Haberler

Kalp Sağlığı İçin 30 Kentte Pedal Çevirdiler

Abone Ol

Dünya Kalp Günü dolayısıyla bu yıl 3.’sü düzenlenen “Kalbin için pedalla” etkinliği İstanbul’da ve eş zamanlı olarak 30 il ve ilçede gerçekleşti.

Dünya Kalp Günü dolayısıyla bu yıl 3.'sü düzenlenen "Kalbin için pedalla" etkinliği İstanbul'da ve eş zamanlı olarak 30 il ve ilçede gerçekleşti. İstanbul'daki etkinlik Yenikapı'da başladı, İstanbul surları boyunca devam etti.

Türk Kardiyoloji Derneği'nin 3 yıldır destek verdiği 'Kalbin için pedalla' bisiklet grubu tarafından organize edilen etkinliğe bu yıl; Salcano, Global Turizm ve Fatih Belediyesi sponsor oldu. Etkinlik kapsamında Türkiye genelinde Dünya Kalp Günü adına yapılan tişörtleri etkinliğe katılanlar giyerek renkli görüntüler oluşturdu.

Kalp sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak için gerçekleştirilen etkinlikte konuşan TKD Girişimsel Kardiyoloji Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin, etkinlikteki temel amaçlarının kalp hastalarına bisiklet kullanımını özendirmek olduğunu belirterek "Kalp ve damar hastalıklarında sporun yeri apayrıdır. Kolesterolü düşürmesi, tansiyonu düşürmesi, vücut ağırlığını düşürmesi, obeziteyi ve diyabeti de önlemesi bakımından kalp hastalarımızın düzenli egzersiz yapması gerekiyor. Yüzme sporu da çok önemli fakat her zaman yapma imkanı olmuyor, yürüyüş de hastalarımız için önemli ama obezite hastalarımız da yürüyüş yapmakta zorlanabiliyor. Biz bu yüzden bisiklet sürmeyi öneriyoruz; hastanelerimizdeki rehabilitasyon bölümlerimizde de kalp hastalarını düzenli olarak bisiklete bindiriyoruz" dedi.

"BAY-PAS VE STENT SPORA ENGEL DEĞİL"

Cerrahi operasyon geçiren kalp ve damar hastalarının normal insan gibi birçok sporu yapabileceğine değinen Göktekin, şunları söyledi: "Kalp hastaları ve by-pass olmuş hastalarda halk arasında yarım insan olmuş gibi yanlış bir inanış var. Bu yanlış bilgiyi kırmak gerekiyor. Bay-pas olmuş veya stent takılmış bir insan da normal insan gibi birçok sporu yapabilir, bisiklet de bunun için uygun bir spor. Stent takılmış bir hastayı hemen iki gün sonra normal hayatına döndürüyoruz, bay-pas olmuş hastalarımız da 15 gün sonra normal hayatına dönebiliyor. Bu hastalarımıza belli bir ivmeyle, çok ağır olmadan egzersize başlamalarını öneriyoruz."

Kalbin İçin Pedalla Bisikletçileri Grubu Başkanı Şahidin Aydemir ise bay-pas olmuş biri olduğunu belirterek, bay-pas olmuş hastaların bisiklete binmekten çekinmemeleri gerektiğini söyledi. Kendisinin örnek teşkil ettiğini de söyleyen Aydemir, bisikletin bay-pas olmuş hastalara da faydasının olduğunu ve sağlıklı yaşam için egzersiz yaparak hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak da, "Durma, Hareket Et bizim ana sloganımız. Bu tür etkinliklerin tüm yurtta yaygınlaşmasını ve özellikle bisikletin tüm yurttaşlarımız için gündelik bir alışkanlık olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Tüm kentlerimizde tüm belediyelerimizin özel bisiklet yolları açmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Etkinliğe 7 yaşından 80 yaşını aşmış olanlara dek çok sayıda bisikletsever ile birlikte TKD Girişimsel Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin'in yanı sıra İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak ve Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları katıldı.

Yenikapı'da başlayan bisiklet turu, Yedikule-Topkapı-Edirnekapı-Balat-Eminönü-Sirkeci güzergahını takip ederek tekrar Yenikapı'da son buldu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türk Kardiyoloji Derneği İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title