Kalp Sağlığı İçin Öneriler
Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Hasan Rıza Aydın, "Kalp sağlığınızı korumak için; sağlıklı beslenin, stresten uzak durun, spor yapın, tütünden ve alkolden uzak durun, daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenin, sağlıklı"...
Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, "Kalp sağlığınızı korumak için; sağlıklı beslenin, stresten uzak durun, spor yapın, tütünden ve alkolden uzak durun, daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenin, sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun, kan basıncınızı kontrol altında tutun, kan değerleri ölçümünüzü mutlaka düzenli olarak yaptırın" dedi.
Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın 12-18 Nisan Kalp Sağlığı Haftası yaptığı açıklamada, "Kalbimiz vücudumuzun en hayati organıdır. Yaşam kalitemizi artırmak için kalp sağlımıza dikkat etmek ve kalp damar hastalıklarından korunmak oldukça önemlidir. Tüm dünyada her 3 ölümden birinin sebebi olan kalp hastalıkları, insan sağlığı için çok yaygın bir tehdit oluşturmaktadır. Ayrıca milyonlarca insanın yaşam kalitesini de düşürmektedir. Kalp hastalıkları geçmişte orta yaş ve üzerindeki insanların hastalığı olarak görülürken; günümüzde genç yaşlı demeden her yaştaki insanda görülebilir hale gelmiştir. Genç nüfusu fazla olan ülkemizde kalp hastalıklarındaki artış dikkat çekmektedir. Bu bağlamda kalp damar hastalıklarını oluşturan nedenlerin önlenmesi için toplumumuzda bu bilinci yaygınlaştırmak oldukça önemlidir. Spor yapan, beslenme alışkanlığına dikkat eden, sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak bir toplum olmak kalp hastalıklarından korunmada en etkili mücadele yoludur. Fakat toplumumuz yapı itibariyle çok fazla hareket eden bir toplum değildir. Bu nedenle kalp hastalıklarına yakalanma riski ülkemizde çok fazladır. Bu riski arttıran birçok faktör (risk faktörleri) bulunmaktadır. Sigara, hareketsizlik, sağlıksız beslenme, stres, yüksek kolesterol düzeyleri, fazla kilolar, şeker hastalığı, yaş ve genetik faktörler, kalp hastalığına yakalanma riskini arttırmaktadır. Sahip olduğunuz risk faktörleri arttıkça, kalp hastalığına yakalanma riskiniz de artar. Risk faktörlerinden bazıları, örneğin artan yaş, değiştirilemeyecekken, birçoğuna müdahale edilebilir. Bu faktörlerden mümkün olduğunca çoğunu kontrol altına almak kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkiyi artırmakta ve sağlığımıza kavuşmamıza yardımcı olmaktadır" diye konuştu.
Kalp hastalıklarının en önemli belirtisinin göğsün sol bölgesinde, sol kol, sırt ve çeneye yayılan ağılar olduğunu belirten Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın, "Bu ağrılar sağ kol ve mide bölgesine yayılabileceği gibi her göğüs ağrısı da kesin bir kalp hastalığı anlamına gelmemektedir. Erken ölümlere yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kalp ve damar hastalıklarından korunmak için alınacak koruyucu önlemlerin önemi büyüktür. Kalp sağlığınızı korumak için; sağlıklı beslenin, stresten uzak durun, spor yapın, tütünden ve alkolden uzak durun, daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenin, sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun, kan basıncınızı kontrol altında tutun, kan değerleri ölçümünüzü mutlaka düzenli olarak yaptırın" şeklinde konuştu.
Samsun İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hasan Rıza Aydın sözlerine, "Hem şimdi hem ileriki yaşlarda hayatın tadını layıkıyla çıkarmak istiyorsanız sağlığınız için yapabileceğiniz en doğru işlerden biri, kalbinize iyi bakmaktır" şeklinde tamamladı. - SAMSUN