Kalp Hastası Sığınmacı Kadının Çaresiz Bekleyişi
Eskişehir'de sığınmacı 46 yaşındaki Afgan uyruklu Masum Yaqubi, sosyal güvencesi olmadığı için by-pass ameliyatı olamıyor.
Eskişehir'de sığınmacı 46 yaşındaki Afgan uyruklu Masum Yaqubi, sosyal güvencesi olmadığı için by-pass ameliyatı olamıyor.
Alınan bilgilere göre Masum Yaqubi, 5 yıl önce Afganistan'dan eşi ve 4 çocuğuyla birlikte sığınmacı olarak Türkiye'ye geldi. 4 yıl Van'da kalan Masum Yaqubi, depremin ardından Birleşmiş Milletler aracılığıyla Eskişehir'e gönderildi.
Bir yıldır Eskişehir'de kalan Masum Yaqubi, kalbindeki rahatsızlığı nedeniyle Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada yapılan tetkikler sonucunda doktorlar Yaqubi'nin bay- pass olmasına karar verdi. Ancak iddiaya göre hastane yönetimi hiçbir sağlık güvencesi olmayan Yaqubi'nin ameliyat masraflarının karşılanmasının mümkün olmayacağını doktorlara bildirdi. Doktor bunun üzerine Yaqubi'yi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'ne sevk etti. Bu hastane de iddiaya göre sağlık güvencesi olmaması yüzünden Yaqubi ameliyata alınmayıp evine gönderildi.
Bir ayı aşkın süredir evinde çaresiz olarak bekleyen Masum Yaqubi'nin yakınları durumu Birleşmiş Milletler'e bildirdiklerini, ancak kendilerine henüz bir yanıtın gelmediğini belirtti. Masum Yaqubi'nin 25 yaşındaki oğlu Ahmed Yaqubi, "Annem evden dışarı çıkamıyor. Her an kalbindeki rahatsızlığı yüzünden ölüm tehlikesi yaşıyor" dedi.
TABİP ODASINDAN AÇIKLAMA
Eskişehir Tabip Odası Başkanı Dr. Bülent Nazım Yılmaz, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Masum Yaqubi'nin sağlık güvencesinin olmaması nedeniyle ameliyata alınmamasının bir sağlık skandalı olduğunu öne sürdü. Oda Başkanı Yılmaz açıklamasında şöyle dedi:
"Masum Yaqubi 1967 doğumlu, Afganistan uyruklu, ilimizde yaşayan kadın mültecidir. 30 Nisan 2013 tarihinde kalp krizi tanısıyla acilen Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne yatırılır ve 2 Mayıs günü kardiyoloji bölümünde kroner anjio yapılan hastanın by- pass olması gerektiğine karar verilir. Aynı hastanenin kalp ve damar cerrahisi bölümüne devredilen hastanın ameliyat hazırlıklarına başlanılır. Buraya kadar her şey normal seyrinde gelişir. Ancak bu süreçte hastane idaresi Masum Yaqubi'nin mülteci olduğu için SGK kapsamında olmadığını, hastane döner sermayesine 20 bin lira yük getireceğini, bu nedenle Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde ameliyatının yapılmayacağına karar verilir. İlgili hekimler çıkış yolu olarak hastayı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk ederler. Ancak aynı gerekçelerle Masum Yagubi, Tıp Fakültesi'nde ameliyat edilmez. Sonuç olarak kalp ameliyatı olması gereken ve hayati tehlikesi bulunan Masum Yaqubi evine gönderilir. Şimdi Masum Yaqubi, Birleşmiş Milletler Türkiye Ofisi'nden gelecek yanıtı beklemektedir. 2013 yılında Türkiye'de böyle bir sağlık sistemi vardır. Sosyal güvencen yoksa, cebinde paran yoksa, hayati tehliken olsa bile evine gönderilirsin. Eskişehir Tabip Odası olarak böyle bir sağlık sistemi, böyle üniversite hastanesi olmaz olsun diyoruz. Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzer tüm yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bu hastayı bir maliyet hesabına evine yollayan hastane yöneticilerinin bir an önce görevden alınmalarını ve haklarında idari işlemlerin bir an önce başlatılmasını talep ediyoruz."
HASTANE YETKİLİLERİ NE DİYOR
Hastane yetkilileri, bu tür ameliyatların masrafının bir kurumun karşılaması gerektiğini ifade ederek "Sığınmacılar, Birleşmiş Milletler'in güvencesi altında. Bu konuda onların masrafları üstlenmeleri gerekir. Hastane olarak bizim böyle bir masrafı karşılama durumumuz yok" diye konuştu. - Eskişehir