"Kağıthane Tarih Envanteri"
Güzel bir sunumla tanıtılan kitap, izleyenlerde hayranlık uyandırdı.
Kağıthane İlçe tarihini derleme çalışmalarından biri olan "Kağıthane Tarih Envanteri" ismini taşıyan Kaynak Kitap, AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu'A.akın varıcı'er ve Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın da katılımıyla, Belediye Nikah Salonunda düzenlenen muhteşem bir program dahilinde halkımızla buluşturuldu.
20 Ocak 2012 Cuma günü saat 20:00 da, kalabalık bir protokolün de katılımıyla yapılan tanıtım, görsel sunum ve kitap hakkındaki değerlendirmelerle yaklaşık iki saat sürdü. Program devam ederken 784 sayfadan oluşan büyük boy "Kağıthane Tarih Envanteri" isimli Kaynak Kitap, salondaki davetlilere dağıtıldı.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç'ın ev sahipliği yaptığı programa, AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kağıthane İlçe Kaymakamı A. Akın Varıcıer, AK Parti Kağıthane İlçe Başkanı Sami İlhan, AK Parti Kağıthane Kadın Kolları Başkanı Meryem Tekbıyık, BBP İlçe Başkanı Adem Mamaç, HAS Parti İlçe Başkanı Nazım Aydın, Türkiye Partisi İlçe Başkanı Cemil Öğütcü, CHP İlçe Başkan Yardımcıları, Kağıthane Kadın Meclisi Başkanı Nuran Sevinç, Kağıthane Spor Müdürü Servet Akgün, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Muhammet Çayır, Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, Muhtarlar, Oda ve Dernek Başkanları, STK Temsilcileri, Kanaat Önderleri, Birim Müdürleri, Basın Mensupları ve vatandaşlar katıldılar.
Kitabın hazırlanmasında büyük emeği geçen Başkan Danışmanı Hüseyin Irmak, görsel sunumlar eşliğinde eserin tanıtımını yaparken, bilgi ve belgelerin toplanmasıyla birlikte, çalışmaların 2 yıl sürdüğünü ifade etti. İlçedeki yaklaşık 63 noktayla ilgili bilgi içeren eserin, Kağıthane'nin tarihi kimliğini ortaya çıkardığını vurgulayan Hüseyin Irmak, İlçenin Toplumsal Tarihini ortaya çıkarmak için, bölgede eskiden beri ikamet eden yaşlılardan ve kanaat önderlerinden oluşan 9 kişilik bir ekiple çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. İlçede kültürel çalışmalarında devam ettiğini söyleyen Irmak, bu alanda da büyük adımlar atılacağını ifade etti.
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, gelen misafirleri saygıyla selamlayarak katılımlarından dolayı teşekkür etti. Sayın Fazlı Kılıç, kitabın hazırlanmasında yoğun bir çalışma sergileyip, sunumunu güzel bir şekilde gerçekleştiren Hüseyin Irmak'a da ayrıca teşekkür etti. Tarihi Demiryolunu ortaya çıkardıkları gibi Osmanlıdan bu yana Kağıthane'yle ilgili birçok Belgeyi de gün yüzüne çıkararak bir arşiv oluşturduklarını söyleyen Başkan Fazlı Kılıç, bu çalışmaların neticesinde Milli Arşiv Sitesinin Kağıthane'ye kazandırıldığını ifade etti. Elde edilen belgelerden edinilen bilgilerle, ata yadigarı birçok etkinliğin, orijinaline uygun olarak Hasbahçede tekrar hayata geçirildiğine vurgu yapan Fazlı Kılıç, aynı hassasiyetle restorasyon çalışmaları yaparak, tarihi mekanları halkımızın hizmetine sunduklarını söyledi. Köklerinden kopmadan Kağıthaneyi gelecek yüzyıllara aktarma gayretinde olduklarını ifade eden Kılıç, bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kağıthane İlçe Kaymakamı A. Akın Varıcıer, sunumda dramatik de olsa güzel mesajlar aldıklarını ifade ederek, bu kentlilik bilincinin ilçe okullarında ders konusu olarak sunulması temennisinde bulundu. Varıcıer, Belge içerikli bu eseri Ülkeye kazandıran Başkan Fazlı Kılıç'a ve Hüseyin Irmak'a teşekkür etti.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dünyadaki diğer metropollerle İstanbul arasındaki farka değinerek, kendini yenileyerek gelişen bir şehre sahip olduğumuzu söyledi. Kağıthane'nin örnek bir İlçe olarak gelişmesine değinen Ortaylı, Fazlı Kılıç'a çalışmalarında başarılar diledi.
Prof. Dr. Türkan Dağoğlu, Çapa Tıp Fakültesine 30 yıldır Kağıthane'deki çamur deryasından gittiğini, ama şimdi, eski Sadabadın yeniden canlandırılmasıyla gerçek kimliğine kavuşturulduğunu ifade ederek, Belediye Başkanına ve emeği geçenlere teşekkür etti.