Haberler

Kafkasya'nın Asırlık Çınarları Proje Konusu Oldu

Güncelleme:
Abone Ol

Kafkasya'nın Yüzleri Projesi kapsamında bölgede 100 yaşını aşmış kişilerin hayat hikayeleri, beslenme biçimleri, kültürleri ile aile yapıları inceleniyor.

DENİZ AÇIK - GÜNAY NUH - Kafkasya Üniversiteler Birliği tarafından hazırlanan "Kafkasya'nın Yüzleri Projesi" kapsamında bölgede 100 yaşını aşmış kişilerin hayat hikayeleri, beslenme biçimleri, kültürleri ile aile yapıları inceleniyor.

Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birliğe 14 ülkeden 81 üniversitenin üye olduğu belirterek, birliklerinin somut iş birlikleriyle desteklendiğini kaydetti.

Bölge üzerinde yoğun çalışmalar yaptıklarını ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu:

"Kafkasya coğrafyası, bizim kaderimiz. Kafkasya, 'uzun ömürlüler diyarı'dır. Kafkasya'nın Yüzleri Projemiz bulunuyor. Projemiz bir yıldır devam ediyor. Bu bölgede 100 yaşını aşmış insanların hayat hikayelerin derliyoruz, fotoğraflarını ve görüntülerini çekiyoruz. Şarkı, türkü söyletip, anılarını derliyoruz. Onların yaşam öyküleri, beslenme alışkanlıkları, folklorik ve etnografik kültürleri içindeki yerlerini tespit etmek ve dünyayla paylaşma fikrimiz vardı. Canlı bir kültür tarihinin 100 yıl öncesine ulaşıyoruz. Her insan 100 yıllık bir kültür birikimini bize taşıyor."

-"Beslenmelerinde birinci sırayı yoğurt alıyor"

Korkmaz, proje kapsamında Gürcistan, Kazakistan, Azerbaycan, Çeçenistan, Dağıstan, Nahçıvan, İran ve Türkiye'den derlemeler yaptıklarını bildirdi.

Çalışma kapsamında ulaştıkları kişi sayısının şu ana kadar 100'ü aştığını anlatan Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çalışmayı sürdüreceğiz. Asırlık çınarlardan öğreneceğimiz o kadar hikayeler, dersler var ki anlatamam. İşe bağlılık ve işini yapma azmi, insana yaşama azmi veriyor. Kafkasya coğrafyasındaki 100 yaşındaki kişilerin hepsi çalışan ve hayatın içinde olan insanlar. Neşeliler, pozitif enerji dolular. Bu proje, onların beslenme alışkanlıklarını tespit etmemizi sağladı. Uzun ömürlü insanların beslenmelerinde birinci sırayı yoğurt alıyor. Sade ve doğal besleniyorlar. Aile bağları çok güçlü. Çalışma tamamlanınca onların bir belgesel olarak paylaşacağız." - Ardahan

Kaynak: AA / Güncel

Ramazan Korkmaz Kafkasya Ardahan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title