Kahramanmaraş Belediyesi Tam Buğday Ekmeği Sempozyumunda
Kahramanmaraş Belediyesi, Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Sempozyumu" na katıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikasının, çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa düzenlediği "Tam Buğday Ekmeği Yaygınlaştırma Sempozyumu" Ankara Rixos Grand Hotel'de gerçekleştirildi.
Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar'ın Düzenleme Komitesi Başkanlığını yaptığı sempozyuma; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ankara Valisi Alâaddin Yüksel, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, Oda başkanları, Kahramanmaraş Belediyesini temsilen İşletme ve İştirakler Müdür V. Dr. Ali Rahmi Kaya, Yaşar Kaymak ve Gıda Mühendisi A. Emin Sarıyıldız'ın yanı sıra bilim adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış Konuşmaları ile başlayan sempozyumda bir konuşma yapan Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker gıda güvenliğine önem verdiklerine de değinerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gıda güvenliği ile ilgili büyük mevzuat çalışmaları gerçekleştirdik.
102 yönetmelik yayımladık. Bu konudaki çalışmalardan biri ise ekmek ile ilgili; zorunlu kepek oranı artıyor, tüketici sağlığı için tuzu azaltıyoruz, ekmek satışı yapılan her yerde tam buğday ekmeğinin bulundurulması mecburiyeti getiriliyor. Ekmek her yerde satılamayacak ve mutlaka hijyen koşulları olacak."dedi.
Ankara Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar ise; 100 kilo buğdaydan 65 kilo un alındığını, geri kalan 35 kilogram ise kepeğe ayrıldığını kaydetti. Buğdayın kabuklarında bulunan vitamin ve minareler kepek olarak atılıyor. Oysa tam buğday ununda yaptığımız çalışmalar ile 100 kilo buğdaydan 95 kilogram un elde ediyoruz. Böylece tüm vitaminler unda kalıyor" diye konuştu.
Tam buğday ekmeğinin sağlık için de oldukça faydalı olduğunu söyleyen İlkbahar, "İnsanımızın sağlığının devamlılığı için doğru ekmek seçimi oldukça önemlidir. Şeker hastalığından obeziteye kadar birçok hastalığın da önlenmesinde lif oranı yüksek tam buğday unlu ekmek faydalıdır" dedi.
Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz İşletme ve İştirakler Müdür V. Dr. Ali Rahmi Kaya ise, tahıl tanesi üç bölümden oluşur; tohum, unsu öz (endosperm) ve kepek. Günümüzde un üreticileri tahılların besleyici tohum kısmını ayırmakta ve una katmamaktadır.
Bu nedenle unlu mamullerin birçoğu bu besleyici değerlerden yoksundur. Beyaz buğday unu vitamin ve minerallerin yüzde 80'ini, lif içeriğinin yüzde 93'ünü kaybetmiştir. Tam buğday ekmeği ise kepek ekmeğine göre daha doğal oranda tohum ve kepek içerdiği için daha tercih edilir ekmek olmuştur.
Bu nedenle 2011 yılının ilk aylarında yapılan AR-GE çalışmaları sonunda Kahramanmaraş Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürlüğü Halk Ekmek Fabrikası olarak "Tam Buğday Ekmeği" üretmeye başladık. Herhangi bir yasal zorunluluğumuz olmamsına rağmen, halkımızın sağlığını düşünerek tam buğday ekmeğini ön plana çıkardık. 2012 yılı içerisinde tam buğday ekmeği üretimizi maksimum düzeye çıkarmayı planlıyor ve "SAĞLIKLI YARINLAR İÇİN, TAM BUĞDAY EKMEĞİ" diyoruz dedi.
Geçmişten bu yana Ekmeğe verilen önemi sempozyuma katılan hemşehrimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak'ın 'Dünyada ve Türkiye'de Tam Buğday Ekmeği ve Kepekli Ekmeklerle İlgili Yasal Düzenlemeler" konulu sunumunda paylaştığı Sultan II. Beyazid Han Zamanında çıkartılan kanun çok güzel özetliyor.
"Ekmekçiler, standart olarak alınan ekmeği narh üzere pâk işleyeler, eksik ve çiğ olmaya.
Ekmek içinde kara bulunursa ve çiğ olursa, tabanına sopa uralar; eksük olursa tahta külâh uralar veyahud para cezası alalar.
Ve her ekmekçinin elinde iki aylık, en az bir aylık un buluna.
Tâ ki, aniden bazara un gelmeyüb Müslümanlara darlık göstermeyeler.
Eğer muhâlefet edecek olurlarsa, cezalandırıla."
"Değirmenciler gözlene; değirmende tavuk beslemeyeler ki, halkın ununa zarar etmeye.
Ve âdetlerinden artuk almayalar ve iri öğütmeyeler ve kesmüklü buğdayı değiştirmeyeler ve illâ muhkem ve müntehî hakkından geleler."