Kainat İlmi Dersinde 'Evren' Konusu İşlendi
Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinin Kainat İlmi dersinin bu haftaki konusunda ’Evren’ işlendi.
Adıyaman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinin Kainat İlmi dersinin bu haftaki konusunda 'Evren' işlendi.
Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Eda Sonbaş'ın konuk olduğu Merkezi Derslikler Binası Yunus Emre Konferans Salonundaki derse İslami İlimler Fakültesi Dekanlık görevini de yürüten Rektör Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Seyit Temir ve Prof. Dr. Hasan Solmaz ile dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Evren, başlangıç ve büyük patlama, evrenin boyutları, gözlemler, kuvvetlerin doğası,gezegenler ve Adıyaman'daki astrofizik çalışmaları ile ilgili bilgiler aktaran Doç. Dr. Eda Sonbaş, yapı içerisinde bir hiyerarşi bulunduğundan bahsetti.
Doç. Dr. Sonbaş, "Evrenin genişlemesinin ne anlama geldiği kısaca şu şekilde özetlenebilir. Aralarında çok büyük mesafeler olan iki cisim olsun. Zaman içerisinde evrenin genişlemesi sonucunda cisimler arasındaki mesafe artacak ancak cisimlerin boyutları değişmeyecektir" dedi.
'Karadelikler' konusuna da değinen Doç. Dr. Sonbaş, "Büyük kütleli yıldızlar yaşamlarının sonunda ya bir nötron yıldızı yada karadelik olurlar. Şimdiye kadar elde edilen bilgiler karadeliklerin tüm galaksilerde bulunduğunu göstermiştir. Hatta bizim de içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisinin merkezinde büyük kütleli bir karadelik vardır. Evrende dört temel kuvvet vardır. Bu kuvvetler kütleçekim kuvveti, elektromanyetik kuvvet, güçlü nükleer kuvvet ve zayıf nükleer kuvvettir. Bunların hepsi birbirinden farklı şiddete ve etki alanına sahiptir" ifadesini kullandı.
Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Sonbaş dersin sonunda öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. - ADIYAMAN