Kadir Has Üniversitesi'nde Post Truth Konuşuldu?
?Kadir Has Üniversitesi'nde Post Truth konuşuldu?
?Kadir Has Üniversitesi'nde Post Truth konuşuldu?
İSTANBUL (DHA) - Kadir Has Üniversitesi'nde Post Truth konuşuldu.
Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsünde 1 gün boyunca süren etkinlikte sektörden ve akademi dünyasından birçok konuşmacı yer aldı. Moderatörlüğünü Kadir Has Üniversitesi'nden Dilara Eldaş Baş'ın yaptığı konferansa konuşmacı olarak Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, Kadir Has Üniversitesi'nden Sarphan Uzunoğlu, Kültür Üniversitesi'nden Orhan Şener, Anadolu Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ufuk Eriş, Al Jazeera Türk'ten Şükrü Oktay Kılıç, SosyalMedyaTV. com'dan Yalçın Arı, Kadir Has Üniversitesi'nden Doç. Dr. Özlem Yanardağoğlu, DoğrulukPayi.com'dan Baybars Örsek, Teyit.org'dan Mehmet Atakan Foça katıldı.
'DOĞRU' NİYE BİZİM DERDİMİZ OLMAKTAN ÇIKTI?
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve Yeni Medya konferansına da konu olan 'Post Truth' tabiri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ise ise şöyle konuştu:
"Yeni Medya Konferansını son 6 yıldır düzenliyoruz. Her sene de yeni medya içinden problemleştirdiğimiz bir konuyu öne çıkarıyoruz. Bu senenin teması Post Truth'tu. Özellikle Türkçeye çevirmedik çünkü kavram daha yeni kullanılıyor. Daha doğrusu tarihi eski ama popülerleşmesi çok yeni. Türkçe olarak tam karşılığı oturmuş değil. Bugün de zaten bunu tartışıyoruz. Post truth bence bir siyasal kültür. Doğrunun, doğrulamanın önemini kaybettiği, hakikat ötesine başvurulduğu bir süreci anlatıyor. Yeni medya da bunu hızlandıran bir şey. Üzerimize bilgi yağıyor, yeni medya bize o bilgileri doğrulama imkanı da sunuyor ama onun çok peşinde koşmuyoruz, hakikat artık derdimiz olmaktan çıkmış. Sorulması gereken şey şu; 'doğru' niye bizim derdimiz olmaktan çıktı? Bunu sağlayan ortam ne? Sosyolojik ve siyasal analizlere ihtiyaç var. Çünkü küresel bir duruma işaret ediyor. Türkiye de bunun bir parçası tabi ve içinde bulunduğumuz siyasal iklimle çok ilgili. Hiçbir teknoloji bizi bir yere götürmez biz teknolojiyi bir yere götürürüz. Bu yüzden teknolojiyi nasıl kullandığımız çok önemli. Dijital okuryazarlık derken bunu kastediyoruz. Sonuçta teknolojiyi insan kullanıyor. Onu yalan söylemek için de kullanabiliriz, yalanın yalan olduğunu ortaya çıkartmak için de kullanabiliriz."
Konferansta konuşan Dogrulukpayi.com Kurucusu Baybars Örsek ise şunları söyledi:
"Doğruluk.payi.com, Fact-Check alanında Türkiye'deki ilk çalışma. Google ile birlikte dünyadaki 118 farklı Fact-Check kurumuyla bir ortak çalışma gerçekleştiriyoruz. Google dünyada internet kullanıcılarının haber alma alışkanlıkları arasında birinci tercih. Her birimiz internette bir bilgi ararken ilk başta Google'a soruyoruz. ve Google'ın bize gösterdiği arama sonuçlarına bakıyoruz. Bu arama sonuçları içerisinde doğruluk payı olarak biz ilgili içeriğin doğru olup olmadığını, bir algoritma çerçevesinde ölçüp Google araması yapan kullanıcılara sunmuş olacağız. İnternet sitemize yüklediğimiz bir şema var. Bizim bütün içeriklerimizin içerisinde ilgili bir aktör, bu aktörün söylediği bir iddia, bu iddianın bizim tarafımızdan ölçülmüş bir skoru var. Biz bunları Google'ın altyapısıyla entegre ederek yapmış olduğumuz çalışmaları Google araması yapan kişilere göstereceğiz. Siz x bir siyasi aktörün dediği bir şeyin doğru olup olmadığını ararken bununla ilgili doğruluk payının yapmış olduğu analizle karşılaşacaksınız ve bu bilgiyi kullanıp kullanmama konusunda elinizde bir farklı veri daha olmuş olacak böylece daha sağlıklı bilgi paylaşma ve daha sağlıklı bilgi tüketme imkanını sağlamış olacağız."
(FOTOĞRAFLI)
(Tür: İstanbul)