Haberler

Kalp Hastalarına Tavsiye Edilen Bitki: Alıç

Güncelleme:
Abone Ol

Meyveleri sevilerek tüketilen alıç bitkisi, kalbin dostu olarak da sağlık saçıyor.

Meyveleri sevilerek tüketilen alıç bitkisi, kalbin dostu olarak da sağlık saçıyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, alıcın kalbe yararını anlatırken, "Kalp damarlarında kan akımını oldukça güçlü şekilde artırmaktadır. Bu da kalp damarları tıkalı hastalarda oldukça yararlı bir etkidir" dedi. Prof. Dr. Usta, yine de bu meyvenin olası yen etkilerine dikkat çekerek, kullanımında mutlaka bir hekime danışılması gerektiğinin altını çizdi.

Alıcın Karadeniz ve Marmara bölgeleri başta olmak üzere Hatay, Gaziantep, Ankara dolaylarında yetişen bir bitki olduğunu belirten Prof. Dr. Coşkun Usta, Latince adı 'Crataegus oxyacantha' olan alıcın, çok eski dönemlerden beri Yunan bitki uzmanları tarafından kalp güçlendirici olarak bilindiğini, 19. Yüzyıl'da Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler olduğunu söyledi. Prof. Dr. Usta, günümüzdeyse alıcın özellikle kronik kalp yetersizliğinin tedavisinde, başta Almanya olmak üzere yaygın olarak kullanıldığını kaydetti.

KALP VE DAMARIN DOSTU

Alıcın yaprağı, çiçeği ve meyvesinde insan vücudunda etki oluşturan oldukça yüksek miktarda bileşikler barındığını anlatan Prof. Dr. Usta, ayrıca alıcın C vitamini açısından da zengin olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Coşkun Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre alıçtan elde edilen hap şeklindeki ekstrelerin, oldukça kalp koruyucu ve kalp kasını güçlendirici etkileri söz konusu. Orta derecedeki kalp yetersizliğinde tedavi edici boyutu, tıpta kullanılan ilaçlar kadar etkili olduğu çalışmalarda ortaya konmuştur. Kalp damarlarında kan akımını oldukça güçlü bir şekilde artırmaktadır. Bu da kalp damarları tıkalı hastalarda oldukça yararlı bir etkidir."

Kalp yetmezliği olan bin 100 hasta üzerinde yapılan bir çalışmada 24 hafta boyunca günde 2 doz alıç ekstresi alan hastalarda kalp yetmezliği belirtilerinin gerilediğine dikkati çeken Prof. Dr. Usta, "2 bin 600 hasta üzerinde yapılan başka bir çalışmada ise normal tedavilerine ilave olarak alıç kullanan kişilerde kalp problemleri ve ani kalbe bağlı ölümlerde azalma saptanmıştır. Toplam 4 bin hasta üzerinde denenmiş, ilaç etkileşimleri ve yan etkileri açısından oldukça güvenli bir bitki olduğu bilim çevresince kabul edilmektedir" diye konuştu.

KOLESTEROL VE HİPERTANSİYONA ETKİSİ

Alıcın kalpte güçlendirici ve tansiyonun düşmesine neden olan damarlardaki gevşetici etkisi nedeniyle kullanılabilecek en güvenli bitki olarak düşünülebileceğini kaydeden Prof. Dr. Usta, ayrıca farelerde yapılan çalışmalarda kan kolesterolünü ve yağ düzeyini düşürdüğünün saptandığını söyledi.

MUTLAKA HEKİME DANIŞMALI

Prof. Dr. Coşkun Usta, alıcın kalp ve damar hastalıklarında, damar sertliğinde, hipertansiyonda ve kolesterol yüksekliğinde oldukça etkili ve düşük risk taşıyan önemli bir bitkisel madde olduğunu, ancak alıç kullanırken diğer kalp ilaçlarının etkilerinde artış olacağından hekimlere danışılmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

YEN ETKİLERİ VE MERDİVENALTI ÜRETİM

Alıcın hap şeklinde kullanıldığında görülen yan etkileri arasında baş dönmesi, baş ağrısı ve kalp çarpıntısının yer aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Coşkun Usta açıklamasını şöyle tamamladı:

"Alıç bitkisi çay olarak ve ekstrelerinden elde edilen hap şeklinde bulunabilmektedir. Ancak halkımızın dikkat etmesi gereken bir diğer konu; tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi, sahte ve merdiven altında üretilmiş ve onay almamış bitkisel ilaçları ve alıç ekstrelerini kullanmamaları gerekmektedir. Ülkemizde oldukça sık yetişen ve kolay ulaşılabilen alıç bitkisinin, özellikle çay olarak kullanılması yaygınlaştırılmalıdır. Üzerinde bu kadar çalışılmış ve tıptaki etkisi çok iyi bilinen alıç bitkisinin gereken değeri görmesini umuyorum." - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Coşkun Usta Karadeniz Marmara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title