Haberler

Kalaycılar "Bayram" Mesaisinde

Abone Ol

Burdur'da geçmiş dönemlerde çekiç seslerinin eksik olmadığı, kentin hareketli noktalarından ancak yıllar içinde sessizliğe bürünen Ateşli Sanatkarlar Çarşısı'nda Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor.

MUSTAFA ÜNAL UYSAL - Burdur'da geçmiş dönemlerde çekiç seslerinin eksik olmadığı, kentin hareketli noktalarından ancak yıllar içinde sessizliğe bürünen Ateşli Sanatkarlar Çarşısı'nda Ramazan Bayramı dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor.

Yitirilen meslekler grubu içinde yer alan ve sayıları giderek azalan kalaycılar, Ramazan Bayramı dolayısıyla işleri yetiştirebilmek için ocakların önünde ter döküyor. Çarşıdaki kalaycılar, bayram tatlılarının hazırlandığı tepsileri, tabakları kalaylamak için yoğun mesai harcıyor.

İşlerinin zahmetine rağmen hem mesleklerini yaşatmaya hem de bayram geleneğini sürdürmeye çalışan kalaycılar, zamana ve gelişen teknolojiye direniyor.

Kentte kalan 3 kalaycıdan biri olan 47 yıllık kalay ustası Muharrem Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe 15 yaşında başladığını söyledi.

Ramazanda sıcağa aldırış etmeden çalıştığını ifade eden Eren, geçmiş yıllarda çarşıda çok sayıda kalaycı ve bakırcı bulunduğunu ancak zamanla bu mesleklerin sayısında büyük düşüş olduğunu dile getirdi.

Eren, çırak bulmakta sıkıntı çektiklerini belirterek, "İlk önce burada 300-500 insan vardı, kalay ve bakır üzerine çalışan. Sanayi olduğu gibi kalaycı, bakırcı, demirci... Çok esnaf vardı burada. Şu an 3 kalaycı, bir bakırcı kaldı. Zahmetli iş. Bir tabağı 3-4 kere elden geçiriyoruz. Olmadı, bir daha yapıyorum." diye konuştu.

"Sahurda da çalışıyoruz"

Burdur ve çevre illerden gönderilen bakır kaplar, tepsiler ve sinileri kalayladıklarını vurgulayan Eren, şunları kaydetti:

"İşlerimizi yetiştirmek ve müşterilerimizin işini görmek için sahurda da çalışıyoruz. Yemek kültürü önemli olan bir yörede bulunduğumuz için bayrama özel yemek ve tatlılar yapılır. Aşçılar ya kaplarını getirir ya da ben gider, işlerini hallederim. Hem oruç tutuyoruz hem de bu sıcakta çalışıyoruz. Eskiden beri gelen alışkanlık bu, atalarımızdan gördüğümüz bir şey. Bunu devam ettiriyoruz. Zor olsa da çalışmak zorundayız. Müşterilerimizi memnun etmek ve mesleği kaybetmemek için. Bayramda yoğunluk hoş oluyor. Birbirimizle kaynaşıyoruz."

Eren, son yıllarda mesleklerinin unutulmaya yüz tutmuş olmasına rağmen bu işi sürdürmeye kararlı olduklarına dikkati çekti.

Kaynak: AA / Güncel

Ramazan Bayramı Muharrem Eren Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title