'nin en büyük kent konseyi olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi. 4 meclis ve 32 çalışma gurubunun bulunduğunu dile getiren Pala, tüm gönüllülerin örnek çalışmalar yaptığını kaydetti. Kent konseylerinin belediyelerle işbirliği içerisinde çalışması gerektiğini belirten Pala, Bursa'da bunun en güzel örneğinin sergilendiğini ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin sosyal çalışmalara yatkın biri olmasının Bursa için şans olduğunu anlatan Pala, 3 yılda 4 bin 500 faaliyet yaptıklarını da hatırlattı. Pala, bu başarının elde edilmesini sağlayan gönüllülere, çalışma gruplarına ve meclislere teşekkür etti. Kadınların günden güne güçlendiğini söyleyen Pala, bu durumun ülkenin faydasına olduğunu dile getirdi. Bursa Kent Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Ayşe Hacıoğlu ise, hangi siyasi görüşten olursa olsun her kadının kendini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.
"Atatürk'e minnettarız"
Panelde konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Kadriye Sarıbıyık, 78 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren Mustafa Kemal Atatürk'e minnettar olduklarını söyledi. Bilinçli kadının toplumun temel taşı olduğunu belirten Sarıbıyık, Bursa'da yaşayan kadınların kendi sıkıntılarına sahip çıkması için çalıştıklarını ifade etti. Kadınların kamusal alanlara katılımını ve sosyal yönden gelişimini amaçladıklarını söyleyen Sarıbıyık, geliştirdikleri projelerle kadınların sorunlarına çare aradıklarını belirtti.
"Türk kadını çok çalışkandır"
Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik ise TBMM'de kadınlara yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 5 Aralık'ın Türk kadını için bir zafer kazanma süreci olduğunu ifade eden Çelik, kadınların seçme ve seçilme haklarını sonuna kadar hak ederek aldığını dile getirdi. Toplumun yarısını oluşturan bir kesimin karar alma mekanizmalarında yer almamasının mümkün olmayacağını söyleyen Çelik, Atatürk'ün gelecekte bu yönde sıkıntılar yaşanabileceğini görerek kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesini sağladığını kaydetti. 80'li yıllarda ise seçilmiş kadın sayısı yok denecek kadar azaldığını söyleyerek bunun iyi yorumlanmasını isteyen Çelik, "Demokrasi ve kalkınmanın olduğu süreçlerde hak ve özgürlükler için daha gayretli çalışılıyor. Günümüzde kadınların sürecin içerisinde daha fazla yer almasını ve kalıcı olmalarını sağlamalıyız. Türk kadını çok çalışkandır. Bunu hep birlikte başarabiliriz. Daha hızlı mesafeleri ancak kadının da erkeğin de katkısıyla alabiliriz. Kadınlara karar alma mekanizmalarında yer vererek ne kadar değerli olduklarını da toplum göstermelidir. Genel seçimlerde kadın oranları büyük artış göstermiştir. Yerel seçimlerde de artan ivmenin yaşanmasını arzu ediyoruz. Bunun yanında talep de olmalıdır. Kadınlarımız yerel seçimleri iyi değerlendirmelidir" dedi.
Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Avukat Sibel Özbudak ise kadın erkek eşitliğinin, toplumun çağdaş değerlerle ve demokrasiyle ne ölçüde buluştuğunun göstergesi olduğunu ifade etti. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların siyasette eşit sayıda temsil edilememesinin, her şeyden önce bir demokrasi sıkıntısı olduğunu anlatan Özbudak, kadın erkek eşitliğinin anayasada, medeni kanunda, iş kanununda, ceza kanununda, yönetmelikte, genelgede olmasına karşın eğitimde, istihdamda, karar mercilerinde, siyasette ve yaşamda olmadığını savundu. Milletvekillerinin sadece yüzde 14'ünün kadın olmasına dikkat çeken Özbudak, 81 şehrin sadece 2'sinde belediye başkanlıklarının kadınla temsil edildiğin anlattı. Özbudak, "Bizce Anayasa 10. maddeye "Seçimle ve atamayla gelinecek konumlar için her bir cinsin en az yüzde 30 oranında temsil ve katılımını fiilen sağlayacak şekilde özel önlemler alınır" cümlesi eklenmelidir. Kadınların yüzde 19'u okuma yazma bilmiyor, eğitimde fırsat eşitliği yok. Kadın istihdamı yüzde 22.2'dir. Her üç kadından biri aile içi şiddet mağduru, namus adına işlenen kadın cinayetleri; 2003'te 83, 2005'te 164, 2005'te 317, 2006'da 663, 2007'de 1011 ve 2008'de 806, 2009'da 976, son yedi yılda yüzde 1400 arttı. Yapılacak seçimde, TBMM'ye en az 185 kadın milletvekili seçilirse, inanıyoruz ki, bu olumsuz tabloyu değiştireceklerdir" dedi.
Bursa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Dr. Sünay Özkul, Bursa Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) hakkında kadınlara bilgi verdi. Kadınların arasında hala sıkıntılara duyarsız kalan bir kesimin olduğunu söyleyen Özkul, "Bursa'da şiddete uğrayan kadınların oranı ülke ortalamasının altında, fakat birçok kadın ilgili yerlere başvurmuyor. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü kurulmasıyla birlikte kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi amacıyla yasal önlemler alındı" dedi.